Теми статей
Обрати теми

Заповнення податкової накладної. Транспортні послуги, що оподатковуються за ставками 20 % і 0 %, відображаються в одній податковій накладній

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Транспортні послуги, що оподатковуються за ставками 20 % і 0 %, відображаються в одній податковій накладній

 

При міжнародному перевезенні вантажів підприємство-перевізник виписало замовнику податкову накладну, в якій одночасно (окремими рядками) відобразило транспортні послуги, надані як на території України (що оподатковуються за ставкою 20 %), так і за її межами (що оподатковуються за ставкою 0 %). Чи правильно вчинило підприємство, виписавши в такому разі одну податкову накладну, а не дві — окремо на ставку 20 % і на ставку 0 %?

(м. Кривий Ріг)

 

Так, підприємство

-перевізник у цьому випадку вчинило правильно, зазначивши оподатковувані операції з різними ставками ПДВ (20 % і 0 %) в одній податковій накладній. Пояснимо чому.

Операції з поставки транспортних послуг за межами України також

є об’єктом обкладення ПДВ (п.п. 3.1.3 Закону про ПДВ), однак при цьому оподатковуються за нульовою ставкою (згідно з п.п. 6.2.4 Закону про ПДВ). Тому підприємство-перевізник цілком справедливо розподілило вартість міжнародного перевезення на:

— вартість перевезення усередині України (що обкладається ПДВ за ставкою 20 %);

— вартість перевезення за межами України (що обкладається ПДВ за ставкою 0 %).

Як бачимо, обидві складові міжнародного перевезення є

оподатковуваними операціями, просто через специфіку Закону про ПДВ оподатковуються за різними ставками. Оскільки вимог про виписування окремих податкових накладних (щодо кожного виду ставок) у разі здійснення оподатковуваних операцій ПДВ-законодавство не містить, то в цьому випадку необхідності у виписуванні двох податкових накладних не виникає, і підприємство діяло правильно, виписавши замовнику за міжнародним перевезенням одну податкову накладну.

Для порівняння зауважимо: якби підприємство одночасно здійснювало

оподатковувані та звільнені від оподаткування операції, то все було б інакше. У такому разі дійсно, як передбачено п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ, щодо оподатковуваних операцій та операцій, звільнених від оподаткування, платнику податків слід було скласти окремі податкові накладні. Цей момент описано й у п. 9 Порядку № 165, в якому уточнюється, що продавець повинен скласти окремі податкові накладні також і в разі одночасної поставки оподатковуваних та звільнених від оподаткування товарів (послуг) одному покупцю. Одночасне заповнення в одній податковій накладній графи 10 і граф 7, 8 і 9 не допускається.

Залишається додати, що докладно про оподаткування міжнародних перевезень ішлося у статті «Перевезення до перевезення не приходиться: відображаємо ПДВ при міжнародних перевезеннях» // «Податки та бухгалтерський облік», 2008, № 64, а також у присвяченому транспортним послугам тематичному номері газети «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 62.

 

Людмила Солошенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі