Теми статей
Обрати теми

Підзвітні суми. Підзвітні суми включаються до розрахунку ліміту залишку готівки в касі

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Підзвітні суми включаються до розрахунку ліміту залишку готівки в касі

 

Чи враховуються при розрахунку ліміту залишку готівки в касі підприємства повернені невикористані підзвітні суми? Чи вважаються понадлімітними такі готівкові кошти в день їх надходження до каси в сумі, що перевищує встановлений ліміт, якщо їх буде знову видано працівнику під звіт наступного робочого дня?

(м. Полтава)

 

Насамперед зауважимо, що порядок розрахунку залишку готівки в касі встановлено в

главі 5 Положення № 637.

Так, підприємство

самостійно визначає суму ліміту на підставі розрахунку (а також з урахуванням режиму та специфіки роботи, віддаленості від банку, обсягу касових оборотів (надходжень та витрат) за всіма рахунками, установлених строків здавання готівки, тривалості операційного часу банку, наявності домовленості підприємства з банком про інкасацію тощо).

Для розрахунку суми ліміту використовуються

дані за 3 будь-які місяці підряд з останніх 12 місяців, що передують даті встановлення ліміту каси. При цьому розрахунок ліміту провадиться у спеціальній формі — Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі (додаток 2 до Положення № 637), і за вибором підприємства (за рішенням керівника або уповноваженої ним особи) може здійснюватися:

або на підставі середньоденних надходжень готівки до каси — у такому разі заповнюються рядки 1 і 2 таблиці 1 «Касові обороти» Розрахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, а величина середньоденних надходжень визначається як результат ділення готівкової виручки/надходжень готівки (крім сум, отриманих з банків) за будь-які 3 місяці підряд на кількість робочих днів підприємства в цьому тримісячному періоді;

або на підставі середньоденної видачі готівки з каси — у цьому випадку заповнюються рядки 3 і 4 таблиці 1 «Касові обороти» Роз- рахунку встановлення ліміту залишку готівки в касі, а величина середньоденної видачі готівки розраховується як результат ділення сум витрат по касі (тобто сум, виплачених готівкою на різні потреби, а також на відрядження (за винятком виплат, пов’язаних з оплатою праці, пенсій, стипендій, дивідендів)) за будь-який тримісячний період на кількість робочих днів підприємства в такому тримісячному періоді.

Згідно з роз’ясненнями НБУ, викладеними в

листі від 02.11.2006 р. № 11-213/4081-11692 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2008, спецвипуск № 1), при встановленні ліміту каси на підставі показника середньоденних надходжень готівки до каси до розрахунку включаються обсяги готівкової виручки, яка є сумою фактично отриманих готівкових грошових коштів від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) та позареалізаційних надходжень.

При цьому згідно з

п. 1.2 Положення № 637 до складу позареалізаційних надходжень належать надходження від операцій, безпосередньо не пов’язаних з реалізацією продукції (товарів, робіт, послуг) та іншого майна (у тому числі основні засоби, нематеріальні активи, продукція допоміжного та обслуговуючого виробництва), уключаючи повернення невикористаних підзвітних сум та інші надходження.

Таким чином, на думку НБУ, у разі встановлення підприємством ліміту каси за показником середньоденного надходження готівки,

ураховуються і повернені невикористані підзвітні суми, а також інші позареалізаційні надходження.

Тепер стосовно запитання про понадлімітність повернених невикористаних підзвітних сум.

Відповідь на це запитання знаходимо в

п. 5.10 Положення № 637, де зазначається: готівкові кошти не вважаються понадлімітними в день їх надходження, якщо їх наступного дня було видано для використання підприємством відповідно до законодавства на потреби, пов’язані з його діяльністю (без попередньої здачі готівки до банку і одночасного отримання з каси банку на зазначені потреби).

 

Наталя Білова, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі