Теми статей
Обрати теми

Щодо ненадходження страхових коштів на рахунок Фонду

Редакція ПБО
Лист від 10.03.2009 р. № 03-28-423

Щодо ненадходження страхових коштів на рахунок Фонду

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 10.03.2009 р. № 03-28-423*

 

* Коментар до листа наведено на с. 20.

 

Розглянувши <...> звернення, виконавча дирекція Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності повідомляє.

Порядок нарахування та строки сплати страхових внесків, подання звітності до органів Фонду визначено Законом України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхуванні у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» від 18.01.2001 р. № 2240 (далі — Закон № 2240) та Інструкцією про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженою постановою правління Фонду від 26.06.2001 р. № 16 та погодженою з Національним банком України (далі — Інструкція № 16).

Відповідно до статті 23 Закону № 2240

днем сплати страхових внесків вважається :

у разі перерахування за безготівковими розрахунками — день подання до установи банку розрахункових документів на перерахування страхових внесків на рахунок Фонду;

у разі сплати готівкою — день унесення коштів до банківської установи або відділення зв’язку для перерахування на рахунок Фонду.

Статтею 8 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошових коштів в Україні» від 05.04.2001 р. № 2346 (далі — Закон № 2346) установлено строки здійснення переказу грошових коштів.

Відповідно до підпункту 16.5.1 пункту 16.5 статті 16 Закону України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181 (далі — Закон № 2181) за порушення строків перерахування податків, зборів (обов’язкових платежів) до бюджетів або державних цільових фондів, установлених Законом № 2346, банк сплачує пеню за кожний день прострочення. При цьому платник податків, зборів (обов’язкових платежів) звільняється від відповідальності за несвоєчасне або неповне зарахування таких платежів до бюджетів та державних цільових фондів, уключаючи нараховану пеню чи штрафні санкції. Аналогічні норми щодо сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, передбачено пунктом 5.7 Інструкції № 16.

Національний банк України листом від 28.01.2009 р. № 25-112/218-1236 зобов’язав керівників банків забезпечити своєчасне виконання розрахункових документів клієнтів, а в разі неможливості інформувати клієнтів про невиконання розрахункових документів у строк, передбачений статтею 8 Закону № 2346. Крім того, зазначеним листом зобов’язали керівників банківських установ у разі відсутності в банку можливості виконати розрахунковий документ клієнта на перерахування грошових коштів у встановлений законодавством України строк забезпечити дотримання вимог пунктів 1.12 і 2.14 Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою Правління Національного банку України від 21.01.2004 р. № 22 (далі — Інструкція № 22).

Абзацом п’ятим пункту 1.12 Інструкції № 22 передбачено, що платник, отримавши від банку повідомлення про невиконання його розрахункового документа, може вжити заходів відповідно до законодавства України.

З урахуванням зазначеного в разі ненадходження страхових грошових коштів на рахунок Фонду з вини банку та за наявності у страхувальника платіжного доручення з відміткою банку про їх сплату, а також виписки банку, що підтверджують факт списання грошових коштів з банківського рахунка страхувальника, органи Фонду не мають законних підстав для накладення штрафних санкцій за неперерахування страхувальником страхових коштів до Фонду. Водночас оскільки грошові кошти на рахунок Фонду не надійшли, вони не відображаються у звіті за грошовими коштами Фонду за формою Ф4-ФСС з ТВП як перераховані (рядок 15 «Перераховано з початку року» таблиці III «Розрахунки за коштами загальнообов’язкового державного соціального страхування»), тобто в розрахунках з Фондом можуть збільшити заборгованість щодо страхувальника.

Ураховуючи, що Законом № 2240 не передбачені повноваження Фонду відносно здійснення впливу на страхувальників щодо вибору банківської установи, а також щодо умов договору між страхувальником та банком,

вважаємо, що платникам страхових внесків необхідно вжити заходів щодо надходжень страхових грошових коштів на рахунки Фонду в повному обсязі.

 

Заступник директора А. Леонов

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі