Теми статей
Обрати теми

Операції з основними фондами. 10 % ремонтний ліміт при переході з ЄП на загальну систему оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

10 % ремонтний ліміт при переході з ЄП на загальну систему оподаткування

 

Підприємство, що із дня створення працювало на єдиному податку, з 01.07.2008 р. перейшло на загальну систему оподаткування. Чи могло воно у 2008 році застосувати 10 % ремонтний ліміт?

(м. Харків)

 

Відразу зазначимо: прямих норм законодавства, що регулювали б подібні перехідні моменти при зміні системи оподаткування, не існує. Щоправда, зустрічаються деякі роз’яснення контролюючих органів щодо окремих перехідних ситуацій, але відповіді на запитання, яке цікавить читача, у них не знайти. Також можна відзначити

п. 4 листа ДПАУ від 02.04.2009 р. № 3842/5/16-1516 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 32, в якому зазначалося, що встановлення перехідних положень між спрощеною та загальною системами оподаткування вимагає законодавчого врегулювання. Тому висловимо свою думку з цього питання.

Вважаємо

, що в цьому випадку підприємство могло скористатися 10 % ремонтним лімітом у році переходу. Як передбачено п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток, платники податку мають право протягом звітного періоду віднести до валових витрат будь-які витрати, пов’язані з поліпшеннями основних фондів, що підлягають амортизації, у тому числі витрати на поліпшення орендованих основних фондів, у сумі, що не перевищує 10 % сукупної балансової вартості всіх груп основних фондів станом на початок такого звітного періоду .

У свою чергу, зауважимо: тоді як для звичайних (які вже існують з початку року) платників податку на прибуток звітними періодами є календарні квартал, півріччя, три квартали, рік,

початок кожного з яких припадає на ту саму дату — 1 січня (і відповідно балансова вартість ОФ на цю дату і є вихідною величиною при розрахунку допустимого на рік 10 % ремонтного ліміту), для новостворених платників податку, які стали платниками податку на прибуток у середині звітного року, свої особливості визначення першого звітного періоду застережено п. 11.1 Закону про податок на прибуток. Так, згідно з цим пунктом початком першого звітного періоду в таких платників податку є дата, на яку особу було взято на облік податковим органом як платника податку на прибуток.

Оскільки в запитанні зазначається, що підприємство перейшло на загальну систему оподаткування з 01.07.2008 р. (а отже, з цієї дати стало платником податку на прибуток), то саме ця дата і є

початком першого звітного періоду (а також усіх подальших звітних періодів у межах звітного 2008 року) для платника податку в цьому випадку. Отже, за наявності основних фондів на цю дату підприємство могло скористатися нормами п.п. 8.7.1 Закону про податок на прибуток та розрахувати 10 % ремонтний ліміт від їх балансової вартості. До речі, такий же висновок можна зробити на підставі листа ДПАУ від 04.07.2008 р. № 13412/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 56, де розглядалися випадки визначення першого податкового періоду, нарахування податкової амортизації та відображення ремонтних витрат у осіб, які стають платниками податку на прибуток. З нього випливало, що можливість застосування 10 % ремонтного ліміту в році реєстрації підприємства платником податку на прибуток залежить від наявності в нього балансової вартості ОФ на початок звітного періоду (тобто на дату взяття на облік як платника податку).

Залишається зробити ще одне уточнення: вважаємо, що при переході з єдиного податку на загальну систему оподаткування підприємство в цілях подальшого податкового обліку (нарахування податкової амортизації, визначення 10 % ремонтного ліміту тощо) визначає

балансову вартість ОФ на рівні залишкової вартості основних засобів на момент переходу, визначеної за даними бухгалтерського обліку (за умови, що витрати на придбання основних фондів було понесено платником податку і такі фонди використовуються в його господарській діяльності). Із роз’яснень податківців у цьому випадку можна вказати на запитання 11 із листа ДПАУ «Відповіді на запитання платників податку про податковий облік та порядок нарахування амортизації» від 07.09.2006 р. № 16636/7/31-3017 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 83, де контролюючі органи погоджуються з можливістю визначення балансової вартості «перехідних» ОФ таким чином.

Додамо також, що перехідні моменти розглядалися у статті «Змінюємо систему оподаткування (із загальної на спрощену або навпаки)» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 96, а також у присвяченому цим питанням тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 90.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі