Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Торгівля скрапленим газом: який патент потрібний?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Торгівля скрапленим газом: який патент потрібний?

 

Який патент необхідно придбати суб’єкту підприємницької діяльності на роздрібну торгівлю скрапленим газом?

(м. Луганськ)

 

Насамперед, звернемося до

ч. 6 ст. 3 Закону про патентування. У ній установлено перелік товарів, торгувати якими дозволяється за пільговим патентом, і до якого, зокрема, включено «вітчизняні» (тобто за умови, що товари є вітчизняного виробництва): вугілля, вугільні брикети, паливо пічне побутове, гас освітлювальний і газ скраплений, торф паливний кусковий, торф’яні брикети і дрова для продажу населенню (абзац двадцять третій ч. 6 ст. 3).

Вважаємо, що в контексті

ч. 6 ст. 3 Закону про патентування включену до «пільгового» товарного переліку позицію «скраплений газ для продажу населенню» (вітчизняного виробництва) слід розуміти саме як продаж скрапленого газу для побутових потреб населення (тобто його продаж у побутових газових балонах). Тому якщо суб’єкт господарювання збирається саме так торгувати скрапленим (вітчизняним) газом на роздріб (тобто реалізовуючи його для побутових потреб населення), то в цьому випадку він може працювати за пільговим торговим патентом. А от якщо скраплений газ, наприклад, планується продавати в роздріб для заправки автотранспорту, то в цьому випадку суб’єкту господарювання доведеться придбати звичайний торговий патент.

Схожий висновок у минулому зустрічався і в

листі ДПАУ від 04.07.2006 р. № 7490/5/15-0416, де зазначалося: суб’єктам підприємництва, які торгують скрапленим газом через стаціонарні, малогабаритні та пересувні автозаправні станції, заправні пункти, що здійснюють торгівлю нафтопродуктами та скрапленим газом, необхідно придбавати торгові патенти, а от у разі здійснення торговельної діяльності скрапленим газом вітчизняного виробництва для населення — слід придбати пільговий торговий патент.

Залишається зауважити, що поряд із скрапленим газом існує також ще й стиснутий газ (відповідні визначення можна зустріти, наприклад, у

п. 1.2 Інструкції щодо вимог пожежної безпеки при проектуванні автозаправних станцій, затвердженої наказом Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи від 06.12.2005 р. № 376):

— скраплений вуглеводневий газ — суміш скраплених (зріджених) газів пропану і бутану;

— стиснутий газ — стиснутий газ метан.

А от торгувати стиснутим газом за пільговим патентом не вийде, оскільки його (на відміну від скрапленого) не включено

Законом про патентування до переліку «пільгових» товарів. Тому для торгівлі стиснутим газом знадобиться звичайний торговий патент.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі