Теми статей
Обрати теми

Новини законодавства. Які спори тепер не можуть розглядати третейські суди

Редакція ПБО
Новини від 05.03.2009 р. № 1076-VI

Які спори тепер не можуть розглядати третейські суди

 

У зв’язку з необхідністю істотного обмеження компетенції третейських судів, підставою для чого стали масові зловживання суб’єктами господарювання можливістю вирішення спорів у цьому недержавному органі (наприклад, ухилення від нотаріального посвідчення договору шляхом визнання його дійсним у третейському суді),

Законом від 05.03.2009 р. № 1076-VI унесено зміни до деяких законодавчих актів України щодо діяльності третейських судів та виконання їх рішень.

Так, тепер

третейські суди не можуть розглядати:

справи, що виникають з корпоративних відносин у спорах між господарським товариством та його учасником;

спори щодо нерухомого майна, уключаючи земельні ділянки;

справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення (наприклад, про визнання права власності або про визнання договору дійсним);

справи у спорах, що виникають з трудових відносин;

справи, за результатами розгляду яких виконання рішення третейського суду потребуватиме вчинення відповідних дій органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими особами та іншими суб’єктами при здійсненні ними управлінських функцій (наприклад, реєстрації права власності на об’єкт нерухомості або встановлення обов’язку місцевої ради розглянути на сесії питання про надання земельної ділянки в оренду тощо).

Серед інших змін слід зазначити введення заборони на обіймання посади третейського судді суддями державних судів, а також надання особам, які не брали участі в розгляді спору третейським судом, але чиїх прав та інтересів стосуються його рішення, права на оскарження такого рішення.

Закон набрав чинності з

31 березня 2009 року. При цьому рішення третейських судів, прийняті з перелічених вище питань до набуття чинності Законом від 05.03.2009 р. № 1076-VI, але не виконані до цього моменту, примусовому виконанню в порядку, передбаченому Законом України «Про виконавче провадження» від 21.04.99 р. № 606-XIV, уже не підлягатимуть.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі