Теми статей
Обрати теми

Коригування та виправлення помилок. Самоштраф у декларації з податку на прибуток: відображаємо правильно

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Самоштраф у декларації з податку на прибуток: відображаємо правильно

 

У декларації з податку на прибуток за I квартал 2009 року підприємство здійснило виправлення помилки, при цьому в рядку 22 декларації виявилася нарахованою відповідна сума штрафу. Чи потрібно цю суму переносити до рядка 22 декларації за наступний звітний період?

(м. Дніпропетровськ)

 

Форму декларації з податку на прибуток та особливості її заповнення обумовлено

Порядком № 143. Згідно з нормами цього Порядку при заповненні рядка 22 необхідно керуватися положеннями п. 17.2 Закону № 2181, в якому, зокрема, зазначається: платник податку, який до початку його перевірки контролюючим органом самостійно виявляє факт заниження податкового зобов’язання минулих податкових періодів, зобов’язаний відобразити суму такої недоплати у складі декларації за наступний податковий період, збільшену на суму штрафу в розмірі 5 % від такої суми, з відповідним збільшенням загальної суми податкового зобов’язання.

Звідси випливає, що сума недоплати та

штраф , що нараховуються платником податку в поточній декларації при виправленні помилки, у розумінні Закону № 2181 є складовими податкового зобов’язання. Ураховуючи цю обставину, а також те, що декларація з податку на прибуток заповнюється наростаючим підсумком, самоштраф, відображений у рядку 22 декларації будь-якого зі звітних періодів (як складова податкового зобов’язання), переноситься до декларацій за всі подальші періоди до кінця року. Інакше кажучи, суму самоштрафу, відображену в рядку 22 декларації за I квартал 2009 року, має бути відображено в тому ж рядку декларації за півріччя, 3 квартали, 11 місяців та рік. Якщо в подальших звітних періодах підприємство нарахує нові самоштрафи (наприклад, у разі виявлення та виправлення інших помилок), то в рядку 22 буде зазначено сумарне значення штрафів поточного та минулих податкових періодів.

Наприклад, у результаті виправлення помилки в декларації з податку на прибуток за

I квартал 2009 року (помилково занижено валові доходи в попередньому звітному періоді на 5000 грн., що спричинило недоплату податку до бюджету в сумі 1250 грн.) виявився заповненим рядок 22: «63 грн.» (1250 х 5 %). У декларації з податку на прибуток за півріччя 2009 років, підприємство виправляє ще одну помилку (помилково завищено валові витрати у I кварталі 2009 року на 3000 грн., що спричинило недоплату податку в сумі 750 грн.) і нараховує самоштраф у розмірі 38 грн. (750 х 5 %). У цьому випадку значення рядка 22 декларації за півріччя 2009 років складе 101 грн. (63 грн. + 38 грн.).

При заповненні рядка 22 декларації з податку на прибуток потрібно бути дуже уважним, оскільки допущені в ній помилки можуть спричинити для підприємства серйозні проблеми. Так,

незазначення в рядку 22 декларації з податку на прибуток суми 5 % штрафу від суми недоплати або заниження податкового зобов’язання податківці розцінюють як невиконання умов п. 17.2 Закону №2181, що загрожує невизнанням факту виправлення помилки та застосуванням штрафних санкцій, передбачених п.п. 17.1.3 Закону № 2181 (див. журнал «Вісник податкової служби України», 2007, № 16, с. 35).

Якщо ж підприємство заповнить декларацію правильно (тобто відобразить суму штрафу в рядку 22), а от саму суму штрафу своєчасно не сплатить*, 5 % штраф набуде статусу податкового боргу, який доведеться погашати з нарахуванням пені та штрафних санкцій у порядку, установленому

ст. 16 і 17 Закону № 2181 (див. лист ДПАУ від 15.01.2004 р. № 560/7/11-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 48).

* У строки, передбачені для сплати податку на прибуток за декларацією.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі