Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування винагороди, яка виплачується постачальником товару постійному покупцю

Редакція ПБО
Лист від 18.08.2008 р. № 7925/6/16-1515-04

Щодо оподаткування винагороди, яка виплачується постачальником товару постійному покупцю

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 18.08.2008 р. № 7925/6/16-1515-04

 

Державна податкова адміністрація України розглянула лист <...> щодо оподаткування податком на додану вартість винагороди — премії (бонусу), яка виплачується постачальником товару постійному покупцю за результатами кожного календарного місяця, і повідомляє.

Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України «Про податок на додану вартість» об’єктом оподаткування податком на додану вартість є операції платників податку з поставки товарів та послуг, місце надання яких знаходиться на митній території України.

При цьому поставка товарів — це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатної поставки товарів (результатів робіт) та операції з передачі майна орендодавцем (лізингодавцем) на баланс орендаря (лізингоотримувача) згідно з договорами фінансової оренди (лізингу) або поставки майна згідно з будь-якими іншими договорами, умови яких передбачають відстрочення оплати та передачу права власності на таке майно не пізніше дати останнього платежу.

Поставка послуг — будь-які операції цивільно-правового характеру з виконання робіт, надання послуг, надання права на користування або розпорядження товарами, у тому числі нематеріальними активами, а також з поставки будь-яких інших, ніж товари, об’єктів власності за компенсацію, а також операції з безоплатного виконання робіт, надання послуг. Поставка послуг, зокрема, включає надання права на користування або розпорядження товарами у межах договорів оренди (лізингу), поставки, ліцензування або інші способи передачі права на патент, авторське право, торговий знак, інші об’єкти права інтелектуальної, в тому числі промислової, власності (пункт 1.4 статті 1 Закону).

Таким чином, винагорода — премія (бонус), яка виплачується постачальником товару постійному покупцю за результатами календарного місяця, не відповідає визначенню поставки товарів (послуг) і відповідно

не є об’єктом оподаткування податком на додану вартість.

Зазначені кошти з метою оподаткування являються безповоротною фінансовою допомогою, яка відповідно до підпункту 4.1.6 пункту 4.1 статті 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств»

включається до валового доходу отримувача таких коштів та відповідно до статті 5 зазначеного Закону не відноситься до валових витрат надавача таких коштів.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Облік грошової премії у продавця і покупця

Ринок «змушує» продавців придумувати для залучення покупців всілякі маркетингові ходи. Знижками досвідченого покупця вже давно не здивуєш, тому торговці запроваджують нові форми для стимулювання партнерів.

Особливої популярності останнім часом набули грошові премії, які продавець обіцяє покупцю і виплачує за виконання останнім певних умов, наприклад, закупівлю товару протягом періоду в певному обсязі.

Хай фінансовий ефект від знижки або премії однаковий, але для податково-облікових цілей — це дві абсолютно різні речі. І це підтвердила ДПАУ у своєму листі: премія не може вважатися компенсацією за поставлений товар. Тому

ця сума не обкладається ПДВ, тобто продавець при її виплаті не збільшує податкові зобов’язання, а покупець — податковий кредит. Якщо хтось із продавців мав намір відобразити за премією валові витрати, як на передпродажний захід, то, на думку ДПАУ, у нього це не вийде: перерахована премія не включається до валових витрат продавця, але при цьому збільшує валовий дохід покупця.

Для порівняння нагадаємо податкові наслідки знижок після відвантаження. У цьому випадку продавець зменшує податкові зобов’язання з ПДВ, виписавши розрахунок-коригування до податкової накладної (п. 4.5 Закону про ПДВ), та зменшує валові доходи (п. 5.10 Закону про податок на прибуток). Відповідно покупець зменшує валові витрати та на підставі отриманого розрахунку-коригування зменшує податковий кредит з ПДВ.

Як діяти і що вибрати (премію чи знижку), щоб це було вигіднішим для вашого бізнесу, — вирішувати тільки вам!

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі