Теми статей
Обрати теми

Щодо необхідності повторної сплати внесків, які не надійшли на рахунок Фонду з вини банків

Редакція ПБО
Лист від 26.02.2009 р. № 154-06-2

Щодо необхідності повторної сплати внесків, які не надійшли на рахунок Фонду з вини банків

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України від 26.02.2009 р. № 154-06-2*

 

* Коментар до листа наведено на с. 20.

Виконавча дирекція Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України (далі — Фонд) у межах своєї компетенції розглянула <...> лист про повторну сплату страхових внесків до Фонду страхувальниками, які користуються послугами банківських установ, та повідомляє.

Відповідно до пункту 2 частини другої статті 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV роботодавець як страхувальник зобов’язаний, зокрема, своєчасно повністю нараховувати та сплачувати в установленому порядку страхові внески до Фонду соціального страхування від нещасних випадків.

Виходячи з пункту 5.3 Інструкції про порядок перерахування, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві та професійних захворювань України, затвердженої постановою Правління Фонду від 12.07.2007 р. № 36 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 01.08.2007 р. за № 867/14134 (далі — Інструкція),

днем сплати страхових внесків вважається:

а) при перерахуванні страхових внесків з рахунка страхувальника — день списання банком суми платежу з рахунка страхувальника незалежно від часу її зарахування на рахунок Фонду;

б) при внесенні готівки — день внесення готівки до банку або підприємства зв’язку.

Згідно з частиною третьою статті 49 базового Закону в разі несвоєчасного зарахування або перерахування на рахунки Фонду соціального страхування від нещасних випадків з вини установ банків страхових внесків, пені, штрафів та інших фінансових санкцій ними сплачується пеня з розрахунку 0,1 відсотка зазначених сум, розрахована за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування). Нарахування пені починається з першого календарного дня, наступного за днем закінчення строку перерахування (зарахування) відповідних сум, до дня їх фактичного перерахування (зарахування) банками.

Виходячи з пункту 5.4 Інструкції за несвоєчасне зарахування або перерахування на рахунки Фонду з вини установ банків страхових внесків, пені, штрафів ними сплачується пеня за кожний день прострочення їх перерахування (зарахування) у розмірі, передбаченому законодавством. З платника пеня за ці дні не справляється.

Таким чином,

у разі своєчасної та повної сплати страхових внесків до Фонду страхувальником, який підтвердив факт списання коштів зі свого рахунка на рахунок Фонду (виписка за рахунком, платіжне доручення з відміткою банку), але кошти на рахунок Фонду не надійшли з вини банківських установ, страхувальник не зобов’язаний повторно сплачувати ці страхові внески до Фонду. Зазначені страхові внески не є недоїмкою і до дня їх фактичного надходження на рахунок Фонду відображаються у звітності страхувальника як страхові внески, строк сплати яких не настав. Пеня в цьому випадку страхувальнику не нараховується.

 

Перший заступник директора С. Нестеров

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі