Теми статей
Обрати теми

Ви нам писали. Помилка в ряд. 25: чи можна виправити її та отримати відшкодування

Редакція ПБО
Стаття

Помилка в ряд. 25: чи можна виправити їїта отримати відшкодування

 

Приводом для цієї публікації стало запитання читача такого змісту. Підприємство мало право на бюджетне відшкодування з ПДВ у травні 2008 року. Однак у додатку 2 до декларації за травень було допущено помилку: неправильно визначено частину податкового кредиту, сплачену постачальнику (у графі 4 помилково проставлене прокреслення). У самій декларації теж було допущено помилку — замість того, щоб указати суму відшкодування в ряд. 25, її перенесли до ряд. 26. Чи можна зараз виправити цю помилку і отримати суму цього відшкодування?

Дмитро КОСТЮК, заступник головного редактора

 

Ця ситуація цілком типова. Відношення податківців до ряд. 25 декларації з ПДВ загальновідоме. Тому платники намагаються уникати зайвий раз зазначати в ньому суму відшкодування, вважаючи, що набагато простіше перенести її до ряд. 26 декларації і не зв’язуватися з відшкодуванням узагалі. Але що робити, якщо від’ємна сума з часом так і не перекривається податковими зобов’язаннями, а може стати і ще більшою? Тут уже пошкодуєш, що свого часу пішов на поводі в податківців і не поставив на відшкодування «мінус» у декларації...

 

Чи було виявлено заниження відшкодування

Можливість виправлення цієї помилки залежить від того, виявили податківці при перевірці декларації за травень суму заниженого бюджетного відшкодування чи ні. Якщо міркувати суто формально, то, подаючи додаток 2 до декларації з ПДВ з незаповненим ряд. 4, тобто заявляючи, що податковий кредит не сплачено постачальнику, платник податків фактично

декларує відшкодування в розмірі 0. Наскільки б це не звучало парадоксально, але податківці можуть дотримуватися саме такої позиції.

При цьому податківці повинні керуватися

п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ, згідно з яким, якщо за результатами документальної невиїзної (камеральної) або позапланової виїзної перевірки (документальної) податковий орган виявляє невідповідність суми бюджетного відшкодування сумі, яку заявлено в податковій декларації, то такий податковий орган у разі заниження заявленої платником податків суми бюджетного відшкодування направляє платнику податків податкове повідомлення, де зазначається сума такого заниження і підстави для її вирахування. У цьому випадку вважається, що платник податків добровільно відмовляється від отримання такої суми заниження, як бюджетного відшкодування, та враховує її у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових періодів.

Отже, точно кажучи, при перевірці декларації за травень податковий орган мав скласти

акт перевірки і на його підставі винести повідомлення-рішення за формою «В2» (додаток 6 до Порядку направлення органами державної податкової служби України податкових повідомлень платникам податків та рішень про застосування штрафних (фінансових) санкцій, затвердженого наказом ДПАУ від 21.06.2001 р. № 253). У цьому повідомленні фактично наведено норми п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ (згідно з яким збільшується сума бюджетного відшкодування, платник податків добровільно відмовляється від відшкодування та зараховує відповідну суму в рахунок майбутніх платежів). Власне про необхідність неухильно дотримуватися цієї процедури йдеться в листі ДПАУ від 19.09.2007 р. № 18727/7/16-1517 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 83). Причому навіть якщо платник податків фактично декларує весь податковий кредит як неоплачений (саме наш випадок). Якщо такий документ направлено платнику податків, то про збільшення відшкодування на поточний рахунок не варто й думати.

Але, судячи з усього, податківці на місцях далеко не завжди дотримуються циркулярів ДПАУ. Це і зрозуміло — не так просто перевіряти заповнений ряд. 25, а тут ще й пустий перевіряти доводиться, тим більше, що документів, які підтверджують правильність заповнення графи 4додатка 2 (оплата постачальникам) у них немає, їх потрібно вимагати від платника податків, а це робить перевірку ще більш трудомісткою (та і взагалі навіщо це податківцям: немає відшкодування — немає проблем). І наш випадок тому підтвердження. Мабуть, платнику податків такий документ, як податкове повідомлення-рішення про збільшення суми бюджетного відшкодування,

не направлявся (інакше не виникло б питання з виправленням). Тому, на наш погляд, виправити цю помилку цілком реально. Підходити до цієї ситуації слід саме як до виправлення помилки*.

* Можливо, у когось виникне думка просто зазначити невраховану у травні суму в ряд. 25 декларації періоду, коли виявлено помилку. Застережемо від таких дій — найімовірніше такі дії буде кваліфіковано податківцями як завищення суми бюджетного відшкодування.

 

Якщо заниження відшкодування не виявлено

З одного боку, виправлення цієї помилки цілком тривіальне. Специфіка полягає тільки в тому, що виправити її в поточній декларації неможливо (таким шляхом можна виправити тільки помилки, допущені в І та II розділах декларації), тому доведеться подавати уточнюючий розрахунок, де помилка виправляється в загальному порядку. З іншого боку — знову-таки звернемо увагу на ставлення податківців до бюджетного відшкодування. Цілком імовірно, що вони не схочуть бачити виправлення такої помилки і у відшкодуванні відмовлять. Доводилося чути різні аргументи на захист цієї фіскальної позиції (які, утім, легко спростувати). Перелічимо їх:

1.

Якщо платник ПДВ помилково не зазначив потрібну суму в ряд. 25 декларації, він не скористався своїм правом на отримання відшкодування та добровільно відмовляється від нього.

Насправді заповнення ряд. 25 декларації з ПДВ

зовсім не є правом платника податків. Якщо в нього є всі підстави для того, щоб поставити ту чи іншу суму на відшкодування — він зобов’язаний це зробити. Підпункти 7.7.1 і 7.7.2 Закону про ПДВ написано імперативно, і вони не передбачають можливості відмови від відшкодування. Такий висновок випливає і з п. 7 листа ДПАУ від 14.06.2008 р. № 6912/5/16-1516 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 58). Та й перший абзац листа ДПАУ № 15844 говорить про те саме: якщо в декларації є показник у ряд. 24, то платник зобов’язаний подати додаток 2, а отже, зобов’язаний розрахувати суму відшкодування.

Єдине, що віддається на відкуп платнику податків, — це можливість або отримати відшкодування на поточний рахунок (ряд. 25.1), або зарахувати його в рахунок майбутніх платежів (ряд. 25.2). Але, незалежно від варіанта, ці суми вважаються бюджетним відшкодуванням.

Якщо податківці не склали акт перевірки декларації за травень і не направили повідомлення-рішення за формою «В2», то притягувати «за вуха»

п.п. 7.7.7 Закону про ПДВ уже неправильно, адже цей підпункт стосується ситуації, коли податківці, перевіряючи декларацію з ПДВ, визначають, зокрема, заниження платником податків суми бюджетного відшкодування. У нашому ж випадку помилку в сумі бюджетного відшкодування виявив сам платник податків.

2.

Зміна напряму бюджетного відшкодування не допускається. З цього нібито випливає, що перекинути суму з ряд. 26 до ряд. 25 не можна.

Дійсно, змінювати напрям бюджетного відшкодування не можна. Якщо платник ПДВ вирішив отримати відшкодування, наприклад, у рахунок майбутніх платежів і заповнив ряд. 25.2, то змінити його в наступних періодах (отримати на поточний рахунок), пославшись на те, що припустився помилки в декларації,

не можна. Тут можна говорити, що платник не скористався правом на отримання відшкодування на поточний рахунок. Про це зазначалося в листі ДПАУ від 11.08.2006 р. № 15228/7/16-1117, а також у консультації працівників податкових органів у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 67.

Але! Цей момент жодного відношення до нашої ситуації не має. Адже тут ідеться про напрям відшкодування, тобто про перекидання сум між ряд. 25.1 і 25.2. Сума ж, що зазначається в ряд. 26, бюджетним відшкодуванням узагалі не є. Тому і цей аргумент не витримує критики.

3.

Законодавчо не встановлено механізм виправлення такої помилки.

Саме навпаки. В уточнюючому розрахунку є ряд. 6 «Уточнення показників рядків 20 — 26 декларації», який прямо передбачає можливість коригування показника ряд. 25. Більше того, у ньому є ще й ряд. 8.7 і 8.8, в яких зазначається збільшення/зменшення суми, яка підлягала бюджетному відшкодуванню на рахунок платника (та й у самій формі додатка 2 до декларації з ПДВ є поля для зазначення, який він: звітний, звітний новий чи

уточнюючий).

Якщо ж хтось скаже, що ці рядки призначено тільки для того випадку, коли коригується податкове зобов’язання та податковий кредит, що тягне за собою коригування й ряд. 25, то, по-перше, у

Порядку № 166 про це не зазначено, а по-друге, навіщо тоді потрібні ряд. 8.5 і 8.6 уточнюючого розрахунку (саме їх призначено для коригування ПДВ у разі завищення/заниження податкового зобов’язання/податкового кредиту)?

Крім того, самі податківці неодноразово вказували на можливість виправлення помилки, допущеної в розрахунку бюджетного відшкодування. Наприклад, у

листі ДПАУ від 14.06.2008 р. № 6912/5/16-1516 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 58) зазначалося: у разі виправлення помилок у розрахунку бюджетного відшкодування за періоди до березня 2008 року до уточнюючого розрахунку повинен додаватися додаток 3 до декларації з ПДВ за діючою формою. Згадка про період, що попередує березню 2008 року, нічого не змінює. Головне — податківці допускають можливість коригування ряд. 25 декларації.

Схожі висновки випливають і з

листа ДПАУ від 22.03.2006 р. № 2681/6/16-1515-26. У ньому зазначено: якщо платником виявлено помилки при здійсненні розрахунку бюджетного відшкодування, у тому числі неправильно визначено суму податкового кредиту попереднього податкового періоду або суму податкового кредиту попереднього податкового періоду, фактично сплачену в попередньому податковому періоді постачальникам таких товарів (послуг), і у зв’язку з цим було неправильно заповнено рядки 25 і 26 податкової декларації з ПДВ, то платник може здійснити відповідні коригування податкового обліку та відобразити їх у звітності .

А в листі ДПАУ від 08.08.2005 р. № 15655/7/19-2117 прямо сказано про проведення виправленого відшкодування у картці особового рахунку

в загальному порядку.

 

Виправлення помилки

А зараз розглянемо на прикладі, як виправити допущену помилку. У квітні 2008 року податкові зобов’язання склали 5000 грн., податковий кредит — 6000 грн. При цьому товари, щодо яких сформовано податковий кредит, було оплачено. Отже, за підсумками квітня з’явилося від’ємне значення податку, яке у травні могло претендувати на відшкодування, але через допущену помилку потрапило до ряд. 26 декларації. Помилку було виявлено у вересні. Для спрощення припустимо, що у травні та подальших періодах операції не здійснювалися. Покажемо викладене вище в таблиці.

 

Показники декларацій з ПДВ за період квітень — серпень

Рядки декларації

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

відображено

слід було відобразити

відображено

слід було відобразити

відображено

слід було відобразити

відображено

слід було відобразити

9

5000

17

6000

21

1000

22.2

1000

23.2

1000

1000

1000

1000

1000

24

1000

1000

1000

1000

1000

25

1000

26

1000

1000

1000

1000

 

Для виправлення цієї помилки необхідно подати уточнюючий розрахунок з такими заповненими показниками:

 

 

Приклад заповнення уточнюючого розрахунку

Код рядка

Показники

Загальна сума

1

2

3

1

Сума звітного періоду, в якому виявлена помилка (за кодами рядків декларації):

х

1.1

код

20

21

22

22.1

1.2

сума ПДВ

1.3

код

22.2

23

23.1

23.2

1.4

сума ПДВ

1000

1000

1.5

код

23.3

23.4

24

25

1.6

сума ПДВ

1000

1.7

код

25.1

25.2

26

27

1.8

сума ПДВ

— **

— **

1000

1.9

** з цієї суми відшкодовано

 

 

 

 

...

6

Уточнення показників рядків 20 — 26 декларації:

х

6.1

код

20

21

22

22.1

6.2

сума ПДВ

6.3

код

22.2

23

23.1

23.2

6.4

сума ПДВ

6.5

код

23.3

23.4

24

25

6.6

сума ПДВ

+1000

6.7

код

25.1

25.2

26

27

6.8

сума ПДВ

** +1000

—**

-1000

 

6.9

** з цієї суми відшкодовано

 

 

7

Уточнена сума звітного періоду, в якому виявлена помилка (з урахуванням виправлення помилки, за кодами рядків декларації):

х

7.1

код

20

21

22

22.1

7.2

сума ПДВ

7.3

код

22.2

23

23.1

23.2

7.4

сума ПДВ

1000

1000

7.5

код

23.3

23.4

24

25

7.6

сума ПДВ

 

 

1000

1000

7.7

код

25.1

25.2

26

27

7.8

сума ПДВ

**

1000

**

7.9

** з цієї суми відшкодовано

 

8

Розрахунки у зв’язку з виправленням помилки:

 

...

8.7

збільшення суми, що підлягала бюджетному відшкодуванню на рахунок платника у банку

+1000

...

 

Крім того, оскільки виправляються дані ряд. 25, то згідно з

п.п. 4.4.1 Порядку № 166 до уточнюючого розрахунку необхідно додати правильні додатки 2 і 3 до декларації. Їх буде заповнено так (при цьому не можна забувати зазначати в них, що вони є уточнюючими):

1. У додатку 2 зазначається:

— у графі 2 — «04.2008» (період виникнення від’ємного значення);

— у графі 3 — «1000» (сума від’ємного значення);

— у графі 4 — «1000» (оплачена частина від’ємного значення);

— у графі 5 — «—».

2. У додатку 3 зазначається:

— у ряд. 1 — «1000» (сума від’ємного значення);

— у ряд. 2 — «1000» (оплачена частина від’ємного значення);

— у ряд. 3 — «1000» (сума, що підлягає відшкодуванню).

І ще один важливий момент. Оскільки сума від’ємного значення після подання уточнюючого розрахунку за травень переходить із ряд. 26 до ряд. 25, то при заповненні поточної декларації з ПДВ за вересень слід цю суму вилучити з показників, тобто ряд. 23 і 26 декларації за вересень має бути зменшено на 1000 грн. Інакше цю суму помилково буде враховано двічі.

Якщо ж виправити ряд. 25.1 не вийде (наприклад, через жорстку позицію місцевих податківців), то можна спробувати виправити хоча б показник ряд. 25.2 (механізм аналогічний до викладеного). Навряд чи вони дуже цьому опиратимуться. Хай кардинально нічого не змінитися, зате після такого виправлення декларацію буде заповнено правильно.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі