Теми статей
Обрати теми

Щодо випадків неперерахування банками сум страхових внесків, сплачених страхувальниками

Редакція ПБО
Лист від 10.03.2009 р. № 1695/0/6-09

Щодо випадків неперерахування банками сум страхових внесків, сплачених страхувальниками

Лист Державного центру зайнятості від 10.03.2009 р. № 1695/0/6-09

 

Державний центр зайнятості — виконавча дирекція Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття (далі — Фонд) розглянув <...> запит щодо випадків неперерахування банками сум страхових внесків на випадок безробіття (у зв’язку з фінансовими проблемами в умовах кризи), сплачених страхувальниками, та повідомляє таке.

Пунктом 3.9 постанови НБУ «Про затвердження Інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті» від 21.01.2004 р. № 22 передбачено, що банк приймає від платника платіжне доручення на перерахування заробітної плати тільки за умови одночасного подання платником у строк, установлений законодавством України, платіжних доручень на перерахування платежів, утриманих із заробітної плати працівників та нарахованих до фонду оплати праці, податків до бюджету та страхових внесків до державних цільових фондів, або документального підтвердження їх сплати раніше.

Відповідно до ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» у разі незабезпечення банківськими установами перерахування страхових внесків до Фонду одночасно з видачею грошових коштів на виплату заробітної плати ці банківські установи сплачують за рахунок власних грошових коштів до Фонду суму неоплачених страхових внесків.

За несвоєчасне зарахування страхових внесків на рахунок Фонду банківська установа сплачує пеню за кожний день прострочення в розмірі, передбаченому чинним законодавством. З платника за ці дні пеня не справляється (наказ Мінпраці від 18.12.2000 р. № 339).

Відповідно до пункту 8.4 Закону України «Про платіжні системи та переказ грошових коштів в Україні» (далі — Закон) передбачено, що міжбанківський переказ виконується у строк до трьох операційних днів.

Банк, що обслуговує платника, та банк, що обслуговує одержувача, несуть перед платником та одержувачем відповідальність, пов’язану із здійсненням переказу, відповідно до цього Закону та умов укладених між ними договорів.

Разом із тим відповідно до статті 75 Закону України «Про банки та банківську діяльність» у разі істотної загрози платоспроможності банку НБУ зобов’язаний призначити тимчасову адміністрацію.

З метою створення сприятливих умов для відновлення фінансового стану банку НБУ має право введення мораторію на задоволення вимог кредиторів у ході здійснення тимчасової адміністрації, але на строк не більше шести місяців.

Мораторій на задоволення вимог кредиторів поширюється на зобов’язання, строки виконання яких настали до призначення тимчасової адміністрації.

Банками, в яких призначено тимчасову адміністрацію, платежі виконуються залежно від надходжень на кореспондентський рахунок банку, а також з дотриманням мораторію на задоволення вимог кредиторів.

Тому

суми платежів, списані з рахунків платників та не перераховані на рахунки Фонду, страхувальникам не потрібно сплачувати повторно, разом із тим слід зазначити, що такі суми є простроченою заборгованістю (недоїмкою) до моменту їх надходження на рахунки Фонду, проте пеня та штрафні санкції на платника не нараховуються.

 

Заступник директора К. Граник



коментар редакції

Якщо страхові внески не перераховано на рахунки соціальних фондів з вини банку

У листах, що коментуються, Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві (далі — ФНВ), Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності (далі — ФТВП) та Державний центр зайнятості висловили свою думку щодо ситуації, коли страхові внески своєчасно та в повному обсязі сплачено страхувальником, але не перераховано на рахунки відповідних фондів соціального страхування з вини банківських установ.

Відразу зауважимо: у разі несвоєчасного перерахування страхових внесків банківська установа сплачує пеню.

Щодо страхувальника, то згідно з роз’ясненнями ФНВ, він

не повинен сплачувати повторно страхові внески, не перераховані з вини банку, і пеня йому не нараховується. При цьому такий страхувальник повинен підтвердити факт своєчасної та повної сплати страхових внесків випискою банку та платіжним дорученням з відміткою банку. До дня фактичного надходження на рахунок ФНВ страхові внески, які не зараховано з вини банку, не відображаються страхувальником у звітності як перераховані, а вказуються в Розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України як страхові внески, строк сплати яких не настав. Фактично, незважаючи на те що страхувальник перерахував зазначені страхові внески, за даними звітності сума несплачених платежів (рядок 29) у нього збільшиться на їх суму.

ФТВП

також зазначає: за наявності документів, що підтверджують факт сплати страхових внесків (виписки банку та платіжного доручення з відміткою банку), штрафні санкції на страхувальника не накладаються. У звіті за формою Ф4-ФСС з ТВП сума сплачених, але не зарахованих на рахунок ФТВП страхових внесків не відображається у складі перерахованих внесків, відповідно на цю суму збільшується заборгованість страхувальника на кінець звітного періоду (рядок 17 таблиці III). У своєму листі ФТВП зазначив, що безпосередньо страхувальник має вжити заходів для надходження на рахунок Фонду страхових внесків у повному обсязі. Хоча що це за заходи, він не уточнює.

Державний центр зайнятості

у своєму листі роз’яснив, що страхові внески, списані з рахунків платників та не перераховані на рахунок Фонду, повторно не сплачуються і штрафні санкції до платника не застосовуються. Мабуть, хоча це й не зазначено в листі, і в цьому випадку страхувальнику потрібно буде підтвердити факт сплати страхових внесків відповідними документами, а саме: випискою банку та платіжним дорученням з відміткою банку. На думку Державного центру зайнятості, до моменту надходження сплачених, але не перерахованих з вини банку страхових внесків на рахунок Фонду сума таких страхових внесків вважається простроченою заборгованістю (недоїмкою) до моменту надходження на рахунок Фонду. Із цього випливає, що в Розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків до Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття сума таких внесків до їх перерахування банком має відображатися в рядку 21.

Отже, у разі

несвоєчасного перерахування страхових внесків до соціальних фондів з вини банків штрафні санкції до страхувальника не застосовуються. Однак, незважаючи на те що обов’язок страхувальника зі сплати страхових внесків виконано, до моменту їх фактичного зарахування на рахунки фондів на суму таких внесків у нього утворюється заборгованість перед відповідними фондами, що має бути відображено у звітності.

 

Катерина Скрипкіна

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі