Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. На прокат човнів і катамаранів знадобиться патент

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

На прокат човнів і катамаранів знадобиться патент

 

Чи потрібний патент при наданні у прокат човнів, катамаранів та інших водних засобів?

(м. Одеса)

 

Так

, у цьому випадку необхідно придбати патент на надання побутових послуг.

Так, згідно з

Переліком № 576 до числа послуг, що належать до побутових та підлягають патентуванню, уключено послуги з прокату водних велосипедів та водних лиж, човнів та катерів (код послуг згідно з ДК 201-01-2001 «Класифікація послуг і продукції у сфері побутового обслуговування» — 01.130.09). А отже, щоб надавати у прокат такі водні засоби, знадобиться патент.

Патент при цьому придбавається на

пункт надання побутових послуг, де здійснюється діяльність, що патентується (а не на кожний водний засіб, що надається у прокат). Якщо при цьому суб’єкт господарювання має структурні (відокремлені) підрозділи (тобто декілька пунктів прокату), патент на здійснення діяльності з надання побутових послуг отримується окремо для кожного структурного (відокремленого) підрозділу (ч. 3 ст. 31 Закону про патентування).

При цьому побіжно зазначимо такий момент. Насправді

код 01.130.09 ДК 201-01-2001 не обмежується тільки прокатом водних засобів, а охоплює дещо більше коло прокатних послуг. Так, під нього також потрапляють послуги з прокату: спортивних і туристичних виробів, наметів, лижного спорядження, ракеток, ковзанів, двоколісних велосипедів, дельтапланів. Однак надання виключно цих предметів у прокат уже не потребує від суб’єкта господарювання придбання патенту, оскільки послуги з прокату таких предметів у Переліку № 576 не згадуються (хоча вони і значаться при цьому за загальним кодом 01.130.09). Отже, придбання патенту на надання побутових послуг у цьому випадку не знадобиться (хоча податківці вважають інакше, указуючи на необхідність придбання патенту в разі надання у прокат будь-яких предметів, перелічених у ДК 201-01-2001 за кодом 01.130.09, зокрема, при прокаті спортінвентарю (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 9), з чим ми, проте, погодитися не можемо)).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі