Теми статей
Обрати теми

Про затвердження форм податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування в частині використання води

Редакція ПБО
Наказ від 23.12.2008 р. № 802

Міністерства та відомства України

 

Про затвердження форм податкових розрахунків збору за спеціальне водокористування в частині використання води

Наказ від 23 грудня 2008 року № 802

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 17 березня 2009 р. за № 251/16267

(витяг)

 

Відповідно до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік», Закону України від 03.06.2008 № 309 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України», статті 8 Закону України «Про державну податкову службу в Україні», підпункту «ї» підпункту 4.4.2 пункту 4.4 статті 4 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами»

НАКАЗУЮ:

1.

Затвердити форми податкових розрахунків:

збору

за спеціальне водокористування в частині використання води, в тому числі використання води теплоелектростанціями з прямоточною системою водоспоживання, та використання поверхневих і підземних вод, які входять до складу напоїв;

збору

за спеціальне водокористування в частині використання води для потреб гідроенергетики*;

збору

за спеціальне водокористування в частині використання поверхневих вод для потреб водного транспорту (крім стоянкових, службово-допоміжного і буксирного флотів)*, що додаються.

* Ці форми не публікуються. —

Прим. ред.

<...>

 

Голова С. Буряк



коментар редакції

Нові форми звітності зі збору за спецводокористування

Історія проблеми, пов’язаної з відсутністю нових звітних форм зі спецводозбору, добре відома нашим читачам, особливо тим, хто у своїй госпдіяльності використовує воду для виробництва напоїв. Досить докладно ця проблема розглядалася у статті «Збір за спеціальне використання водних ресурсів» («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 32).

Більше того, її наявність визнавала і ДПАУ у своїх листах від 02.04.2008 р. № 6548/7/15-0817 (див. там же, с. 16), від 29.05.2008 р. № 10916/7/15-0817 («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 48) та від 16.07.2008 р. № 14265/7/15-0617 («Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 60). Серед іншого у цих листах містилися рекомендації податківців, як платникам збору виходити з ситуації, що склалася, напередодні квартальної та піврічної звітності за 2008 рік, а також, як заповнити звітність у зв’язку зі зміною окремих ставок водозбору в середині минулого року після прийняття відомого Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 03.06.2008 р. № 309-VI (далі — Закон № 309 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 47).

І от, якраз напередодні звітної кампанії за І квартал 2009 року, нові форми звітності затверджено наказом ДПАУ, що коментується. Зауважимо:

дата набуття ним чинності припадає на 28 березня, що означає необхідність застосування затверджених форм уже зараз, при складанні звітності за І квартал.

Крім того, з цієї ж дати втрачають чинність додатки 1 — 6 до Інструкції про порядок обчислення та справляння збору за спеціальне використання водних ресурсів і збору за користування водами для потреб гідроенергетики та водного транспорту, затвердженої наказом Мінфіну, ДПАУ, Мінекономіки, Мінекобезпеки від 01.10.99 р. № 231/539/118/219, що містили, крім іншого, попередні форми розрахунків збору та порядки їх складання.

Наказ ДПАУ, що коментується, не пропонує натомість нові порядки складання затверджених форм, однак це, на нашу думку, не повинно непокоїти платників водозбору. Форми (можливо, за винятком першої, яка потребує деяких пояснень у частині визначення окремих лімітів водоспоживання при виробництві напоїв та для інших потреб) досить прості, що дає можливість, керуючись текстовою частиною таблиць та приміток, без проблем їх заповнити.

Тим же читачам, перед якими при цьому постануть певні проблеми, пропонуємо дочекатися виходу № 34 нашої газети, де буде опубліковано оглядову статтю, присвячену звітності за ресурсними зборами та платежами, і насамперед — обговорюваним сьогодні новаціям у звітності щодо спецводозбору. Оскільки

граничний термін подання квартальної звітності в цьому році припадає на 12 травня, у вас буде достатньо часу, щоб укластися в зазначений термін і не зробити при цьому прикрих помилок. Але на головні моменти таких новацій звернемо увагу платників водозбору прямо зараз.

По-перше

, замість двох звітних форм, що застосовувалися раніше, перша з яких об’єднувала в собі показники як для звичайних водокористувачів, так і для підприємств гідроенергетики, а друга використовувалася для розрахунку збору за користування водами для потреб водного транспорту, затверджено три нові форми, кожна для своїх цілей. Їх перелік наведено в тексті самого наказу. Крім того, у кожної з цих форм є власний додаток — Перерахунок податкового зобов’язання збору за спеціальне водокористування, який подається в разі уточнення податкових зобов’язань за минулий податковий (звітний) період у складі звітного або нового звітного розрахунку разом з таким розрахунком.

По-друге

, найбільшою популярністю, звичайно ж, користуватиметься перша з трьох форм (її-то ми і вклали до сьогоднішнього номера у вигляді готових бланків для складання звіту), призначена для «традиційних» спецводокористувачів, у тому числі і для виробників напоїв, за винятком підприємств гідроенергетики та водного транспорту. Для останніх тепер є власні форми, що дозволяє припустити можливість одночасного подання деякими платниками кількох форм (наприклад, суб’єкт господарювання у сфері гідроенергетики використовує також воду у власній їдальні для приготування їжі та миття посуду).

По-третє

, не забудьте, що при визначенні нормативів водозбору в цьому році слід застосовувати коефіцієнт 1,439, установлений ст. 10 Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 26.12.2008 р. № 835-VI («Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 4) та Законом № 309. Цей коефіцієнт зазначається у відповідній колонці кожної з нових форм.

Решта подробиць — в обіцяній публікації.

 

Ігор Хмелевський

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі