Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Доставка товару автотранспортом: чи потрібний патент?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Доставка товару автотранспортом: чи потрібний патент?

 

Підприємець на загальній системі оподаткування виготовляє піцу та реалізує її в торговельній точці (патент є). Чи потрібно йому придбавати ще один торговий патент, якщо піца доставлятиметься спеціальним автомобілем за адресою замовника (розрахунки за піцу при цьому здійснюються за місцем доставки)? Якщо так, то де його слід розмістити?

(м. Запоріжжя)

 

Так

, у цьому випадку підприємцю слід придбати окремий торговий патент на транспортний засіб (пересувну точку торгівлі).

Це пов’язане з тим, що до

пунктів продажу товарів згідно з ч. 3 ст. 3 Закону про патентування, зокрема, належать: автомагазини, розвозки та інші види пересувної торговельної мережі. Водночас також нагадаємо, що згідно з п. 3 Правил роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затверджених наказом МЗЕЗторгу України від 08.07.96 р. № 369 (далі — Правила № 369), засобами пересувної мережі є: автомагазини, автокафе, авторозвозки, автоцистерни, лавки-автопричіпи, візки, спеціальне технологічне обладнання (низькотемпературні лотки-прилавки), розноски, лотки, столики тощо.

Таким чином, оскільки патентуванню підлягає торгівля за готівкові грошові кошти, то

для здійснення торговельної діяльності з доставкою товару за адресою замовника (де й здійснюватимуться розрахунки за товар) суб’єкту господарювання на транспортний засіб, що використовується з цією метою, слід придбати торговий патент*. Торговий патент у цьому випадку видається податковим органом за місцем реєстрації суб’єкта підприємницької діяльності (ч. 3 ст. 2 Закону про патентування). У торговому патенті, що отримується на транспортний засіб, при цьому проставляється позначка «виїзна торгівля» (ч. 3 ст. 2 Закону про патентування), і він є дійсним на виїзну торгівлю на всій території України (ч. 2 ст. 7 Закону про патентування). Варте уваги також, що на необхідність придбання торгового патенту (у випадках, передбачених законодавством) при здійсненні продажу товарів на замовлення вказує також і п. 1.3 Правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними чи офісними приміщеннями, затверджених наказом Мінекономіки України від 19.04.2007 р. № 103.

* Для порівняння зауважимо, що в іншій ситуації, якби за товар покупець розраховувався безпосередньо в пункті продажу (на торговельному об’єкті, в піцерії), а згодом товар просто доставлявся б йому за адресою, єдиним пунктом продажу, в якому здійснювалися розрахунки за готівку і на який відповідно необхідний був би патент, виступав би торговельний об’єкт (тобто торгівлі за готівку через пересувну торговельну мережу в цьому випадку не було б, а отже, при цьому не виникало б і необхідності в придбанні додаткового патенту на транспортний засіб, що доставляє вже оплачені замовлення).

Щодо умов

розміщення торгового патенту, то їх обумовлено ч. 1 ст. 7 Закону про патентування. Так, торговий патент має бути відкритим та доступним для огляду і в разі торгівлі з автомагазинів, розвозок та інших видів пересувної торговельної мережі розміщуватися на табличці. Щодо таблички зауважимо: її наявність при здійсненні дрібнороздрібної торгівлі (зокрема, через пересувну торговельну мережу) передбачено п. 21 Правил № 369. Так, згідно з цим пунктом при проведенні виїзної (виносної) торгівлі на робочому місці продавця повинна встановлюватися табличка із зазначенням його прізвища, ім’я, по батькові, а також відомостей про суб’єкта господарювання, що організував торгівлю (для юридичної особи — найменування, місцезнаходження та номера телефонів; для фізичної особи — підприємця — прізвище, ім’я, по батькові, номера свідоцтва про державну реєстрацію та найменування органу, що здійснив таку реєстрацію). Вочевидь, саме на такій табличці згідно із Законом про патентування і повинен розміщуватися торговий патент у разі здійснення торгівлі через пересувну торговельну мережу.

Разом із тим, вважаємо, що такі умови його розміщення насамперед притаманні випадку, коли при виїзній торгівлі місце розрахунків з покупцями знаходиться безпосередньо на автотранспортному засобі або поряд із ним (у такому разі табличка повною мірою, власне, і виконує свою інформаційну функцію, надаючи покупцям відомості про «пересувний» пункт продажу). У випадку ж, що описується в запитанні, коли місце розрахунків дещо віддалене від транспортного засобу (розрахунки здійснюються за адресою замовника), вважаємо, що не буде також порушенням, якщо патент, наприклад, знаходитиметься (разом з іншою документацією) в автомобілі, що доставляє замовлення, або, наприклад, розміщуватиметься на лобовому склі транспортного засобу поряд із талоном про проходження техогляду.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі