Теми статей
Обрати теми

Операції з валютою. Як перераховується заборгованість за кредитом в іноземній валюті

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Як перераховується заборгованість за кредитом в іноземній валюті

 

Підприємство 05.01.2009 р. отримало банківський кредит в іноземній валюті на рік. За умовами договору погашення кредиту передбачено в кінці строку дії договору двома рівними частинами — 07.12.2009 р. та 05.01.2010 р. Проценти за користування кредитом сплачуються щомісячно, а останній платіж здійснюється одночасно з погашенням другої частини кредиту. В якому порядку перераховується заборгованість за таким кредитом та процентами за ним у податковому обліку?

(м. Харків)

 

Для відповіді на це запитання слід звернутися до

п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток, відповідно до якого основна сума (непогашена частина основної суми) фінансового кредиту в іноземній валюті, а також сума процентів, нарахованих на таку основну суму кредиту, строк сплати яких сплив на дату закінчення звітного періоду, є заборгованістю в іноземній валюті. Зауважимо: у цьому випадку йдеться про проценти, не сплачені позичальником у встановлений кредитним договором строк на кінець звітного періоду, тобто фактично прострочені. Тому якщо позичальник сплачує проценти своєчасно, курсова різниця щодо них не розраховується.

Сума заборгованості за кредитом в іноземній валюті, а точніше — її балансова вартість, підлягає перерахунку:

на дату погашення заборгованості протягом звітного періоду;

на дату закінчення звітного періоду.

Балансова вартість заборгованості, виражена в іноземній валюті, визначається шляхом перерахунку її суми у гривні за офіційним (обмінним) курсом НБУ

на відповідну дату. При цьому, звичайно ж, потрібно знати і курс НБУ на дату виникнення заборгованості, адже саме на нього первісно слід орієнтуватися платнику податку при проведенні перерахунку.

Нагадаємо: за правилами

п.п. 7.3.3 Закону про податок на прибуток інвалютна заборгованість, що залишилася непогашеною протягом звітного періоду, вважається умовно погашеною в останній день звітного періоду за офіційним курсом НБУ, що діяв на такий день. При цьому балансова вартість такої заборгованості в наступному звітному періоді визначається на підставі цього перерахунку, тобто ця перерахована балансова вартість вважатиметься балансовою вартістю заборгованості на початок наступного звітного періоду.

Якщо за результатами перерахунку виникає:

додатна різниця — балансова вартість інвалютної заборгованості на момент перерахунку перевищує її балансову вартість на початок звітного періоду (на дату виникнення), — вона включається до валових витрат позичальника (збиток);

від’ємна різниця — балансова вартість інвалютної заборгованості на момент перерахунку менше її балансової вартості на початок звітного періоду (на дату виникнення), — вона включається до валового доходу позичальника (прибуток).

Отже, у ситуації, що розглядається, балансову вартість заборгованості в іноземній валюті за основною сумою фінансового кредиту підприємство має перерахувати:

— на дату закінчення I кварталу 2009 року, тобто на

31.03.2009 р., виходячи з усієї суми кредиту;

— на дату закінчення I півріччя 2009 року, тобто на

30.06.2009 р., виходячи з усієї суми кредиту;

— на дату закінчення трьох кварталів 2009 року, тобто на

30.09.2009 р., виходячи з усієї суми кредиту*;

— на дату погашення першої частини кредиту, тобто на

07.12.2009 р., виходячи із суми, що погашається;

— на кінець 2009 року, тобто на

31.12.2009 р., виходячи із суми кредиту, що залишилася непогашеною;

— на дату погашення другої частини кредиту, тобто на

05.01.2010 р., виходячи із суми, що погашається.

* Якщо вводиться 11-місячний звітний податковий період, як це було в попередні декілька років, то відповідний перерахунок балансової вартості заборгованості слід здійснити і на дату закінчення цього періоду, тобто на 30.11.2009 р. виходячи з усієї суми кредиту.

Щодо процентів за користування кредитом, то, як уже зазначалося, якщо підприємство постійно сплачуватиме їх своєчасно в установлений договором строк, заборгованість за ними не виникне, а отже, здійснювати перерахунок не знадобиться.

Докладніше з питаннями відображення в обліку інвалютного кредиту можна ознайомитися у статті «

Обліковуємо кредит у валюті» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 66).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі