Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Підприємець не може надавати послуги директора

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підприємець не може надавати послуги директора

 

КВЕД передбачає такий вид діяльності, як управління підприємствами. Чи може фізична особа — підприємець, яка є платником єдиного податку, надавати підприємству послуги директора?

(м. Донецьк)

 

Ні, не може

.

Згідно з

ч. 1 ст. 65 ГКУ управління підприємством здійснюється згідно з його установчими документами на підставі об’єднання прав власника з господарського використання свого майна та участі в управлінні трудового колективу. Як бачимо, ГКУ передбачає лише дві можливі форми участі в управлінні підприємством — або як власника, або як найманого працівника .

Для керівництва господарською діяльністю підприємства

власник (власники) або уповноважений ними орган призначає (обирає) керівника підприємства. З ним укладається договір (контракт), в якому визначаються строк найму, права, обов’язки та відповідальність керівника, умови його матеріального забезпечення, умови звільнення з посади, інші умови найму за погодженням сторін (ч. 3, 4 ст. 65 ГКУ). Зі змісту наведених положень видно, що відносини між власником та директором повинні мати характер трудових, а не цивільно-правових (що мало бути, якби договір на управління підприємством укладався з фізособою-підприємцем).

Наявність такого виду діяльності, як управління підприємствами, у Класифікаторі видів економічної діяльності, затвердженому

наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 р. № 375, не є підставою для однозначного висновку про те, що послуги такого роду може надавати фізособа-підприємець. Як прямо зазначено в самому Класифікаторі, «класифікація видів економічної діяльності є статистичним інструментом для впорядкування економічної інформації... Користувачі в інших сферах повинні усвідомлювати, що для використання в інших цілях класифікація може бути не завжди пристосована повною мірою».

Крім того,

функції директора, який насамперед має керувати господарською діяльністю підприємства, не охоплюються діяльністю з управління підприємствами, оскільки у КВЕД остання розшифровується як діяльність з управління компаніями та підприємствами з метою контролю або впливу на прийняття ними управлінських рішень (74.15.0).

Слід також ураховувати, що відповідно до Класифікатора професій, затвердженого

наказом Держспоживстандарту від 26.12.2005 р. № 375, директор — це професія, запис про яку робиться у трудовій книжці працівника (п. 1.2 Класифікатора професій). Це ще раз підтверджує, що надавати послуги директора в межах цивільно-правового договору не можна.

Якщо все ж таки з фізособою-підприємцем, який здійснює функції директора, буде укладено цивільно-правовий договір, велика вірогідність того, що контролюючими органами фактично існуючі відносини буде кваліфіковано як трудові. Для цього їм достатньо послатися на

ч. 4 ст. 24 КЗпП, згідно з якою трудовий договір вважається укладеним і тоді, коли наказ або розпорядження про прийняття працівника на роботу видано не було, але працівника фактично було допущено до роботи. Це потягне деякі неприємні для підприємства наслідки, оскільки протягом усього періоду здійснення фізособою функцій директора не виконуватимуться багато вимог трудового законодавства, насамперед, у частині соціальних гарантій. Крім того, цивільно-правового договору про надання послуг управління підприємством буде недостатньо для підтвердження повноважень на представлення інтересів підприємства. Їх може бути підтверджено або наказом про призначення або протоколом загальних зборів власників підприємства.

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі