Теми статей
Обрати теми

Щодо рецензування звітів про оцінку нерухомого майна,яке передається в оренду

Редакція ПБО
Лист від 14.08.2008 р. № 10-36-11592

Щодо рецензування звітів про оцінку нерухомого майна, яке передається в оренду

 

Лист Фонду державного майна України від 14.08.2008 р. № 10-36-11592

 

У зв’язку з набранням чинності постановою Кабінету Міністрів України від 18.06.2008 № 552, на підставі частини другої постанови Кабінету Міністрів України від 02.01.2003 № 3 «Про внесення змін до Методики оцінки вартості об’єктів оренди», керуючись статтями 23 та 24 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» (далі — Закон про оцінку), Фонд державного майна (ФДМУ) надає роз’яснення щодо рецензування звітів про оцінку нерухомого майна, яке передається в оренду.

Згідно з абзацом третім пункту 19 Методики оцінки об’єктів оренди, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 10.08.95 № 629 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 02.01.2003 № 3) (із змінами і доповненнями), у разі передачі в оренду нерухомого майна, орендодавцем якого є орган, визначений в абзацах другому і третьому статті 5 Закону України «Про оренду державного та комунального майна», звіт про незалежну оцінку розглядається і рецензується зазначеним органом.

Відповідно до статті 13 Закону прооцінку

рецензування звіту про оцінку майна (акта оцінки майна) можуть виконувати:

оцінювачі, які мають не менше ніж дворічний досвід практичної діяльності з оцінки майна, у тому числі які працюють у ФДМУ, а також інших суб’єктах оціночної діяльності — органах державної влади та суб’єктах оціночної діяльності — органах місцевого самоврядування;

експертні ради, що спеціально створені саморегулівними організаціями оцінювачів з метою контролю за якістю оцінки майна, яка проводиться оцінювачами — членами саморегулівної організації.

Таким чином,

у разі передачі в оренду нерухомого майна, орендодавцем якого є орган, визначений в абзацах другому і третьому статті 5Закону України «Про оренду державного та комунального майна», зазначений орган забезпечує рецензування звітів про оцінку такого майна рецензентами, які визнані такими відповідно до статті 13 Закону про оцінку.

Голова Фонду В. Семенюк-Самсоненко



коментар редакції

Хто повинен рецензувати звіт про оцінку нерухомого майна, яке передається в оренду

Відносно недавно до Методики оцінки вартості об’єктів оренди, затвердженої постановою КМУ від 10.08.95 р. № 629 (далі — Методика), було внесено зміни (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 55).

Як зазначено в п. 6 Методики, одним із етапів проведення оцінки об’єктів, що передаються в оренду, є

рецензування звіту про оцінку майна.

Нагадаємо: звіт про оцінку є документом, що містить висновок про вартість майна та підтверджує виконання процедури з його оцінки. Оцінка об’єктів оренди провадиться з метою визначення їх вартості для відображення її в договорі оренди, а також для визначення розміру орендної плати.

У листах, що коментуються, ФДМУ роз’яснює, хто розглядає та рецензує звіт про оцінку нерухомого майна, що передається в оренду. Нагадаємо: у зв’язку із зазначеними вище змінами з Методики вилучено норму, яка передбачала порядок погодження звіту про вартість такого майна залежно від площі об’єктів. Зараз все залежить від того, хто є орендодавцем нерухомого майна:

— якщо орендодавцем виступають

ФДМУ, його регіональні відділення та представництва; органи, уповноважені Верховною Радою АРК та органами місцевого самоврядування, то звіт про незалежну оцінку розглядають і рецензують зазначені органи;

— якщо орендодавцем є

підприємство, то висновок про вартість майна затверджує орган, уповноважений управляти майном такого підприємства. Якщо органом, уповноваженим управляти майном підприємства, є КМУ, то звіт про незалежну оцінку розглядає і рецензує ФДМУ.

При цьому в листі від 14.08.2008 р. № 10-36-11592 ФДМУ зазначає: рецензування звітів про оцінку такого майна здійснють рецензенти, яких визнано такими відповідно до ст. 13 Закону України «Про оцінку майна, майнових прав та професійну оціночну діяльність в Україні» від 12.07.2001 р. № 2658-III (далі — Закон № 2658), а саме:

оцінювачі, які мають не менше двох років досвіду практичної діяльності з оцінки майна, у тому числі які працюють у ФДМУ, а також в інших суб’єктів оціночної діяльності (в органах державної влади та місцевого самоврядування);

експертні ради, які спеціально створено саморегулівними організаціями оцінювачів з метою контролю за якістю оцінки майна, що проводиться оцінювачами — членами саморегулівної організації;

У листі від 14.08.2008 р. № 10-36-11559 (див. на с. 22) ФДМУ роз’яснює: хто повинен рецензувати звіт про оцінку такого майна, коли орендодавцем нерухомого майна виступає військова частина.

Так, якщо орендодавцями військового майна є військові частини, то рецензування звітів про оцінку майна, що передається в оренду, забезпечують відповідні військові частини.

При цьому згідно з п. 3.4 Положення про порядок створення та діяльності комісій з оцінки вартості військового майна, що підлягає передачі в оренду, затвердженого наказом Міноборони та ФДМУ від 19.09.2001 р. № 333/1697, рецензування звіту про оцінку нерухомого військового майна, що передається в оренду, виконують представники комісії від ФДМУ або його регіональних відділень, які згідно зі ст. 13 Закону № 2658 є рецензентами і працюють у ФДМУ або його регіональних відділеннях (представництвах). У разі необхідності за рішенням комісії рецензування звіту про оцінку нерухомого військового майна може бути проведено іншими особами, визначеними частиною другою ст. 13 Закону № 2658.

Вікторія Матвєєва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі