Теми статей
Обрати теми

Безнадійна заборгованість. Строк давності закінчився: як бути з передоплатою?

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Строк давності закінчився: як бути з передоплатою?

 

У 2006 році підприємство здійснило передоплату за товар, відобразивши валові витрати та податковий кредит з ПДВ. На сьогодні товар від постачальника так і не отримано. Як відкоригувати поставку, що не відбулася, після закінчення строку позовної давності?

(м. Запоріжжя)

 

Якщо після закінчення строку позовної давності підприємство так і не отримає товар, це означає, що кошти, перераховані як аванс за неотриманий товар, не можна вважати коштами, витраченими у зв’язку з веденням господарської діяльності, — операція продажу товарів не відбулася. Отже, підприємству треба буде відсторнувати валові витрати, що виникли при перерахуванні передоплати. Зменшення раніше відображених валових витрат у такому випадку здійснюється зі знаком «-» у

рядку 05.1 декларації з податку на прибуток.

Щодо ПДВ, то після закінчення строку позовної давності підприємство втрачає право на отримання податкового кредиту. Відповідно до

п.п. 7.4.1 Закону про ПДВ податковий кредит звітного періоду складається із сум податків, сплачених у зв’язку з придбанням або виготовленням товарів з метою їх використання в оподатковуваних операціях у межах господарської діяльності платника податку. Оскільки в цій ситуації відсутній об’єкт обкладення ПДВ (операція поставки товару так і не відбулася), то відображений при перерахуванні авансу податковий кредит слід відкоригувати. Сума зменшення податкового кредиту в ситуації, що склалася, відображається в рядку 16.4 декларації з ПДВ зі знаком «-», разом з якою слід заповнити та подати додаток 1 «Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з ПДВ».

І ще. У періоді, коли строк позовної давності закінчиться, таку заборгованість буде визнано безнадійною (

п. 1.25 Закону про податок на прибуток). І якщо покупець до закінчення строку позовної давності вживав заходів щодо стягнення заборгованості, то безнадійну заборгованість (з урахуванням ПДВ) можна включити до складу валових витрат згідно з п.п. 5.2.8 Закону про податок на прибуток. Збільшення валових витрат відображається за рядком 04.13 «інші витрати, крім визначених в 04.1 — 04.12» декларації з податку на прибуток. Докладніше про те, що можна вважати заходами щодо стягнення заборгованості, див. статтю «Заходи щодо стягнення заборгованості: що під ними розуміється», опубліковану в газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 79. Думку ДПАУ з цього приводу викладено в листі від 10.12.2008 р. № 25807/7/15-0217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 21. Якщо ж підприємство не діятиме і до закінчення строку позовної давності не вживе заходів щодо стягнення боргу, то розраховувати на валові витрати за такою заборгованістю йому не варто.

Приклад.

У квітні 2006 року за умовами договору купівлі-продажу підприємство перерахувало передоплату за товар у сумі 24000 грн. (у тому числі ПДВ — 4000 грн.). Згідно з договором постачальник мав здійснити відвантаження товару в місяці отримання передоплати. Однак постачальник не здійснив поставку товару в установлений строк. Після закінчення строку позовної давності товар так і не було відвантажено покупцю.

 

Облік списання заборгованості за авансами зі строком позовної давності, що минув

Дата

Зміст господарської операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

Дт

Кт

ВД

ВВ

Квітень 2006 року

Перераховано передоплату постачальнику товарів

371

311

24000

20000

Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

4000

Квітень 2009 року

Списано заборгованість після закінчення строку позовної давності

944

371

24000

-20000

+24000*

Відображено коригування податкового кредиту з ПДВ методом «сторно»

641

644

4000

* Валові витрати відображаються, якщо буде вжито відповідних заходів щодо стягнення боргу (п.п. 5.2.8 Закону про податок на прибуток).

 

Наталія Дзюба, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі