Теми статей
Обрати теми

Аналіз помилок. У залишках помилково перерахували уцінену вартість товарів

Редакція ПБО
Стаття

У залишках помилково перерахували уцінену вартість товарів

 

Ситуація

У червні 2008 року підприємство прийняло рішення про переоцінку партії товару, що залежався. У результаті цього в бухгалтерському обліку первісну вартість товару було уцінено на суму 5000 грн. (із 15000 грн. до 10000 грн.). Таку переоцінену вартість товарів (10000 грн.) платник податків у податковому обліку включив до перерахунку за

п. 5.9 за підсумками півріччя 2008 року. На момент виявлення помилки (вересень 2008 року) товари ще не продано.

 

Порушення

Порушено

абзац сьомий п. 5.9 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток), згідно з яким уцінка (дооцінка) запасів, що здійснюється за рішенням платника податків у бухгалтерському обліку, не змінює з метою податкового обліку балансову вартість запасів та валові доходи чи валові витрати платника податків, пов’язані з придбанням таких запасів.

 

Аналіз ситуації

Як відомо, можливість проведення переоцінки вартості запасів у бухгалтерському обліку передбачено

п. 24 Положення (стандарту) бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 20.10.99 р. № 246. Так, згідно з цим пунктом запаси відображаються в бухгалтерському обліку за найменшою з двох оцінок: первісною вартістю або чистою вартістю реалізації. При цьому за чистою вартістю реалізації запаси оцінюються, якщо на дату балансу їх ціна знизилася або вони зіпсовані, застаріли чи в інший спосіб утратили первісно очікувану економічну вигоду. Отже, у разі наявності подібних обставин підприємству належить визначити реальну вартість запасів та провести їх переоцінку. Зокрема про можливість проведення уцінки товарів, що залежались (які не мають збуту понад 3 місяці і не користуються попитом у споживачів), зазначається в Положенні про порядок уцінки та реалізації залежалої продукції з групи товарів широкого споживання та продукції виробничо-технічного призначення, затвердженому спільним наказом Міністерства економіки України та Міністерства фінансів України від 15.12.99 р. № 149/300. Як бачимо, так і вчинило підприємство, уцінивши залежалий товар.

Однак при цьому

помилково правила бухгалтерського обліку платник податків переніс і на облік податковий, відобразивши при проведенні перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток у залишках на кінець півріччя 2008 року у графі 5 таблиці 1 додатка К 1/1 товари за уціненою вартістю. У результаті цього помилково на 5000 грн. було завищено величину убутку балансової вартості запасів (тобто суму валових витрат — показник рядка 04.2 декларації). Як наслідок, допущена помилка призвела до заниження суми оподатковуваного прибутку та недоплати податку на прибуток у сумі 1250 грн. (5000 грн. х х 25 %).

Отже, слід пам’ятати, що

проведення переоцінки запасів у бухгалтерському обліку не впливає на податковий облік і не змінює суму валових витрат, пов’язаних з придбанням таких запасів. Тому в цілях податкового обліку балансова вартість таких запасів при цьому не змінюється.

 

Виправлення помилки

Як відомо, виправити самостійно виявлену помилку платник податків може одним із двох способів (

п. 2.1 Порядку складання декларації з податку на прибуток підприємства, затвердженого наказом ДПАУ від 29.03.2003 р. № 143, далі — Порядок № 143):

— у поточній декларації з податку на прибуток;

— через уточнюючий розрахунок (УР).

При цьому, виправляючи помилку, слід мати на увазі, що товари ще

не продані і значаться на балансі підприємства.

У разі виправлення помилки першим способом —

у поточній декларації — підприємству досить буде правильно здійснити перерахунок за п. 5.9 Закону про податок на прибуток за підсумками 3 кварталів 2008 року (тобто простежити, щоб у ньому брала участь балансова вартість товарів у сумі 15000 грн. — їх вартість до уцінки). Відповідно залежно від результатів такого перерахунку належним чином виявиться заповненим один із рядків: 01.2 (якщо виникне приріст) або 04.2 (якщо відбудеться убуток балансової вартості запасів), що дозволить підприємству врахувати у складі поточних податкових зобов’язань суму помилки.

А ось рядок 05.2 поточної декларації за 3 квартали 2008 року при цьому платнику податків заповнювати не потрібно (інакше суму помилки при виправленні буде враховано двічі: і через перерахунок за

п. 5.9, і через рядок 05.2). Оскільки допущена помилка спричинила недоплату податку до бюджету, то при такому її виправленні в рядку 22 поточної декларації потрібно відобразити суму 5 % штрафу в розмірі 63 грн. (1250 грн. х 5 %  63 грн.).

Разом з тим платник податків може не чекати строків складання поточної декларації і виправити помилку іншим способом —

через уточнюючий розрахунок. У такому разі йому слід відобразити суму надмірно завищених валових витрат (5000 грн.) у рядку 2 УР, а суму 5 % штрафу (63 грн.) — у рядку 8 УР і сплатити суму недоплати та штрафу до подання уточнюючого розрахунку (п. 2.3 Порядку № 143). Фрагмент такого уточнюючого розрахунку, що складається до декларації за півріччя 2008 року і яким виправляється помилка, наведено далі:

 

Показники

Код рядка

Загальна сума

1

2

3

...

1

...

Витрати не враховані (+), зайво враховані (-) в обчисленні валових витрат попереднього звітного періоду, у тому числі за кодами рядків декларації, у якій було допущено помилки:

2

-5000

код

04.2

 

 

 

 

 

 

 

 

сума (±)

-5000

 

 

 

 

 

 

 

 

...

3

...

Сума заниженого (+) або завищеного (-) об’єкта оподаткування 

р. 1 - р. 2 - р. 3

4

+5000

Ставка оподаткування, що діяла на момент допущення помилки, у відсотках

5

25

...

6

...

Сума недоплати (+) або переплати (-), нарахованої у зв’язку з виправленням помилки 

р. 4 х р. 5 - р. 6 або р. 7.2 - р. 7.1

7

+1250

Сума податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.1

8000

(умовно)

Сума виправленого (вірного) податкового зобов’язання звітного періоду, при розрахунку якого виявлена помилка

7.2

9250

Сума штрафу, нарахована платником самостійно у зв’язку з виправленням помилки 

р. 7 х 0,05

8

63

...

9

...

 

Після подання такого УР платнику податків належить

правильно заповнити чергову поточну декларацію за 3 квартали 2008 року. Для цього в перерахунку згідно з п. 5.9 за підсумками цього періоду має взяти участь балансова вартість (ще не проданих) товарів у сумі 15000 грн. (тобто їх вартість без урахування уцінки), яка цим уплине на правильне формування показника рядка 01.2 або 04.2 (залежно від результату перерахунку за підсумками такого періоду). У результаті цього декларацію буде заповнено так, як нібито не було допущено помилки. А також у рядку 15 декларації за 3 квартали 2008 року платнику податків слід урахувати суму зобов’язання, сплачену за даними УР (тобто збільшити значення цього рядка на 1250 грн.).

Матеріал підготувала економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор» Людмила Солошенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі