Теми статей
Обрати теми

Про податковий облік з податку на прибуток при експорті товарів, коли першою подією є відвантаження товару

Редакція ПБО
Лист від 17.04.2009 р. № 8165/7/15-0217

Про податковий облік з податку на прибуток при експорті товарів, коли першою подією є відвантаження товару

Лист Державної податкової адміністрації України від 17.04.2009 р. № 8165/7/15-0217

 

У зв’язку з надходженням запитів від органів державної податкової служби та платників податків, а також з метою належної організації адміністрування податку на прибуток Державна податкова адміністрація України повідомляє про податковий облік з податку на прибуток при експорті товарів у випадку, коли першою подією є відвантаження товару.

Відповідно до підпункту 11.3.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон) датою збільшення валового доходу вважається дата, яка припадає на податковий період, протягом якого відбувається будь-яка з подій, що сталася раніше: або дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку в оплату товарів (робіт, послуг), що підлягають продажу, у разі продажу товарів (робіт, послуг) за готівку — дата її оприбуткування в касі платника податку, а за відсутності такої — дата інкасації готівки у банківській установі, що обслуговує платника податку; або дата відвантаження товарів, а для робіт (послуг) — дата фактичного надання результатів робіт (послуг) платником податку.

Згідно із підпунктом 7.3.1 Закону доходи, отримані (нараховані) платником податку в іноземній валюті у зв’язку з продажем товарів (робіт, послуг) протягом звітного періоду, перераховуються в гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату отримання (нарахування) таких доходів, і не підлягають перерахуванню у зв’язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом такого звітного періоду.

Балансова вартість іноземної валюти, отриманої платником податку у зв’язку з таким продажем (виручка в іноземній валюті), визначається за курсом, зазначеним у першому абзаці підпункту 7.3.1 Закону.

Отже, у випадку

коли для платника податку першою подією є відвантаження товару на експорт, його валові доходи визначаються за офіційним валютним курсом Національного банку України на дату відвантаження і не підлягають перерахуванню у зв’язку зі зміною обмінного курсу гривні протягом такого звітного періоду .

При цьому отримання валютної виручки за проданий на експорт товар є другою подією і безпосередньо не впливає на суму валових доходів від продажу товарів.

Одночасно, в момент отримання валютної виручки платник податку у відповідності до абзацу другого підпункту 7.3.1 Закону формує балансову вартість іноземної валюти за офіційним валютним курсом Національного банку України на дату відвантаження товару, яка згідно з абзацом п’ятим підпункту 7.3.3 Закону підлягає перерахунку у разі зміни офіційного валютного курсу.

Головам Державних податкових адміністрацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі довести зазначене роз’яснення до відома платників податків і підпорядкованих підрозділів та забезпечити його врахування при проведенні контрольно-перевірочної роботи та апеляційних процедур.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

Визначення розміру валових доходів при експортних поставках з постоплатою

Не викликає сумнівів те, що валові доходи при експорті слід відображати за датою першої події. Якщо такою першою подією є

відвантаження — то доходи формуються за курсом на дату відвантаження, тобто зазвичай (але зовсім не обов’язково, наприклад, якщо відвантаження здійснене раніше оформлення ВМД) за курсом на дату оформлення ВМД.

Більше запитань виникає щодо формування

балансової вартості іноземної валюти, отриманої в оплату такого експорту. Традиційно ми висловлювалися на користь визначення такої балансової вартості виходячи з курсу НБУ на дату першої події, тобто в цьому випадку — за курсом на дату відвантаження (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 51, с. 16). Фактично аналогічної думки дотримується ДПАУ в листі, що коментується.

Варто зауважити, що раніше від фахівців податкових органів доводилося чути й інші підходи до вирішення поставленого запитання (див., наприклад, «Вісник податкової служби України», 2004, № 36, с. 24). Однак з урахуванням сьогоднішнього роз’яснення, сподіватимемося, що ДПАУ остаточно (і найголовніше — правильно) визначилася з цим питанням.

 

Дмитро Винокуров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі