Теми статей
Обрати теми

Коригування та виправлення помилок. Якщо після оприбуткування товару змінилася його вартість

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо після оприбуткування товару змінилася його вартість

 

Підприємство придбало товар за договором купівлі-продажу. Першою подією було отримання цього товару. Однак до оплати ціна за домовленістю між покупцем та продавцем збільшилася. Унаслідок різної вартості товарів на дату відвантаження та на дату проведення розрахунків виникла сумарна різниця. Як ця сумарна різниця відображається в обліку з податку на прибуток покупця, якщо оприбуткування товару та його оплата припадають на різні звітні періоди?

(м. Донецьк)

 

Згідно з

п.п. 11.2.1 Закону про податок на прибуток на дату оприбуткування товарів (перша подія) покупець відображає валові витрати виходячи з вартості, зазначеної в документах на відвантаження товарів. Причому вартість таких товарів бере участь в перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток (вона збільшує балансову вартість запасів на кінець звітного періоду). Однак уже в наступному звітному періоді стає відома фактична вартість товару, установлена на дату проведення розрахунків, що призводить до виникнення сумарної різниці.

Для відображення в обліку сумарної різниці необхідно керуватися нормами

п. 5.10 Закону про податок на прибуток. Згідно з цим пунктом у разі зміни після продажу товарів (робіт, послуг) суми компенсації їх вартості, уключаючи перерахунок у випадках повернення проданих товарів або права власності на такі товари (результатів робіт, послуг) продавцю, платник податку — продавець і платник податку — покупець здійснюють відповідний перерахунок валових доходів і валових витрат у звітному періоді, в якому відбулася зміна суми компенсації. Отже, у періоді зміни компенсації вартості товарів (на дату проведення розрахунків) покупцю слід підкоригувати суму валових витрат у бік збільшення (якщо вартість товару зросла) або у бік зменшення (якщо вартість товару знизилася). Для відображення таких коригувань у декларації з податку на прибуток передбачено рядок 05.1 «зміна суми компенсації вартості товарів (робіт, послуг)».

Чи вплине зміна компенсації вартості товару на розрахунок приросту (убутку) балансової вартості запасів за

п. 5.9 Закону про податок на прибуток? Тут усе залежатиме від того, устигло підприємство реалізувати товар до зміни компенсації його вартості чи ні:

— якщо товари

вже реалізовано, то їх вартість уже реально зіграла у зменшення об’єкта оподаткування. У зв’язку з цим вона не зможе вплинути на результат перерахунку за п. 5.9;

— якщо товари все ще

значаться на складі, то підприємству доведеться змінити (у бік збільшення або зменшення) вартість залишків товарів на кінець звітного періоду (значення графи 5 таблиці 1 додатка К1/1 до декларації з податку на прибуток).

А тепер приклад.

Приклад

. Згідно з договором купівлі-продажу 09.03.2009 р. покупець — ТОВ «Тріумф» отримав товари від постачальника за попередньою вартістю 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). Грошові кошти перераховано постачальнику 06.04.2009 р., при цьому фактична вартість товару склала 6600 грн. (у тому числі ПДВ — 1100 грн.). Товари все ще значаться на складі підприємства.

Відобразимо зазначені операції в податковому та бухгалтерському обліку.

 

Облік операції придбання товару з подальшою зміною його вартості

№ з/п

Зміст операції

Бухгалтерський облік

Сума, грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1

Отримано товар від постачальника

281

631

5000

5000*

* Вартість запасів бере участь у перерахунку за п. 5.9 Закону про податок на прибуток.

2

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ у складі вартості неоплачених товарів

641

631

1000

3

Оплачено рахунок постачальника

631

311

6600

4

Відображено збільшення первісної вартості товарів

 (5500 грн. - 5000 грн.)

281

631

500

+ 500*

* Сума коригування відобразиться в рядку 05.1 декларації з податку на прибуток за півріччя 2009 року, а також збільшить балансову вартість товарів, відображену у графі 5 таблиці 1 додатка К1/1 до цієї декларації.

5

Відображено суму податкового кредиту з ПДВ

641

631

100*

* За правилами п.п. 4.5.2 Закону про ПДВ покупець збільшує суму податкового кредиту з ПДВ на підставі Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної (додаток 2 до податкової накладної), отриманого від постачальника.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі