Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Санкція за несвоєчасну оплату вартості торгового патенту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Санкція за несвоєчасну оплату вартості торгового патенту

 

Підприємство прострочило оплату за торговий патент вартістю 360 грн. на два дні. Які санкції передбачені законодавством за несвоєчасну оплату вартості торгового патенту?

(м. Миколаїв)

 

Санкції за порушення строків сплати або неповне внесення чергових платежів за торговий патент передбачено

абз. другим ч. 1 ст. 8 Закону про патентування у вигляді пені на суму податкового боргу виходячи з розрахунку 120 відсотків облікової ставки НБУ за кожний день прострочення. Розрахунок пені здійснюється виходячи зі ставки НБУ на день виникнення податкового боргу або на день його погашення (залежно від того, яка ставка більша).

Облікова ставка НБУ з 01.04.2008 р. складає 12 відсотків річних. Отже, у ситуації, про яку йдеться в запитанні, розрахунок санкції за несвоєчасну оплату вартості торгового патенту буде таким: 360 х х 1,2 х 0,12 х 2 : 365 = 103,68 грн. : 365 = 0,28 грн.

Деякий час залишалося дискусійним запитання: чи можна вважати заборгованість з оплати торгового патенту податковим боргом і відповідно поширювати на процедуру її стягнення приписи

Закону № 2181. Згодом ДПАУ визнала, що плата за торговий патент, несплачена в установлені строки, не може вважатися узгодженою сумою податкового зобов’язання. Однак повністю податківці не здали своїх позицій, наполягаючи на тому, що заборгованість з оплати торгового патенту слід вважати узгодженим податковим зобов’язанням після визначення податковим органом за результатами перевірки суми штрафних санкцій у податковому рішенні (див. лист ДПАУ від 21.12.2006 р. № 15-0418/ш). На практиці цей висновок означає: якщо суб’єкт господарювання після отримання рішення-повідомлення податкового органу з вимогою оплатити вартість торгового патенту та внести суму штрафних санкцій за несвоєчасну оплату торгового патенту не виконає цю вимогу і не оскаржить її протягом 10 днів, до нього також може бути застосовано 10-відсотковий штраф від суми, визначеної в податковому рішенні на підставі Закону № 2181 (при затримці від 31 до 90 календарних днів включно штраф складе 20 відсотків від цієї суми, більше 90 днів — 50 відсотків). Остання позиція також є спірною і якщо справа дійде до суду, той має підтримати суб’єкта господарювання (див., наприклад, ухвали ВАСУ від 05.03.2008 р. у справі № К-10062/06, від 06.03.2008 р. № К-39035/06, хоча не виключено, що суди нижчих інстанцій не будуть заперечувати можливість визнання штрафних санкцій згідно із Законом про патентування податковим боргом за умови, що податковим органом було направлено відповідне рішення з визначеною ним сумою санкцій суб’єкту господарювання, як це зробив Харківський апеляційний адміністративний суд в ухвалі від 20.03.2008 р. у справі № 22-а-1230/08).

У випадку ж, що розглядається, навіть ця спірна ситуація не повинна виникнути, оскільки суб’єкт господарювання самостійно оплатив вартість торгового патенту.

Крім того,

за порушення законодавства про патентування посадових осіб та фізичних осіб — підприємців може бути притягнуто до адміністративної відповідальності (ч. 4 ст. 8 Закону про патентування). Оскільки згідно із Законом України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-ХII плату за торговий патент на деякі види підприємницької діяльності віднесено до загальнообов’язкових податків і зборів (обов’язкових платежів), що справляються на території України, податкові органи поширюють на випадки несвоєчасної оплати вартості торгового патенту дію ст. 1632 Кодексу про адміністративні правопорушення, якою передбачено відповідальність за неподання, несвоєчасне подання платіжних доручень та інших документів, пов’язаних із розрахунком та сплатою податків чи інших платежів до бюджетів (див. Узагальнююче податкове роз’яснення щодо впорядкування обліку плати за торгові патенти та порядку стягнення нарахованих чергових платежів за торгові патенти в разі їх несплати, затверджене наказом ДПАУ від 18.08.2006 р. № 494 ). За зазначене порушення передбачено штраф від 5 до 10 нмдг (від 85 до 170 грн.), а за ті самі дії, учинені особою, яка протягом року піддавалася адміністративному стягненню за вказане правопорушення, — від 10 до 15 нмдг (від 170 до 255 грн.). Однак, оскільки з моменту самостійного погашення заборгованості з оплати торгового патенту порушення вважається припиненим, застосувати зазначені штрафи на підставі складеного податковим органом протоколу суд може тільки протягом трьох місяців з моменту такої сплати.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі