Теми статей
Обрати теми

Про необхідність ліцензії для робіт з капітального та поточного ремонту будівель

Редакція ПБО
Лист від 22.01.2009 р. № 22/9-281

Про необхідність ліцензії для робіт з капітального та поточного ремонту будівель

Лист Міністерства регіонального розвитку та будівництва і Державної архітектурно-будівельної інспекції України від 22.01.2009 р. № 22/9-281

 

Відповідно до статті 17 Закону України «Про архітектурну діяльність» з 1 січня 2008 року ліцензуванню підлягає господарська діяльність, пов’язана із створенням об’єктів архітектури.

Комплекс робіт, пов’язаних із створенням об’єктів архітектури, визначено статтею 4 зазначеного Закону. Цей комплекс робіт уключає нове будівництво, реконструкцію, реставрацію та капітальний ремонт.

Таким чином,

для здійснення робіт з капітального ремонту суб’єкту господарювання необхідно отримати ліцензію на провадження господарської діяльності, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури, у порядку, визначеному постановою КМУ «Про ліцензування певних видів господарської діяльності в будівництві» від 05.12.2007 р. № 1396.

Роботи з поточного ремонту під дію Закону України «Про архітектурну діяльність» не підпадають

.

Згідно з листом Держбуду України від 30.04.2003 р. № 7/7-401

капітальний ремонт будівлі — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає заміну, відновлення та модернізацію конструкцій та обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням, поліпшення експлуатаційних показників, а також поліпшення планування будівлі та благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єктів. Капітальний ремонт передбачає призупинення на час виконання робіт експлуатації будівлі в цілому або її частини (за умови їх автономності).

Поточний ремонт

— це комплекс ремонтно-будівельних робіт, що передбачає систематичне і своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та запобігання передчасному знесенню конструкцій та інженерного устаткування. Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капітального ремонту (крім робіт, що передбачають заміну і модернізацію конструктивних елементів будівлі). Поточний ремонт повинен проводитися з періодичністю, що забезпечує ефективну експлуатацію будівлі чи об’єкта з моменту закінчення його будівництва (капітального ремонту) до моменту постановки на черговий капітальний ремонт (реконструкцію).

 

Заступник начальника А. Странніков



коментар редакції

Поточний ремонт не ліцензується

Лист, що коментується, вартий уваги насамперед з огляду на те, що підтверджує висловлену нами раніше позицію, згідно з якою

Перелік робіт провадження господарської діяльності в будівництві, пов’язаної із створенням об’єктів архітектури, повинен тлумачитися у світлі ст. 4 Закону про архітектуру (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 31, с. 18). Оскільки включений до цієї статті комплекс робіт для створення об’єкта архітектури досить обмежений, це дозволяє дещо звузити перелік видів діяльності в будівництві, що підлягають ліцензуванню. Яскравий приклад тому – роботи з поточного ремонту. Як видно з листа, Держархбудінспекція у вирішенні питання, чи підлягають такі роботи ліцензуванню, за орієнтир узяла саме ст. 4 Закону про архітектуру. Оскільки у зазначеній статті в числі робіт для створення об’єкта архітектури названо тільки капітальний ремонт і не названо поточний, у листі зроблено, на нашу думку, обґрунтований висновок про неліцензійність поточного ремонту.

Проте відкритим залишилося питання, якими критеріями слід керуватися для розмежування робіт з поточного та капітального ремонту. Наприклад, Перелік робіт провадження господарської діяльності в будівництві, пов’язаної зі створенням об’єктів архітектури (додаток до Ліцензійних умов, затверджених наказом Мінрегіонбуду від 27.01.2009 р. № 47), уключає встановлення вікон, вітрин, вітражів, дверей, воріт, скління, опорядження приміщень звичайним обштукатурюванням, роботи з наклеювання шпалер, малярні роботи тощо.

Суб’єктам господарювання, які займаються переліченими роботами, важливо знати, коли такі роботи вважаються капітальним ремонтом і відповідно підлягають ліцензуванню, а коли — поточним. У цій частині лист, що коментується, однозначних відповідей не дає, обмежуючись цитуванням листа Держбуду від 30.04.2003 р. № 7/7-401. У ньому критерієм для того, щоб вважати ремонт капітальним, названо

поліпшення експлуатаційних показників будівлі, на відміну від поточного, результатом якого стає лише їх підтримання на необхідному рівні. На практиці як орієнтир традиційно також використовують Примірний перелік послуг з утримання будівель та споруд і прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будівель, споруд, затверджений наказом Державного комітету з питань житлово-комунального господарства від 10.08.2004 р. № 150, в якому окремо перелічено роботи з капітального та поточного ремонту.

Для більшої визначеності суб’єкти господарювання можуть також скористатися позицією ВГСУ, на думку якого під

капітальним ремонтом слід розуміти таке відновлення основних частин (конструктивних елементів) майна, без якого останнє неможливо використовувати за призначенням (постанова від 22.04.2008 р. у справі № 15/411).

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі