Теми статей
Обрати теми

Щодо розподілу податкового кредиту при застосуванні спецрежиму оподаткування ПДВ

Редакція ПБО
Лист від 07.04.2009 р. № 7255/7/16-1117

Щодо розподілу податкового кредиту при застосуванні спецрежиму оподаткування ПДВ

Лист Державної податкової адміністрації України від 07.04.2009 р. № 7255/7/16-1117

 

Державна податкова адміністрація України в зв’язку з чисельними запитами щодо порядку розподілу податкового кредиту при застосуванні спеціального режиму оподаткування діяльності у сфері сільського і лісового господарства та рибальства, запровадженого статтею 81 Закону України від 03.04.1998 № 168/97 «Про податок на додану вартість» (далі — Закон), повідомляє.

Наказ ДПА України від 21.01.2009 р. № 8 «Про затвердження змін до податкової звітності з податку на додану вартість» (далі — наказ № 8) розроблено відповідно до Закону, з урахуванням змін і доповнень, внесених Законом України від 31.10.2008 р. № 639-VI «Про першочергові заходи щодо запобігання негативним наслідкам фінансової кризи та про внесення змін до деяких законодавчих актів України».

Відповідно до пункту 81.2 статті 81 Закону сума податку на додану вартість, нарахована сільськогосподарським підприємством на вартість поставлених ним сільськогосподарських товарів (послуг), не підлягає сплаті до бюджету та повністю залишається у розпорядженні такого сільськогосподарського підприємства для відшкодування суми податку, сплаченої (нарахованої) постачальнику на вартість виробничих факторів, а за наявності залишку такої суми податку — для інших виробничих потреб.

Критерії віднесення до виробничих факторів регламентовані підпунктом 81.15.1 пункту 81.15 статті 81 Закону.

Абзацом другим частини «а» зазначеного підпункту визначено, що у разі використання сільськогосподарським підприємством товарів (послуг), основних фондів, виготовлених та/або придбаних, частково для виготовлення сільськогосподарських товарів (послуг), а частково для інших товарів (послуг), то

сума сплаченого (нарахованого) податкового кредиту розподіляється виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях.

Наведена вище норма, яка знайшла відображення в підпункті 5.7.1 пункту 5.7 та пункті 5.8 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПА України від 30.05.97 № 166, із змінами, внесеними наказом № 8,

розповсюджується на операції виготовлення та/або придбання сільськогосподарським підприємством товарів (послуг), основних фондів, починаючи з 1 січня 2009 року, тобто з дня набрання чинності статтею 81 Закону.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

«Вхідний» ПДВ сільгосппідприємств-спецрежимників підлягає розподілу

Cуть листа, що коментується, полягає в тому, що, на думку ДПАУ, розподіл сплаченого (нарахованого) податкового кредиту (далі — ПК) з ПДВ сільськогосподарськими підприємствами, що застосовують спецрежим обкладення сільгосп-ПДВ, установлений ст. 81 Закону про ПДВ, слід проводити починаючи з

1 січня 2009 року, тобто з дня набуття чинності цією статтею.

Мабуть, виникнення питання пов’язано з тим, що до загальновідомого

Порядку № 166 відповідні зміни (згідно з наказом ДПАУ від 21.01.2009 р. № 8, див. «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 12) унесено тільки в лютому поточного року, більше ніж через місяць після набуття чинності зазначеною статтею. Зареєстрований у Мін’юсті 30 січня, цей наказ набув чинності тільки з 10.02.2009 р. (за загальним правилом через 10 днів після державної реєстрації).

Зважаючи на верховенство Закону (а не підзаконного акта), ми поділяємо думку податківців. При цьому не станемо вкотре піддавати критиці оперативність ДПАУ та порочну практику поширення норм виданих нею нормативних актів заднім числом.

Зрозуміло, що

з 01.01.2009 р. проводити розподіл ПК необхідно лише тим сільгосппідприємствам, які стали спецрежимними платниками ПДВ із самого початку поточного року. А якщо пізніше, то датою початку розподілу ПК слід вважати дату набуття такого статусу.

Звертаємо увагу: норми абзацу другого п.п. «а» п.п. 81.15.1 ст. 81 Закону про ПДВ про розподіл сплаченого (нарахованого) ПК з ПДВ при придбанні товарів (послуг), основних фондів, який на практиці часто називають «вхідним» ПДВ, у Порядку № 166 викладено у

двох аспектах. Виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів у операціях сільськогосподарського виробництва та відповідно в інших операціях, «вхідний» ПДВ може бути:

розподілено первісно. Тобто в тому періоді, в якому здійснювалося виготовлення та придбання таких ТМЦ і ОФ. При цьому розподілені суми «вхідного» ПДВ, що відносяться до «сільгосп-частки», уключаються до значень рядків 10, 12, 13 і довідково відображаються в рядках 101, 121, 131 спецдекларації (п.п. 5.7.1 Порядку № 166);

перерозподілено шляхом коригування ПК за раніше придбаними товарами (послугами), основними фондами. Згідно з п. 5.8 Порядку № 166 у разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства, таке коригування проводиться виходячи із залишкової вартості основних фондів та вартості залишків товарів, що використовуються або підлягають використанню в сільгоспвиробництві, відповідно до частки використання таких товарів (послуг), основних фондів у операціях сільгоспвиробництва та в інших операціях, але не нижче питомої ваги вартості сільгосптоварів (послуг), розрахованої відповідно до п. 81.6 ст. 81 Закону про ПДВ.

Щоправда, тут слід зауважити, що при буквальному прочитанні п. 5.8 Порядку № 166 у ньому йдеться лише про коригування в разі зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів

з іншої діяльності на діяльність у сфері сільського і лісового господарства та рибальства. На таке розуміння вказують і математичні знаки, з якими суми коригування відображаються в однойменних рядках 16.3 «Часткове використання в операціях сільськогосподарського виробництва» в деклараціях з ПДВ: у загальній (бюджетній) — зі знаком «-» (мінус), у спецдекларації — зі знаком «+» (плюс).

Що ж до зворотної ситуації, тобто для випадків зміни напряму використання товарів (послуг), основних фондів із

сільгоспдіяльності на іншу діяльність, то про це в Порядку № 166 не згадується, що розуміється окремими фахівцями як неможливість коригування в таких ситуаціях. Ґрунтуючись на нормах основоположного Закону, ми дотримуємося іншої точки зору.

На наш погляд, наведені нижче норми абзацу другого п.п. «а» п.п. 81.15.1 ст. 81 Закону про ПДВ рівною мірою може бути застосовано для обох ситуацій. Якщо товари (послуги), основні фонди, виготовлені та/або придбані, використовуються сільгосппідприємством частково для виготовлення сільгосптоварів (послуг), а частково для інших товарів (послуг), то сума сплаченого (нарахованого) ПК розподіляється

виходячи з частки використання таких товарів (послуг), основних фондів в операціях сільгоспвиробництва і відповідно в інших операціях.

Звертаємо увагу, що

Законом про ПДВ згаданий розподіл ПК не ставиться в залежність від того, чи є він первісним (виходячи із заздалегідь запланованого напряму використання ТМЦ і ОФ), або подальшим перерозподілом (за фактом використання або виходячи з нових планів використання).

Оскільки згідно з Порядком № 166 відображення в рядках 16.3 декларацій (загальної та спеціальної) допускається лише в одній із зазначених вище ситуацій, то для випадків зміни напряму використання ТМЦ і ОФ із

сільгоспдіяльності на іншу діяльність, коригування ПК з відповідним знаком, на нашу думку, може бути відображено в рядках 16.4 «Інші випадки» обох видів декларації з ПДВ.

Таким чином, буде досягнуто відповідність за видами декларацій (спеціальної та загальної) податкових зобов’язань та податкового кредиту щодо здійснених видів діяльності (сільськогосподарської та іншої діяльності).

 

Анатолій Бобро

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі