Теми статей
Обрати теми

Оподаткування виплат за цивільно-правовими договорами. Оподаткування виплат за договорами оренди рухомого майна

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Оподаткування виплат за договорами оренди рухомого майна

 

Підприємство уклало договір оренди легкового автомобіля з фізичною особою — непідприємцем, який не є працівником підприємства. Як оподатковується сума орендної плати, що виплачується за таким договором?

(м. Дніпропетровськ)

 

У зв’язку з тим, що орендодавцем, відповідно одержувачем орендної плати, у цьому випадку є фізична особа, звернемося до

Закону № 889, який визначає порядок оподаткування доходів фізичних осіб.

Спеціальної норми закону, яка визначала б порядок оподаткування доходів від здавання в оренду рухомого майна, у тому числі автомобіля, немає, тому в цьому випадку застосовуються загальні правила оподаткування.

Таким чином, орендна плата обкладається податком з доходів за ставкою 15 %.

Об’єкт оподаткування доходів від надання в оренду рухомого майна визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди (див. лист ДПАУ від 24.06.2005 р. № 12585/7/17-3117).

Податковим агентом є підприємство-орендар, тобто саме воно зобов’язане нараховувати, утримувати та сплачувати (перераховувати) податок з доходів до бюджету (див.

лист ДПАУ від 24.06.2005 р. № 12585/7/17-3117).

Податок з доходів фізичних осіб від надання

в оренду рухомого майна підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету:

— при безготівковій виплаті — у день виплати доходу у вигляді орендної плати (

п.п. 8.1.2 Закону № 889);

— при виплаті доходу у вигляді орендної плати готівкою з каси — на наступний банківський день (

п.п. 8.1.4 Закону № 889).

При цьому слід ураховувати положення

п.п. 8.1.2 Закону № 889 , в якому зазначено: якщо оподатковуваний дохід нараховується, але не виплачується платнику податку, то податок, що підлягає утриманню з нарахованого доходу, має бути сплачено (перераховано) до бюджету у строки, установлені для місячного податкового періоду, тобто протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця такого нарахування. Отже, якщо орендар нараховує орендодавцю дохід у вигляді орендної плати за користування рухомим майном щомісячно, а виплачує такі суми раз на квартал, податок з нарахованого за кожний місяць доходу слід сплачувати протягом 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування.

Внески до Пенсійного фонду

на суму орендної плати не нараховуються і з неї не утримуються (див. лист Пенсійного фонду від 27.02.2004 р. № 1852/04).

Не нараховуються

на суму орендної плати, що виплачується за договором оренди фізичній особі, і внески до Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Незважаючи на те що договір оренди є цивільно-правовим договором, він не є договором на надання послуг. Згідно з листом Мін’юсту від 23.02.2004 р. № 8-11-19 предметом договору про надання послуг та договору найму є різні об’єкти цивільних прав. Річ у тім, що предметом договору оренди є неспоживна річ (ч. 1 ст. 760 ГКУ), а предметом договору про надання послуг є послуга, яка споживається у процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності (ч. 1 ст. 901 ГКУ).

Усі інші внески до соціальних фондів також не нараховуються на суму орендної плати і не утримуються з неї, оскільки вона не є об’єктом оподаткування для внесків до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та до Фонду страхування від нещасних випадків на виробництві.

 

Катерина Скрипкіна, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі