Теми статей
Обрати теми

Думка фахівців офіційних органів. Якщо отримані кошти, обкладені єдиним податком, повертаються, продавець має право виключити їх із бази оподаткування єдиним податком

Редакція ПБО
Стаття

Якщо отримані кошти, обкладені єдиним податком, повертаються, продавець має право виключити їх із бази оподаткування єдиним податком

 

(витяг)

 

Суб’єкт малого підприємництва — юридична особа працює за спрощеною системою оподаткування. <...> Чи оподатковуються кошти, повернені у зв’язку з розірванням договору до початку виконання робіт?

Відповідно до Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва» від 03.07.98 р. № 727/98 (у редакції Указу Президента України від 28.06.99 р. № 746/99) базою оподаткування єдиним податком є сума виручки від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг), фактично отримана суб’єктом підприємницької діяльності на розрахунковий рахунок або (та) в касу за здійснення операцій з продажу продукції (товарів, робіт, послуг).

Тобто застосовується касовий метод обчислення виручки, при якому платник єдиного податку повинен ураховувати всі надходження коштів на розрахунковий рахунок або (та) в касу.

Крім того, згідно з Порядком, затвердженим наказом ДПА України «Про внесення змін до форми Книги обліку доходів і витрат суб’єкта малого підприємництва — юридичної особи та Порядку її ведення» від 12.10.99 р. № 554 (зареєстровано в Мін’юсті України 19.10.99 р. за № 713/4006, у тексті — Книга обліку доходів і витрат), у дохідній частині Книги обліку доходів і витрат відображаються всі надходження, отримані на розрахунковий рахунок та в касу суб’єктом малого підприємництва від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), майна, включаючи основні фонди, які належать суб’єкту малого підприємництва й реалізовані у звітному (податковому) періоді, позареалізаційні доходи та виручка від іншої реалізації.

Таким чином, для обкладання єдиним податком підприємство повинне враховувати всі надходження коштів, отримані на розрахунковий рахунок та в касу від продажу продукції (товарів, робіт, послуг), суми позареалізаційних доходів та виручку від іншої реалізації.

Якщо ж платник єдиного податку оподаткував кошти, <...> що надійшли за договором, який було розірвано до початку виконання робіт (надання послуг), то за наявності <...> надання платником підтвердження про невиконання зобов’язань у зв’язку з розірванням договору такі кошти виключаються із бази оподаткування єдиним податком при сплаті чергового платежу

.

 

Відповідь підготовлено за сприяння:
Наталії ХОЦЯНІВСЬКОЇ, директора Департаменту податку на прибуток та інших податків і зборів (обов’язкових платежів) ДПА України

Опубліковано в журналі «Вісник податкової служби України», 2006 р., № 10, с. 53

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі