Теми статей
Обрати теми

Щодо добових при відрядженні за кордон

Редакція ПБО
Лист від 26.01.2009 р. № 31-26030-13-25/1901

Щодо добових при відрядженні за кордон

Лист Міністерства фінансів України від 26.01.2009 р. № 31-26030-13-25/1901

 

Міністерство фінансів розглянуло лист <...> щодо відшкодування добових витрат при відрядженні до Італії і

повідомляє:

Норми добових витрат встановлені постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663 «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон».

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663

для працівників підприємств, установ та організацій всіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів) встановлена гранична норма добових витрат при відрядженні за кордон у національній валюті у сумі 280 грн. (224 грн., 154 та 98 грн. — при включенні відповідно витрат на одноразове, дворазове або триразове харчування до рахунків на оплату вартості проживання у готелях). Згідно із Законом України «Про оподаткування прибутку підприємств» зазначені граничні норми встановлені в єдиній сумі для відряджень за кордон незалежно від країни відрядження та статусу населених пунктів (у межах цих сум добові витрати відносяться до складу валових витрат платника податку).

Відповідно до пункту 4 вищезазначеної постанови Кабінету Міністрів України підприємства, що направляють працівників у відрядження за кордон, зобов’язані забезпечити їх коштами у національній валюті країни, куди відряджається працівник, або у вільно конвертованій валюті як аванс на поточні витрати у розмірах згідно з установленими нормами. При цьому добові виплачуються в

іноземній валюті у сумі, яка в еквіваленті за офіційним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком на день видачі коштів із каси уповноваженого банку, не перевищує встановлених граничних норм добових витрат.

Норми добових

витрат для державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів, установлені залежно від країни відрядження в доларах США додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 23 квітня 1999 року № 663. Зокрема, при відрядженні до Італії норма добових встановлена у сумі 50 доларів США.

Якщо для

остаточного розрахунку за відрядження необхідно виплатити додаткові кошти, то виплата здійснюється в національній валюті України.

При цьому добові витрати працівникам підприємств, установ та організацій всіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів) відшкодовуються в межах встановленої граничної норми (з віднесенням добових до складу валових витрат); державним службовцям, а також іншим особам, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються за рахунок коштів бюджетів, — за нормою для відповідної країни, перерахованої за офіційним обмінним курсом гривні до іноземних валют, установленим Національним банком України на день погашення заборгованості, але не пізніше третього банківського дня після затвердження керівником звіту про використання коштів, наданих на відрядження.

 

Заступник міністра В. Литвин



коментар редакції

Добові витрати на відрядження до Італії: 280 грн. чи 50 дол. США?

Питання визначення суми добових витрат при відрядженні за кордон уже розглядалися у статті «Добові витрати в умовах різкої зміни курсу валют» // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 7, с. 34.

Нагадаємо суть питання.

Граничний розмір добових визначено в п. 1 постанови КМУ «Про норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон» від 23.04.99 р. № 663. Так, для працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності (крім державних службовців, а також інших осіб, які направляються у відрядження підприємствами, установами та організаціями, що повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів) граничні норми добових витрат для відряджень за кордон такі:

1) якщо до рахунків на оплату вартості проживання в готелях не включаються витрати на харчування — 280 грн.;

2) якщо до рахунка вартості проживання в готелях уключаються витрати на:

— одноразове харчування — 224 грн.;

— дворазове харчування — 154 грн.;

— триразове харчування — 98 грн.

У свою чергу, згідно з п. 2 постанови № 663 норми відшкодування витрат на відрядження в межах України та за кордон для державних службовців і працівників підприємств, установ та організацій, що повністю чи частково утримуються (фінансуються) за рахунок коштів бюджетів, установлено згідно з додатком до постанови № 663.

Відповідно до п. 111 постанови № 663 розмір добових витрат, що виплачуються працівникам, направленим у відрядження підприємствами, установами та організаціями всіх форм власності (крім підприємств, установ та організацій, що повністю чи частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів),

не може бути нижче норм добових витрат, установлених додатком до постанови № 663.

Сьогодні при офіційному курсі гривні до долара США — 7,7 грн. за 1 дол. США, виходить, що мінімальний розмір добових витрат при направленні у відрядження до деяких країн, у тому числі до Італії, набагато більше, ніж гранична величина добових витрат.

У зв’язку з цим закономірно виникло запитання: який же розмір добових витрат на відрядження за кордон підприємство зобов’язане забезпечити працівнику — 280 грн. чи той, який зазначено в додатку до постанови № 663?

Мінфін на це запитання відповідає так:

працівникам підприємств, установ та організацій (крім бюджетників) відшкодовуються добові витрати в розмірі еквівалентному 280 грн. (якщо до рахунка за проживання не включено витрати на харчування), а державним службовцям та особам, які направляються у відрядження за рахунок бюджетних коштів, — за нормами, установленими для відповідної країни відряджання .

 

Тетяна Онищенко

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі