Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Установлення торговельних автоматів з продажу чаю та кави: чи потрібний патент?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Установлення торговельних автоматів з продажу чаю та кави: чи потрібний патент?

 

Підприємство роздрібної торгівлі — магазин (що вже має торговий патент) збирається розмістити у своєму приміщенні автомат з продажу кави. Чи потрібно придбавати для цього ще один патент (на автомат)?

(м. Львів)

 

Торговельні автомати є різновидом

малих архітектурних форм (п. 2 Методрекомендацій № 296*). Побіжно зауважимо, що, крім торговельних автоматів, до пересувних малих архітектурних форм також належать торговельне обладнання, низькотемпературний прилавок, лоток, ємність, інші пристосування для сезонної роздрібної торгівлі та іншої підприємницької діяльності тощо. У свою чергу, малі архітектурні форми (нарівні з кіосками та палатками) згідно з ч. 3 ст. 3 Закону про патентування є пунктами продажу товарів. А отже, торговельна діяльність через такі об’єкти підлягає патентуванню.

* Маються на увазі Методичні рекомендації щодо встановлення порядку розміщення малих архітектурних форм для здійснення підприємницької діяльності, затверджені наказом Мінбуду України від 04.09.2006 р. № 296. І хоча на сьогодні цей документ визнано таким, що втратив чинність, вважаємо, що його визначеннями понять можна користуватися зважаючи на відсутність рівноцінної заміни (зокрема, відсутність визначення «малої архітектурної форми» в будь-яких інших нормативних документах).

Щоправда, зробимо одне застереження:

без патенту згідно з ч. 6 ст. 3 Закону про патентування можуть реалізовуватися (у тому числі і через торговельні автомати) тільки деякі види товарів вітчизняного виробництва, у числі яких, зокрема, і безалкогольні напої. Однак чай і кава на розлив до групи безалкогольних напоїв не потрапляють згідно із Законом України «Про Митний тариф України» від 05.04.2001 р. № 2371-III (безалкогольні напої поміщено до групи 22 «Алкогольні і безалкогольні напої та оцет» розділу IV «Готові харчові продукти; алкогольні і безалкогольні напої та оцет; тютюн та його замінники» цього Закону, тоді як чай і кава виділено до окремої групи 09 «Кава, чай, мате, або парагвайський чай, і прянощі» його розділу II «Продукти рослинного походження»). Тому для продажу кави і чаю через автомат торговий патент необхідний.

Як відомо, торговий

патент отримується окремо для кожної торговельної точки (ч. 3 ст. 3 3акону про патентування). При цьому, як передбачено п. 20 Положення № 1077, у разі здійснення в одному пункті продажу двох або трьох видів торговельної діяльності (роздрібна, оптова торгівля, громадське харчування) придбавається один торговий патент за максимальною вартістю. Тому, якщо торговельне підприємство, що встановлює у своєму приміщенні торговельний автомат з продажу чаю і кави, уже має торговий патент, придбаний за максимальною вартістю, то окремий торговий патент на автомат, що встановлюється, йому придбавати не потрібно. Аналогічні роз’яснення з цього приводу наводилися і в консультації податківців у газеті «Податковий, банківський, митний КОНСУЛЬТАНТ», 2007, № 15, с. 7 та журналі «Вісник податкової служби України», 2007, № 20.

Для порівняння залишається зауважити: якби у приміщенні магазину торговельний автомат вирішив розмістити сторонній суб’єкт господарювання, то йому для торгівлі через такий об’єкт (самостійний пункт продажу) треба було б придбати торговий патент.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі