Теми статей
Обрати теми

Щодо можливості придбання торгових патентів на минулий період

Редакція ПБО
Лист від 03.07.2008 р. № 6524/6/15-0416

Щодо можливості придбання торгових патентів на минулий період

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 03.07.2008 р. № 6524/6/15-0416

 

Державна податкова адміністрація України розглянула листа <...> щодо можливості придбання торгових патентів на минулий період і повідомляє наступне.

Частинами 1 та 2 статті 2 Закону України від 23.03.96 р. № 98/96 «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» (далі — Закон № 98/96) встановлено, що

торговий патент — це державне свідоцтво, яке засвідчує право суб’єкта підприємницької діяльності чи його структурного (відокремленого) підрозділу займатися зазначеними у цьому Законі видами підприємницької діяльності.

Торговий патент придбавається суб’єктами підприємницької діяльності, предметом діяльності яких є види, зазначені у частині першій статті 1 цього Закону. Підставою для придбання торгового патенту є заявка, оформлена відповідно до частини четвертої цієї статті.

Пунктом 12 Положення про виготовлення, зберігання і реалізацію торгових патентів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13.07.98 р. № 1077, встановлено, що торговий патент видається суб’єкту підприємницької діяльності під розписку у триденний термін з дня подачі заявки. Датою придбання торгового патенту є

зазначена в ньому дата.

Статтями 3, 3

1 та 4, 5 Закону № 98/96 встановлено, що оплата вартості торгового патенту на здійснення торговельної діяльності та оплата вартості торгового патенту на здійснення діяльності з надання побутових послуг провадиться щомісячно до 15 числа місяця, який передує звітному, а оплата вартості короткотермінового торгового патенту здійснюється не пізніше ніж за один день до початку здійснення торговельної діяльності.

Оплата вартості торгового патенту на здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями та оплата вартості торгового патенту на здійснення операцій з надання послуг у сфері грального бізнесу провадиться щоквартально до 15 числа місяця, що

передує звітному кварталу.

Враховуючи викладене, Законом № 98/96 чітко визначено, що право займатися зазначеними у цьому Законі видами діяльності може надаватися лише за наявності торгового патенту, а також встановлено порядок видачі торгових патентів та терміни оплати вартості торгового патенту.

Законом не передбачена можливість придбання торгового патенту на минулий період, а тому суб’єкти господарювання, які здійснюють діяльність без придбання торгових патентів, несуть відповідальність

, встановлену абзацом четвертим частини 1 статті 8, яким установлено, що за здійснення операцій, передбачених цим Законом, без одержання відповідних торгових патентів або з порушенням порядку використання торгового патенту, передбаченого частиною другою статті 7 цього Закону, СГ сплачують штраф у подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний термін діяльності суб’єктів підприємницької діяльності із зазначеним порушенням.

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Торгові патенти: без права на помилку

Законом про патентування передбачено такі

види діяльності, що патентуються: торгівля за готівку, побутові послуги з переліку від 27.04.98 р. № 576 навіть за безготівковий розрахунок, готівковий валютний обмін, гральний бізнес. Здавалося б, нічого складного. Однак, як показала практика, не всім життєвим ситуаціям у навколопатентованій сфері знайшлося місце у профільному законі. Тому запитання та спори виникають постійно. Зрозуміло, що у зв’язку з цим без помилок обійтися важко.

Крім того, у невизначеному стані перебувають разові продажі за готівку (залишки сировини, основні фонди) виробничих підприємств. Найсміливіші тут узагалі можуть поборотися за непатентування, разом з тим відсутність залізних аргументів для такої позиції робить для підприємств дешевшим інший шлях — безпечний — з придбанням патенту. Але, на жаль, не всі виробничники своєчасно згадують про цей надійний шлях.

Звісно, хотілося б мати в Законі про патентування механізм виправлення для тих, хто оступився, адже для решти податків є відповідні заходи щодо самовиправлення з мінімальними фінансовими втратами (5 % штраф від суми недоплати). Однак, як у листі справедливо зазначили податківці, такого механізму немає і придбати патент заднім числом не можна. Тому

неуважним доведеться заплатити штраф у подвійному розмірі від вартості торгового патенту за певний строк діяльності, на який припало зазначене порушення.

При цьому не можемо не відзначити непросту історію штрафування за патентними порушеннями. Податківці переконані, що право оштрафувати в них є за результатами податкових перевірок, докладніше про це можна прочитати в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 86, с. 19. А для тих, хто проштрафився на одноразових продажах, рекомендуємо ознайомитися з нашим матеріалом «Продаж «неліквідів» виробничим підприємством: як бути з торговим патентом»// «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 43.

Наталія Яновська

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі