Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Санкції за підприємницьку діяльність без торгового патенту

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Санкції за підприємницьку діяльність без торгового патенту

 

Які санкції передбачено за торгівлю без придбання патенту? Як вони розраховуються — виходячи з повної вартості патенту за місяць чи пропорційно кількості днів роботи без патенту? Чи вилучається виручка в разі торгівлі без патенту?

(м. Кіровоград)

 

Відповідальність за торгівлю без придбання патенту передбачено

абз. четвертим ч. 1 ст. 8 Закону про патентування у вигляді штрафу в подвійному розмірі вартості торгового патенту за повний строк діяльності суб’єктів господарювання із зазначеним порушенням. Якщо придбанню підлягав пільговий торговий патент, то штраф складе п’ятикратний розмір вартості такого пільгового патенту.

При цьому вартість торгового патенту встановлюється органами місцевого самоврядування за

календарний місяць (ч. 4 ст. 3, ч. 4 ст. 31, ч. 4 ст. 4 Закону про патентування). Виняток становлять короткострокові торгові патенти на торгівлю строком від 1 до 15 днів, вартість яких установлюється у фіксованому розмірі 10 грн. за один день (абз. шостий ч. 4 ст. 3 Закону про патентування), і торгові патенти на здійснення операцій з наданням послуг у сфері грального бізнесу, вартість яких установлюється у фіксованому розмірі за рік (ч. 3 ст. 5 Закону про патентування).

За загальним правилом, при придбанні торгового патенту оплата вноситься за повний місяць або за весь період дії патенту незалежно від кількості днів, у які здійснюватиметься торговельна діяльність.

Згідно з

ч. 3 ст. 9 Закону про патентування контроль за дотриманням вимог цього Закону здійснюється державними податковими органами. На підставі цього положення в разі виявлення державним податковим органом за результатами перевірки порушень Закону про патентування суб’єктами підприємницької діяльності, які здійснюють торговельну діяльність, операції з торгівлі готівковими валютними цінностями, операції з надання послуг у сфері грального бізнесу та побутових послуг, податковий орган здійснює розрахунок штрафних санкцій та складає рішення про їх застосування до суб’єкта підприємницької діяльності (докладно порядок стягнення штрафних санкцій, передбачених Законом про патентування, було розглянуто в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 86).

Як свідчить практика, при розрахунку штрафу за провадження підприємницької діяльності, що підлягає патентуванню, без придбання торгового патенту податкові органи переважно виходять з вартості патенту за

повний місяць (якщо не йдеться про випадки, коли придбанню підлягає короткостроковий торговий патент) незалежно від того, яку кількість днів у цьому місяці здійснювалася така діяльність. Інакше кажучи, якщо в ході перевірки буде встановлено, що хоча б один день суб’єкт господарювання здійснював роздрібну або оптову торгівлю без отримання патенту, до нього буде застосовано штраф у подвійному розмірі передбаченої органом місцевого самоврядування вартості торгового патенту. Наприклад, якщо вартість торгового патенту становить 320 грн., розрахунок штрафної санкції виглядатиме так: 320 грн. х 2 = 640 грн. (якщо не буде доведено, що діяльність провадилася понад один місяць).

Однак суди дотримуються іншого підходу до розрахунку штрафу за провадження діяльності без придбання патенту. На їх думку,

розрахунок штрафної санкції за провадження підприємницької діяльності без придбання патенту має здійснюватися пропорційно кількості днів, коли така діяльність провадилася. Наведемо приклад. В ухвалі Вищого адміністративного суду України від 06.03.2008 р. № К-39035/06 штраф було розраховано за 27 днів, протягом яких здійснювалася діяльність у сфері грального бізнесу без придбання патенту, так: 7200 грн. (вартість торгового патенту за рік) : 12 (кількість місяців у році) : 31 (кількість днів у місяці) х 27 (кількість днів, коли здійснювалася діяльність без патенту) х 2. Аналогічно було розраховано штрафну санкцію і в ухвалі ВАСУ від 25.03.2008 р. № К-37151/06.

Більше того, досить часто суди, вважаючи недоведеним той факт, що без патенту діяльність здійснювалася і в інші дні, крім дня перевірки, розраховують штраф тільки за один день. Так, наприклад, учинили Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд в

ухвалах від 01.10.2008 р. у справі № 22а-1871/08, від 09.12.2008 р. у справі № 22а-1458/08; Харківський окружний адміністративний суд у постанові від 11.08.2008 р. у справі № 2а-6087/08; Харківський апеляційний адміністративний суд у постанові від 24.01.2008 р. у справі № 22-а-147/08. Непросто податковим органам буває довести і сам факт здійснення торгівлі в день перевірки. Одного акта перевірки суди, як правило, вважають недостатнім (див. ухвалу Харківського апеляційного адміністративного суду від 03.04.2008 р. № 22-а-638/08).

Як докази провадження підприємницької діяльності протягом певного періоду без придбання торгового патенту суди можуть прийняти свідчення свідків, отримані при проведенні податкової перевірки. Водночас таким доказом не може вважатися тільки факт наявності договорів, що дають суб’єкту господарювання право використовувати певне приміщення у своїй підприємницькій діяльності (

ухвала Харківського апеляційного адміністративного суду від 17.09.2007 р. № 22-а-1299/07).

Таку санкцію, як

вилучення виручки за непридбання патенту, законодавством не передбачено , однак передбачено додаткові санкції для посадових осіб суб’єкта господарювання та для фізичних осіб — підприємців за провадження господарської діяльності без отримання документа дозвільного характеру*, якщо його отримання передбачено законом. Статтею 164 Кодексу по адміністративні правопорушення за таке порушення встановлено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу від 20 до 40 нмдг з конфіскацією виготовленої продукції, засобів виробництва та сировини або без конфіскації. Поняття «засоби виробництва» суди, наприклад, поширюють на ігрові автомати, застосовуючи як додаткову санкцію їх вилучення за надання послуг у сфері грального бізнесу без придбання патенту (див. Узагальнення ВСУ «Практика розгляду судами справ про адміністративні правопорушення у сфері грального бізнесу, відповідальність за які передбачена ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення»). Зазначені санкції у вигляді штрафу з конфіскацією або без неї застосовуються судом. Скласти адмінпротокол можуть податкові органи. При цьому, оскільки провадження підприємницької діяльності без придбання торгового патенту є триваючим порушенням, строк, протягом якого за нього може бути застосовано адмінвідповідальність, становитиме три місяці з моменту складання протоколу. Якщо на момент складання протоколу суб’єкт господарювання вже припинив провадження діяльності, що підлягає патентуванню, або придбав патент, цей строк обчислюватиметься з моменту такого припинення або придбання патенту відповідно.

* Дозвільним документом торговий патент визнав Держкомпідприємництва в листі від 03.09.2007 р. № 6544.

Існуюча ж думка, що за торгівлю без отримання патенту загрожує вилучення виручки, пов’язана переважно з тим, що досить часто здійснення підприємницької діяльності без придбання патенту супроводжується й невикористанням РРО. Тому вилучення виручки в п’ятикратному розмірі стає наслідком саме цього порушення, а не відсутності торгового патенту.

 

Олена Уварова, юрист

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі