Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Яким має бути номер у податковій накладній?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Яким має бути номер у податковій накладній?

 

Чи можна включати до податкового кредиту суми ПДВ за податковими накладними, якщо їх номери містять символи дробу, тире, літери?

(м. Чернігів)

 

Пункт 3 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. №165 (

далі — Порядок № 165), передбачає, що порядковий номер податкової накладної має відповідати порядковому номеру реєстру отриманих та виданих податкових накладних.

У свою чергу,

п.п. 11.1 Порядку ведення реєстру отриманих та виданих податкових накладних, затвердженого наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244, передбачає, що у графі 1 реєстру записується порядковий номер податкової накладної.

А у формі

реєстру отриманих та виданих податкових накладних, яку затверджено тим же наказом ДПАУ від 30.06.2005 р. № 244, графу 1 уже заповнено. По суті, у ній наведено приклад заповнення номерів податкових накладних («1», «2», «3»...).

Отже,

порядковий номер податкової накладної має бути зазначено у вигляді цілого числа без літер, крапок, тире та інших символів.

Із цього правила є два винятки.

По-перше

, якщо платник ПДВ делегував право самостійно виписувати податкові накладні філіям або структурним підрозділам, він повинен присвоїти кожному підрозділу окремий код (номер, шифр), про що повідомити податковий орган (п. 2 Порядку № 165). Номери податкових накладних, виписаних такими філіями або структурними підрозділами, визначаються числовим значенням через дріб. У чисельнику зазначається порядковий номер (що відповідає реєстру), а у знаменнику — код (номер, шифр) філії.

По-друге

, при виписуванні податкової накладної на суму перевищення звичайної ціни над фактичною до порядкового номера, що відповідає податковій накладній, виписаній на фактичну вартість, додається через дріб позначення «ЗЦ», але така податкова накладна покупцю не видається (п. 19 Порядку № 165).

Якщо продавець товарів видав податкову накладну, порядковий номер якої містить «заборонені» символи, покупець повинен вимагати належним чином заповнену накладну. У разі відмови згідно з

п.п. 7.2.6 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР платник має право разом з податковою декларацією за звітний період подати заяву зі скаргою на такого постачальника, яка є підставою для включення ПДВ до податкового кредиту.

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі