Теми статей
Обрати теми

Операції з основними фондами. Законсервовані об’єкти основних фондів не амортизуються і не індексуються

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Законсервовані об’єкти основних фондів не амортизуються і не індексуються

 

На балансі підприємства перебуває об’єкт основних фондів групи 1 (будівля цеху), який з певних причин законсервовано в листопаді 2008 року. Чи продовжує на цей об’єкт нараховуватися амортизація? Чи включається його вартість до розрахунку 10 % ремонтного ліміту станом на 01.01.2009 р.? Чи підлягає цей об’єкт індексації на початок року?

(м. Львів)

 

Почнемо з того, що

консервація основних фондів підприємства є комплексом заходів, спрямованих на їх довгострокове (але не більше ніж 3 роки) збереження в разі припинення виробничої чи іншої господарської діяльності з можливістю подальшого відновлення функціонування таких основних фондів. Таке визначення надано в п. 2 Положення № 1183. Слід зауважити: це Положення є обов’язковим для підприємств державної власності та підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави. Для інших підприємств цей документ має рекомендаційний характер.

У сучасних умовах причиною консервації може бути, наприклад, зниження обсягів виробництва в підприємства та неможливість у зв’язку з цим повноцінно використовувати певні об’єкти основних фондів.

Згідно з

п. 10 Положення № 1183 основні фонди при консервації тимчасово виводяться з виробничого процесу, тобто з експлуатації. А це означає, що в цілях податкового обліку такої операції підприємству слід керуватися нормами п.п. 8.4.5 Закону про податок на прибуток, відповідно до яких при виведенні з експлуатації окремого об’єкта основних фондів групи 1 або передачі його до складу невиробничих фондів балансова вартість такого об’єкта в цілях амортизації прирівнюється до нуля. При цьому амортизація на такий об’єкт не нараховується.

Таким чином,

на початок наступного кварталу після виведення об’єкта основних фондів групи 1 з експлуатації у зв’язку з консервацією, його балансова вартість прирівнюється до нуля, а нарахування амортизації припиняється.

Тепер про порядок визначення 10 % ремонтного ліміту. Ви знаєте, що згідно з

п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток платник податку має право протягом звітного періоду віднести до валових витрат витрати на поліпшення як власних, так і орендованих основних фондів у межах суми, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду. У зв’язку з тим, що об’єкт основних фондів групи 1 на початок звітного періоду (тобто на 01.01.2009 р.) виведено з експлуатації у зв’язку з консервацією та його балансова вартість дорівнює нулю, розрахунок 10 % ремонтного ліміту здійснюється без урахування вартості цього об’єкта.

Те ж саме і з індексацією. Оскільки балансова вартість будівлі на початок року дорівнює нулю, вона

не індексується, адже індексувати просто нема чого.

І декілька слів про витрати на консервацію та на підтримання схоронності об’єкта в період консервації. Відповідно до

п.п. 8.1.3 Закону про податок на прибуток витрати на утримання основних фондів, що перебувають на консервації, не підлягають амортизації, а відносяться до складу валових витрат звітного періоду.

А от зворотне введення об’єкта основних фондів групи 1 в експлуатацію здійснюється в порядку, установленому

п.п. 8.4.2 Закону про податок на прибуток. Тобто при введенні в експлуатацію розконсервованого об’єкта його балансова вартість формується заново з урахуванням усіх додаткових витрат, пов’язаних з таким уведенням.

Докладніше з питаннями консервації та розконсервації основних фондів можна ознайомитися в статтях «

Час консервувати демонтовані застарілі ОФ» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 57) та «Облік операцій з розконсервації об’єктів основних засобів (фондів)» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 81) відповідно.

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі