Теми статей
Обрати теми

Строки давності невідшкодованих сум ПДВ

Редакція ПБО
Стаття

Строки давності невідшкодованих сум ПДВ

 

Часто трапляються ситуації, коли задекларовані до відшкодування суми ПДВ податківці визнають завищеними, але рішення ДПІ про їх зменшення, скасовуються в судовому порядку. Як правило, такі суми не відшкодовуються платникам роками. У зв’язку із цим виникає запитання: чи застосовуються строки давності до сум, заявлених до відшкодування?

Микола ШПАКОВИЧ, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Відшкодування з точки зору податківців

Відомчими документами ДПАУ, що регламентують питання відшкодування ПДВ, передбачено низку додаткових (не передбачених

Законом про ПДВ) умов для відшкодування сум ПДВ на поточний рахунок, наприклад проведення зустрічних перевірок до виробника (імпортера) товарів, придбання яких призвело до формування від’ємного значення ПДВ (п. 4.5 Методрекомендацій № 350).

Часто в ході перевірок достовірності заявлених до відшкодування сум з’ясовується, що такі додаткові вимоги не виконуються, наприклад, з якихось причин немає результатів зустрічних перевірок. Як наслідок заявлена до відшкодування сума ПДВ за результатами перевірки представниками ДПІ визнається завищеною. При оскарженні в судовому порядку рішень ДПІ, прийнятих за результатами таких перевірок, суд не бере до уваги вимоги відомчих документів ДПАУ, а виходить виключно з положень

Закону про ПДВ і скасовує такі рішення.

У результаті виникає невизначена ситуація: з одного боку є рішення суду, що підтверджує законність декларування до відшкодування такої суми ПДВ, з іншого боку, її не підтверджено в порядку, передбаченому відомчими документами ДПАУ, і податківці не можуть прийняти рішення щодо надання органу державного казначейства висновку із зазначенням цієї суми як такої, що підлягає відшкодуванню з бюджету.

Для отримання такої «спірної» суми на поточний рахунок підприємству, найімовірніше, доведеться звернутися до адміністративного суду з позовом про стягнення з Державного бюджету заборгованості з бюджетного відшкодування. Відповідачами в такому позові є як органи Державного казначейства (оскільки суму ПДВ відшкодовує казначейство), так і органи Державної податкової служби (оскільки таке відшкодування проводиться на підставі висновку органу податкової служби).

Строк для подання такого позову встановлено у

ст. 99 Кодексу адміністративного судочинства України: для звернення до адміністративного суду за захистом прав, свобод та інтересів особи встановлюється річний строк, який, якщо не встановлено інше, обчислюється з дня, коли особа дізналася або повинна була дізнатися про порушення своїх прав, свобод чи інтересів.

 

Строки давності відшкодування

Щодо строку давності, протягом якого суму бюджетного відшкодування може бути відшкодовано, то згідно з

п.п. 15.3.1 Закону № 2181 установлено граничні строки для подання заяв про повернення надмірно сплачених або невідшкодованих податків і зборів (обов’язкових платежів) у випадках, передбачених податковим законодавством. Такі заяви може бути подано не пізніше 1095 дня, наступного за днем здійснення такої переплати або отримання права на таке відшкодування.

Отже, у

Законі № 2181 ідеться про строк давності для подання заяви про повернення переплати або невідшкодованого податку.

Згідно з

п.п. 7.7.4 Закону про ПДВ платник податку, який має право на отримання бюджетного відшкодування та прийняв рішення про повернення повної суми бюджетного відшкодування, подає відповідному податковому органу податкову декларацію та заяву про повернення такої повної суми бюджетного відшкодування, що відображається в податковій декларації. Отже, таку декларацію (із заявою) можна розглядати як заяву про повернення невідшкодованого податку в розумінні п.п. 15.3.1 Закону № 2181, тому до суми заявленого бюджетного відшкодування не можна застосовувати строки давності, передбачені цим підпунктом.

Такої ж думки дотримується ДПАУ, яка в

листі від 30.12.2005 р. № 26335/7/16-1217 (с. 44) зробила висновок, що суми ПДВ, які обліковуються як переплата в картці особового рахунка, задекларовані до відшкодування, не можуть бути списані внаслідок закінчення строку давності, а підлягають відшкодуванню за умови підтвердження їх матеріалами документальних перевірок. Якщо платник податків вирішить звернутися до суду за отриманням такого відшкодування, то йому потрібно врахувати строки, установлені ст. 99 КАСУ.

Таким чином, отримати на поточний рахунок заявлені до відшкодування суми ПДВ, які з погляду податківців не підтверджено в установленому порядку, дуже проблематично, майже єдиним виходом є звернення до суду.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі