Теми статей
Обрати теми

Розрахунок коригування складається за датою першої події: повернення грошових коштів або товару

Редакція ПБО
Лист від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117

Розрахунок коригування складається за датою першої події: повернення грошових коштів або товару

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 02.12.2005 р. № 24078/7/16-1117

(витяг)

 

<…>

Чи необхідно виписувати розрахунок коригування до податкової накладної, виписаної в момент здійснення першої події (оплати або відвантаження), якщо повернення (товарів або грошових коштів) здійснено в тому ж звітному періоді?

Відповідно до підпункту 7.2.3 пункту 7.2 статті 7 Закону податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань продавця. При цьому згідно з підпунктом 7.3.1 зазначеної статті датою виникнення податкових зобов’язань щодо поставки товарів (послуг) вважається дата, що припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що настала раніше:

або дата зарахування грошових коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплати товарів (послуг), що підлягають поставці, а в разі поставки товарів (послуг) за готівкові грошові кошти — дата їх оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівкових грошових коштів у банківській установі, що обслуговує платника податку;

або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (послуг) платником податку.

З урахуванням викладеного податкову накладну має бути виписано продавцем у момент виникнення податкових зобов’язань, тобто в день оплати або в день відвантаження товарів, оформлення документа, що засвідчує факт виконання послуг (залежно від того, яка подія відбулася раніше).

Якщо покупцем було повернено постачальнику отримані грошові кошти або ж повернено відвантажені раніше товари, суми податкового зобов’язання постачальником має бути скориговано. У разі здійснення коригування сум податкових зобов’язань постачальник товарів (послуг) виписує розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної за формою згідно з додатком 2 до податкової накладної.

Зазначений розрахунок коригування складається в момент зміни податкових зобов’язань, тобто в день повернення грошових коштів або в день повернення товарів (залежно від того, яка подія відбулася раніше)

.

Підсумовуючи викладене, у разі зміни податкових зобов’язань продавця у зв’язку з поверненням йому покупцем грошових коштів за товари (послуги) або поверненням товарів розрахунок коригування кількісних та вартісних показників до податкової накладної виписується в день здійснення такого повернення, незалежно від того, здійснюється така операція в тому ж звітному періоді, в якому було виписано податкову накладну, або в іншому.

Повідомляючи викладене, Державна податкова адміністрація України зобов’язує довести зазначене до відома органів державної податкової служби всіх рівнів та платників податків.

Заступник голови В. Ревун

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі