Теми статей
Обрати теми

Щодо податкового кредиту на сплачені за іпотечним кредитом проценти

Редакція ПБО
Лист від 30.07.2008 р. № 5513/

Щодо податкового кредиту на сплачені за іпотечним кредитом проценти

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 30.07.2008 р. № 5513/с/17-0714

 

Згідно із ст. 1 Закону України від 05.06.2003 № 898 «Про іпотеку»

іпотека — це вид забезпечення виконання зобов’язання нерухомим майном, що залишається у володінні і користуванні іпотекодавця.

Одночасно, відповідно до положень п. 1.5 ст. 1 Закону України від 22.05.2003 № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

іпотечним житловим кредитом є фінансовий кредит, що надається фізичній особі (позичальнику) строком не менше п’яти повних календарних років для фінансування витрат, пов’язаних з будівництвом або придбанням квартири (кімнати) або житлового будинку (його частини) (з урахуванням землі, що знаходиться під таким житловим будинком, чи присадибної ділянки) у власність з відповідним прийняттям кредитором такого житла у заставу.

Враховуючи положення Закону та норми Закону України «Про іпотеку»

скористатися податковим кредитом на сплачені за іпотечним кредитом проценти мають право платники податку в договорах на отримання кредиту на придбання (будівництво) житла яких зазначено, що кредит видано на придбання (будівництво) житла, яке приймається кредитором у заставу. До кредитного (фінансового) договору в обов’язковому порядку має бути укладений договір іпотеки (застави) нерухомого майна, що придбавається чи будується, який є невід’ємним доповненням до такого кредитного договору.

Згідно із п. 10.1 ст. 10 Закону право платника податку на податковий кредит виникає у разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи придбається житловий будинок (квартира, кімната),

визначений таким платником податку як основне місце його проживання.

Таке визначення здійснюється платником податку самостійно, зокрема, шляхом реєстрації (внесення відомостей до паспортного документа такого платника податку) об’єкта житлової іпотеки його місцем проживання відповідно до норм Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» (лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності від 12.02.2007 № 06-10/10-138).

Заступник голови О. Матвєєв



коментар редакції

Право на податковий кредит за іпотечним договором

Нещодавно ДПАУ змінила свою точку зору щодо відсутності у фізичної особи права на податковий кредит за іпотечним договором в іноземній валюті. На сьогодні ДПАУ вважає, що

фізична особа все ж таки має право на такий податковий кредит. Про це відомство зазначило в листі від 13.06.2008 р. № 12187/7/17-0717 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 53.

У зв’язку з думкою ДПАУ, що змінилася, платники податку отримали можливість повернення сплаченого податку з доходів у зв’язку з реалізацією права на податковий кредит за іпотечним договором в іноземній валюті за підсумками 2007 року.

У листі, що коментується, ДПАУ додатково нагадує про одну з умов, яку має бути дотримано при реалізації права на податковий кредит за іпотечним договором.

Так, право платника податку на податковий кредит виникає, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи отримується

житловий будинок (квартира, кімната), визначений таким платником податків як основне місце його проживання.

Таке визначення здійснюється платником податку самостійно, зокрема, шляхом реєстрації (унесення відомостей до паспорту платника податку) об’єкта житлової іпотеки його місцем проживання.

Разом з тим слід зазначити: якщо за іпотечним договором отримується житло, що будується, то визначення житла, що будується, як основного місця проживання фізичної особи провадиться шляхом зазначення в річній податковій декларації чи складання заяви, що подається разом з річною податковою декларацією. Про це було зауважено в листі ДПАУ від 22.02.2006 р. № 1022/Х/17-0715.

Якщо платник податку не визначає житловий будинок, що придбавається чи будується за допомогою житлового кредиту, як місце проживання, права на податковий кредит за таким іпотечним договором він не має.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі