Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування матеріальної допомоги на поховання

Редакція ПБО
Лист від 07.07.2008 р. № 5401/

Щодо оподаткування матеріальної допомоги на поховання

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.07.2008 р. № 5401/М/17-0714, № 13574/7/17-0717

 

Відповідно до пункту 1.3 статті 1 Закону України від 22.05.2003 р. № 889-IV «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон № 889) доходом фізичних осіб з джерелом його походження з України є будь-який дохід, одержаний платником податку або нарахований на його користь від здійснення будь-яких видів діяльності на території України, у тому числі, у вигляді благодійної допомоги (підпункт «и» вищевказаного пункту).

Оподаткування благодійної допомоги, в тому числі матеріальної, регламентується пунктом 9.7 статті 9 Закону № 889. Для цілей оподаткування благодійна допомога поділяється на цільову та нецільову благодійну допомогу. Цільовою є благодійна допомога, яка надається під визначені умови та напрямки її витрачання, а нецільовою вважається допомога, яка надається без встановлення таких умов або напрямків (підпункт 9.7.1 пункту 9.7 статті 9 Закону № 889).

Оподаткування нецільової благодійної допомоги регулюється підпунктом 9.7.3 пункту 9.7 статті 9 Закону № 889, відповідно до якого не підлягає включенню до оподатковуваного доходу платника податку сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними або фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно у розмірі, що не перевищує суми граничного рівня доходу, визначеного згідно з абзацом першим підпункту 6.5.1 пункту 6.5 статті 6, за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги згідно з підпунктом 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 цього Закону № 889.

Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та відшкодування), якщо його розмір не перевищує суми, яка дорівнює сумі місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженої на 1,4 та округленої до найближчих 10 гривень (у 2008 році — 890 грн.).

Підпунктом «д» пункту 1.3 статті 1 Закону № 889 встановлено, що доходи у вигляді заробітної плати — це доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця, незалежно від того, чи є такий працедавець резидентом або нерезидентом.

Для цілей вищевказаного Закону під терміном «заробітна плата» розуміються також інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом (підпункт 1.1 статті 1 Закону № 889).

Оскільки встановлені Законом № 889 застереження щодо одержання податкової соціальної пільги стосуються тільки розміру заробітної плати, то у непрацюючих громадян, в тому числі пенсіонерів, які не одержують заробітну плату (заробітна плата дорівнює 0 грн.), незалежно провадиться їм виплата нецільової благодійної (матеріальної) допомоги колишнім працедавцем, чи іншою особою — не працедавцем, така допомога у визначеному у підпункті 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 Закону № 889 розмірі сукупно на рік (у 2008 році — 890 грн.) не підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб у джерела виплати. Сума перевищення допомоги над вказаним розміром підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою встановленою пунктом 7.1 статті 7 Закону № 889 (в 2008 році — 15 %).

При наданні нецільової благодійної допомоги резидентами — юридичними або фізичними особами на користь працюючого платника податку сума перевищення нецільової благодійної допомоги над розміром, встановленим підпунктом 9.7.3 пункту 9.7 статті 9 Закону № 889, а також вся сума допомоги, надана платнику податку, який не має права на податкову соціальну пільгу підлягає оподаткуванню у джерела виплати за ставкою встановленою пунктом 7.1 статті 7 Закону № 889 (з 01.01.2007 р. — 15 %).

Одночасно повідомляємо, що підпунктом 4.3.21 пункту 4.3 статті 4 Закону № 889 встановлено, що до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу платника податку

не включаються (не підлягають відображенню в його річній податковій декларації) кошти або вартість майна (послуг), що надаються як допомога на поховання платника податку, зокрема, працедавцем такого померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує подвійний розмір суми, визначеної у підпункті 6.5.1 пункту 6.5 статті 6 цього Закону, який в 2008 році становить — 1780 грн. Сума перевищення над такою сумою, за її наявності, підлягає кінцевому оподаткуванню при її виплаті за ставкою, встановленою пунктом 7.1 статті 7 цього Закону, тобто в 2008 році — 15 %.

При цьому повідомляємо, що оскільки Ваш запит не містить інформації щодо останнього місця роботи Вашого батька, ДПА України пропонує Вам для отримання більш детального роз’яснення з врахуванням конкретних обставин звернутися безпосередньо до органів державної податкової служби за місцем вашої податкової адреси (реєстрації).

Заступник голови С. Лекарь



коментар редакції

Порядок оподаткування допомоги на поховання родичів працівника

Відповідно до п.п. 4.3.21 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV не включаються до загального місячного оподатковуваного доходу кошти, що надаються як допомога на поховання

роботодавцем померлого платника податку за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію), у розмірі, що не перевищує подвійного розміру суми, визначеної в п.п. 6.5.1 цього закону. У 2008 році сума неоподатковуваної допомоги становить 1780 грн. Сума перевищення підлягає обкладенню податком з доходів за ставкою 15 %.

Слід урахувати, що цей порядок звільнення від оподаткування допомоги на поховання застосовується до ситуації, коли роботодавець надає допомогу родичам померлого працівника. Причому це стосується також ситуації, коли фізична особа, яка померла, вже не перебуває у трудових відносинах з підприємством, але воно (підприємство) є останнім її місцем роботи.

Що стосується випадку, коли працівник підприємства звертається по допомогу до свого роботодавця у зв’язку зі смертю родича, то спеціальної норми в Законі № 889 щодо звільнення від оподаткування наданої суми допомоги немає. Разом з тим, у цій ситуації можуть допомогти положення п.п. 9.7.3 Закону № 889, про що якраз і зазначено в листі ДПАУ, що коментується.

Згідно з п.п. 9.7.3 Закону №889 не підлягає включенню до оподатковуваного доходу сума нецільової благодійної допомоги, у тому числі матеріальної, яка надається резидентами — юридичними чи фізичними особами на користь платника податку протягом звітного податкового року сукупно в розмірі, що не перевищує розміру доходу, визначеного згідно з абзацом першим п.п.6.5.1 Закону №889 за умови, що на такого платника податку поширюється право на отримання податкової соціальної пільги.

Отже, працівникові підприємства може бути надано матеріальну допомогу, у тому числі у зв’язку зі смертю його родича. При цьому, якщо він має право на податкову соціальну пільгу, то

сума допомоги в межах 890 грн. оподатковуватися з доходів не буде, сума допомоги, що перевищує 890 грн., підлягає обкладенню податком з доходів за ставкою 15%.

Якщо працівник не має права на податкову соціальну пільгу, уся сума матеріальної допомоги на поховання його родича підлягає обкладенню податком з доходів за ставкою 15%.

Слід урахувати, що підприємство може надати матеріальну допомогу і фізичним особам, які не є працівниками підприємства. При цьому, на думку ДПАУ, матеріальна допомога, що видається непрацюючим фізичним особам, а саме тим, які не одержують доходу у вигляді заробітної плати, не оподатковується з доходів у межах 890 грн. Інакше кажучи, для них умова щодо наявності права на податкову соціальну пільгу не діє.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі