Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Їдальня підприємства, що обслуговує своїх працівників, може працювати без патенту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Їдальня підприємства, що обслуговує своїх працівників, може працювати без патенту

 

На підприємстві відкрита їдальня для харчування працівників. Розрахунки з працівниками за обіди та реалізовані вироби здійснюються в готівковій формі. Чи потрібний у такому разі їдальні патент?

(м. Маріуполь)

 

Ні, не потрібний

, адже з цього приводу існує своє застереження законодавства.

Так, згідно з

ч. 12 ст. 3 Закону про патентування не потребує патентування діяльність у торговельно-виробничій сфері (громадське харчування) на підприємствах, в установах, організаціях, у тому числі навчальних закладах, з обслуговуванням виключно працівників цих підприємств, установ, організацій, а також учнів та студентів навчальних закладів.

Таким чином, хоча діяльність в торговельно-виробничій сфері (громадське харчування) і є в розумінні

Закону про патентування торговельною діяльністю, а їдальня належить при цьому до пунктів продажу, у цьому випадку діє спеціальна звільняюча законодавча норма, згідно з якою готівкові розрахунки з працівниками підприємства здійснюються їдальнею без патенту.

Однак слід мати на увазі, що така безпатентна діяльність може здійснюватися їдальнею тільки

за умови харчування (як того вимагає ч. 12 ст. 3 Закону про патентування) виключно працівників підприємства. А от якщо, припустимо, їдальня вирішить обслуговувати не лише працівників підприємства, а й інших сторонніх відвідувачів (тобто непрацівників), то тоді для здійснення такої торговельної діяльності за готівку їй (як пункту продажу) уже доведеться придбати (на загальних підставах) торговий патент (до речі, на це зверталася увага й у консультації в журналі «Вісник податкової служби України», 2005, № 34).

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі