Теми статей
Обрати теми

Якщо продаж та повернення товару відбулося у одному періоді, то в декларації відображаються підсумкові показники

Редакція ПБО
Лист від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20

Якщо продаж та повернення товару відбулося у одному періоді, то в декларації відображаються підсумкові показники

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 05.06.2008 р. № 5658/6/16-1515-20

(витяг)

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо надання роз’яснення про порядок оподаткування податком на додану вартість і повідомляє.

<...>

4.

Щодо податкового обліку з податку на додану вартість у разі, якщо відвантаження товару і його повернення покупцем відбулося у одному звітному періоді.

Відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону у разі, якщо після поставки товарів (послуг) здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за поставкою перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів особі, яка їх надала, суми податкових зобов’язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню.

Якщо внаслідок такого перерахунку відбувається зменшення суми компенсації на користь платника податку — постачальника, то:

а) постачальник відповідно зменшує суму податкових зобов’язань за наслідками податкового періоду, протягом якого був проведений такий перерахунок, та надсилає отримувачу розрахунок відкоригованого значення податку;

б) отримувач відповідно зменшує суму податкового кредиту за наслідками такого податкового періоду у разі, якщо він є зареєстрованим як платник податку на дату проведення коригування, а також збільшив податковий кредит у зв’язку з отриманням таких товарів (послуг).

У разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

На підставі вказаного розрахунку отримувач товарів (послуг) здійснює коригування податкового кредиту відповідно до пункту 4.5 статті 4 Закону (за умови дотримання законодавчих норм щодо віднесення сум до податкового кредиту) з обов’язковим відображенням зазначених коригувань у реєстрі отриманих та виданих податкових накладних (з від’ємним чи позитивним значенням) (Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 165, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 23.06.97 р. за № 233/2037).

Згідно з Порядком заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість (затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 30.05.97 р. № 166, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 09.07.97 р. за № 250/2054) у рядках 8 та 16 відображається коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту відповідно на основі попередніх звітних періодів.

Враховуючи зазначене, у разі, якщо відвантаження товару (перша подія згідно з підпунктом 7.3.1 пункту 7.3 статті 7 Закону) і його повернення покупцем відбулося у одному звітному періоді, то у податковому обліку зазначені операції відбуваються у наступній послідовності.

На дату відвантаження товару продавцем виписується податкова накладна, на дату повернення товару покупцем, продавцем виписується

Розрахунок коригування, які відповідно відображаються у Реєстрах отриманих і виданих податкових накладних як продавця, так і покупця (з «-» чи «+» відповідно). У податковій декларації з податку на додану вартість відображаються підсумкові показники операцій з поставки (придбання) товарів за звітний період.

Заступник голови С. Чекашкін

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі