Теми статей
Обрати теми

Неповний робочий час. Виплата середньої зарплати за період відрядження в разі, якщо працівнику встановлено неповний робочий день

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Виплата середньої зарплати за період відрядження в разі, якщо працівнику встановлено неповний робочий день

 

Працівника переведено в режим неповного робочого часу на півставки з лютого 2009 року на підставі ст. 56 КЗпп. З 6 по 10 квітня 2009 року працівника було направлено до відрядження. Як оплачувати час перебування працівника у відрядженні?

(м. Харків)

 

Питання відшкодування витрат на відрядження, а також оплати часу перебування працівника у відрядженні регламентовано

КЗпП та Інструкцією № 59 .

Згідно зі

ст. 121 КЗпП за відрядженим працівником зберігається протягом усього часу відрядження місце роботи (посада) та середня заробітна плата.

Відповідно до

Загальних положень Інструкції № 59 на працівника, який перебуває у відрядженні, поширюється режим роботи підприємства, до якого його відряджено.

Середня заробітна плата за час перебування у відрядженні

зберігається за всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

На нашу думку, у разі, якщо працівника відправлено у відрядження, де він виконуватиме службове завдання протягом повного робочого дня (8 годин на день), йому необхідно виплатити середню заробітну плату за 8 годин на день, а не за 4 години.

Підтвердженням того, що працівник виконуватиме службове завдання протягом 8 годин на день, на наш погляд, може бути наказ керівника підприємства, з якого працівник відряджається, де буде зафіксовано, що цей працівник виконуватиме службове завдання протягом 8 годин на день; у довільній формі складений документ підприємства, куди відряджено працівника, який свідчить про те, що режим роботи на цьому підприємстві — 8-годинний робочий день.

Згідно з

п. 8 Порядку № 100 нарахування виплат, які обчислюються виходячи із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, проводиться шляхом множення середньоденної (годинної) заробітної плати на кількість робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, календарних днів, які має бути оплачено за середньою заробітною платою. Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі (календарні) дні на кількість відпрацьованих робочих днів (годин), у випадках, передбачених чинним законодавством, — на кількість календарних днів за цей період.

Наведемо умовний числовий приклад. Сума заробітної плати за відпрацьовані лютий та березень 2009 року цього працівника склала 1400 грн. (700 + 700). Кількість відпрацьованих годин за лютий та березень 2009 року — 164 години.

Середньогодинна заробітна плата становить:

1400 : 164 = 8,54 (грн.).

Заробітна плата за період відрядження (5 днів x 8 годин):

8,54 x 40 = 341,60 (грн.).

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі