Теми статей
Обрати теми

Щодо реалізації фізичними особами права на податковий кредит на суму процентів, сплачених за іпотечним житловим кредитом

Редакція ПБО
Лист від 28.08.2008 р. № 11636/5/17-0716

Щодо реалізації фізичними особами права на податковий кредит на суму процентів, сплачених за іпотечним житловим кредитом

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.08.2008 р. № 11636/5/17-0716

 

Державна податкова адміністрація України повідомляє, що згідно із п.п. 5.3.1 п. 5.3 ст. 5 Закону України від 22.05.2003 № 889 «Про податок з доходів фізичних осіб» (далі — Закон)

платник податку має право включити до складу податкового кредиту звітного року частину суми процентів за іпотечним кредитом, сплачених платником податку, яка розраховується за правилами, визначеними згідно із статтею 10 цього Закону. Пунктом 10.1 ст. 10 Закону встановлено, що платник податку — резидент має право включити до складу податкового кредиту частину суми процентів за іпотечним житловим кредитом, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Також, згідно із п.п. 5.2.1 п. 5.2 ст. 5 Закону до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат. Надання як підтвердних документів щодо понесення витрат будь-яких інших документів, окрім розрахункових і платіжних, зокрема, довідок, виписок або інших письмових підтверджень сплати грошових коштів, Законом не передбачено. Тобто згідно із нормами Закону

для реалізації фізичною особою права на податковий кредит щодо частини суми процентів за іпотечним житловим кредитом вона повинна надати в якості підтвердного документа розрахунковий документ, який підтверджує сплату безпосередньо суми процентів за таким кредитом.

Водночас, як свідчить інформація від податкових органів на місцях та письмові звернення громадян до ДПА України,

комерційні банки встановлюють такі умови повернення кредитів та процентів за ними, які не дають змоги скористатися встановленим Законом № 889 податковим кредитом щодо суми процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом. Так, значна кількість фізичних осіб, які звертаються до податкових органів за одержанням указаного виду податкового кредиту, в якості підтвердних документів надають копії платіжних документів, в яких сума тіла кредиту та процентів за ним, що повертаються платником банку-кредитору, зазначені загальною сумою (ануїтетні платежі). При цьому платники податку стверджують, що саме банки-кредитори наполягають на укладенні кредитних договорів з зазначенням умов повернення кредиту ануїтетними платежами і відмовляються змінювати умови таких договорів. Також багато скарг платників податку стосуються вимог банків щодо погашення боргових зобов’язань виключно через відкриті боржниками у цьому ж банку власні поточні рахунки. При цьому у розрахункових (платіжних) документах призначенням платежу є «поповнення власного поточного рахунку», а не погашення сум відсотків за користування іпотечним кредитом.

Такий стан справ призводить до того, що

фізичні особи — платники податку штучно позбавляються банками можливості надати податковим органам підтвердні розрахункові документи щодо сплати саме процентів за іпотечним житловим кредитом, і тому не можуть реалізувати своє законне право на податковий кредит.

Повідомляючи наведене та враховуючи значну соціальну значимість даного питання,

ДПА України пропонує розглянути питання щодо надання НБУ комерційним банкам України відповідних рекомендацій, які б забезпечили окреме виділення в платіжних (розрахункових) документах, що підтверджують виконання зобов’язань боржником перед кредитором, сум процентів, сплачених за користування іпотечним житловим кредитом.

Заступник голови ДПА України С. Лекарь



коментар редакції

Документальне підтвердження для реалізації права на податковий кредит за іпотечним кредитом

ДПАУ продовжує шукати нові безпідставні приводи для відмови фізичним особам у законному праві на податковий кредит з податку з доходів фізичних осіб.

У листі, що коментується, ідеться про право на податковий кредит зі сплачених процентів за іпотечним кредитом.

Нагадаємо: згідно з п.п. 5.3.1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV платник податку має право включити до складу податкового кредиту звітного року частину суми процентів за іпотечним кредитом, сплачених платником податку, яка розраховується за правилами, установленими відповідно до ст. 10 Закону № 889. У свою чергу в п. 10.1 Закону № 889 установлено, що платник податку — резидент має право включити до складу податкового кредиту частину суми процентів за іпотечним житловим кредитом,

фактично сплачених протягом звітного податкового року.

Згідно з п.п. 5.2.1 Закону № 889 до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат.

Річ у тім, що на практиці трапляються випадки, коли у платіжних документах зазначено загальну суму тіла кредиту та процентів за ним. Отже, для точного визначення суми процентів, сплачених за іпотечним кредитом, потрібна розшифровка. Для цього на практиці застосовуються довідки, виписки та інші письмові підтвердження сплати процентів за іпотечним кредитом, що видаються банком.

За звичаєм, у цьому випадку ДПАУ намагається самовільно встановити додаткові обмеження порівняно з тими, які встановлено законодавством. Вона наполягає: якщо в розрахунковому документі не буде виділено окремо сплачену суму процентів за іпотечним кредитом, то права на податковий кредит платник податку з доходів фізичних осіб не отримає.

Ця позиція ДПАУ, на нашу думку, дуже фіскальна. Річ у тім, що в п.п. 3.1.1 Інструкції про порядок нарахування платником податку податкового кредиту щодо податку з доходів фізичних осіб, затвердженої наказом ДПАУ від 22.09.2003 р. № 442, зазначено: сума фактично сплачених процентів за іпотечним кредитом повинна бути документально підтверджена платником податку наявністю договору про іпотечний кредит та платіжних документів,

які свідчать про перерахування ним коштів у рахунок погашення такого кредиту протягом звітного податкового року (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів).

Те, що в платіжному документі не виділено окремо суму процентів за іпотечним кредитом, ще не означає, що їх не було фактично перераховано. На нашу думку, такий платіжний документ свідчитиме про перерахування за іпотечним договором суми процентів. А конкретну суму процентів буде зазначено як в додатку до іпотечного договору, так і у виписці банку. Цих документів разом з платіжним документом цілком достатньо для підтвердження факту перерахування за іпотечним договором певної суми процентів.

Щодо ситуації, коли погашення зобов’язань фізичної особи перед банком проводиться через відкриті фізичними особами в цих банках поточні рахунки, зазначимо таке. У цьому випадку дійсно розрахунковий (платіжний) документ з призначенням платежу «поповнення поточного рахунка», а не «погашення сум процентів за користування іпотечним кредитом», не може бути документом, що підтверджує сплату процентів за іпотечним договором. Разом з тим згідно з Інструкцією про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженою постановою НБУ від 21.01.2004 р. № 22, меморіальний ордер — це розрахунковий документ, який складається з ініціативи банку для оформлення операцій зі списання коштів з рахунка платника та внутрішніх банківських операцій. У зв’язку з цим, якщо у фізичної особи буде наявним такий документ, що свідчить про суму списання з його поточного рахунка суми процентів за іпотечним договором, то цей документ, на нашу думку, дозволить фізичній особі претендувати на податковий кредит за таким іпотечним договором.

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі