Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Пільговий патент для карток поповнення рахунка не підходить

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Пільговий патент для карток поповнення рахунка не підходить

 

Суб’єкт підприємницької діяльності займається продажем друкованої продукції. На продаж такої продукції підприємство має пільговий патент. Можна за таким патентом торгувати ще й картками поповнення мобільного зв’язку чи для цього необхідно придбати звичайний торговий патент?

(м. Харків)

 

Перелік товарів, реалізацію яких можна здійснювати за пільговим торговим патентом, наведено в

абзацах 17 — 26 п.п. 6, пп. 7 — 9 ст. 3 Закону про патентування. Суб’єкти підприємницької діяльності, які займаються продажем періодичних видань друкованих засобів масової інформації, що мають реєстраційні свідоцтва, видані уповноваженими органами України, книг, брошур, альбомів, нотних видань, буклетів, плакатів, картографічної продукції, що видаються юридичними особами — резидентами України, мають право торгувати за пільговим патентом на підставі п. 6 ст. 3 Закону про патентування.

Крім того, суб’єкти підприємницької діяльності, продаючи періодичні видання друкованих засобів масової інформації, згідно з

п. 8 ст. 3 Закону про патентування можуть отримати пільговий торговий патент на торгівлю супутньою продукцією: ручками, олівцями, інструментами для креслення, пензлями, мастихінами, мольбертами, фарбами, лаками, розчинниками та закріплювачами для малювання та живопису, полотном, багетами, рамками та підрамниками для картин, швидкозшивачами, іншими канцелярськими приладами та конторським приладдям, крім виготовлених з дорогоцінних і напівдорогоцінних металів (незалежно від країни їх походження). Пільговий торговий патент можна отримати також на продаж зошитів (п. 6 ст. 3 Закону про патентування). Головне, щоб у пільговому торговому патенті обов’язково було наведено повний перелік товарів, які продаватимуться.

У нашому ж випадку підприємство планує разом з продажем періодики продавати

картки поповнення рахунка мобільного зв’язку. А ці товари не зазначено серед товарів, якими можна торгувати за пільговим патентом. На те, що картки поповнення рахунка мобільного зв’язку відсутні в переліку пільгово-патентованих товарів, звертали увагу й податківці (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2008, № 31, с. 28).

Отже, для торгівлі картками поповнення рахунка суб’єкту підприємництва потрібно придбати окремий звичайний торговий патент

. І тут слід зазначити, що істотною відмінністю пільгового торгового патенту від звичайного є його вартість: плата за пільговий патент становить 25 грн. за весь строк дії (12 місяців) та вноситься одноразово при його придбанні, а за звичайний торговий патент доведеться сплатити від 30 до 320 грн. на місяць (вартість патенту встановлюється органами місцевого самоврядування).

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі