Теми статей
Обрати теми

Щодо оподаткування операцій з емісії та зворотного викупу (погашення) облігацій

Редакція ПБО
Лист від 09.06.2009 р. № 12006/7/15-0217

Щодо оподаткування операцій з емісії та зворотного викупу (погашення) облігацій

Лист Державної податкової адміністрації України від 09.06.2009 р. № 12006/7/15-0217

 

Відповідно до Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок»:

емісія — це установлена законодавством послідовність дій емітента щодо випуску та розміщення емісійних цінних паперів;

розміщення цінних паперів — відчуження цінних паперів емітентом або андерайтером шляхом укладення цивільно-правового договору з першим власником;

облігація — цінний папір, що посвідчує внесення його власником грошей, визначає відносини позики між власником облігації та емітентом, підтверджує зобов’язання емітента повернути власникові облігації її номінальну вартість у передбачений умовами розміщення облігацій строк та виплатити дохід за облігацією, якщо інше не передбачено умовами розміщення.

Відповідно до підпункту 4.1.1 пункту 4.1 статті 4 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» (далі — Закон)

валовий дохід включає, зокрема, доходи від продажу цінних паперів, деривативів, іпотечних сертифікатів участі, іпотечних сертифікатів з фіксованою доходністю, сертифікатів фондів операцій з нерухомістю (за винятком операцій з їх первинного випуску (розміщення), операцій з їх кінцевого погашення (ліквідації) та операцій з консолідованим іпотечним боргом відповідно до Закону).

Підпунктом 4.1.2 п. 4.1 ст. 4 Закону визначено, що

до складу валового доходу включаються, зокрема, доходи від здійснення операцій з торгівлі цінними паперами, борговими зобов’язаннями та вимогами.

Абзацом п’ятим п.п. 7.6.1 п. 7.6 ст. 7 Закону, яким визначено порядок оподаткування операцій з цінними паперами та деривативами, передбачено, що норми вказаного пункту

не поширюються на операції з емісії корпоративних прав або інших цінних паперів, що здійснюються платником податку, а також з їх зворотного викупу або погашення таким платником податку.

Виходячи з викладеного, емітентом цінних паперів для оподаткування операцій з емісії та зворотного викупу (погашення) облігацій застосовуються норми пункту 7.9 ст. 7 Закону, оскільки відносини, пов’язані з емісією облігацій, розглядаються як кредит під цінні папери, що засвідчують відносини боргу.

Проте у випадку, якщо емітент здійснює продаж раніше викуплених облігацій власної емісії, то вказана операція вже не є операцією емісії (випуску, розміщення) таких облігацій, а є операцією з їх торгівлі, оподаткування якої регулюється пунктом 7.6 Закону.

Зокрема, цим пунктом встановлено: якщо протягом звітного періоду витрати на придбання кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, понесені (нараховані) платником податку, перевищують доходи, отримані (нараховані) від продажу (відчуження) цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду,

від’ємний фінансовий результат переноситься на зменшення фінансових результатів від операцій з цінними паперами або деривативами такого ж виду майбутніх звітних періодів у порядку, визначеному статтею 6 цього Закону.

Якщо протягом звітного періоду доходи

від продажу кожного з окремих видів цінних паперів, а також деривативів, отримані (нараховані) платником податку, перевищують витрати, понесені (нараховані) платником податку внаслідок придбання цінних паперів або деривативів такого ж виду протягом такого звітного періоду (з урахуванням від’ємного фінансового результату від операцій з цінними паперами чи деривативами такого ж виду минулих періодів), прибуток включається до складу валових доходів такого платника податку за результатами такого звітного періоду.

При цьому у емітента фінансовий результат від повторного продажу облігації власної емісії виникає за наявності доходів від її продажу і витрат на придбання (зворотній викуп). Тобто в цьому випадку емітент може відобразити у розділі 2 розрахунку фінансових результатів операцій з цінними паперами, корпоративними правами та деривативами додатка КЗ до рядка 01.4 Декларації з податку на прибуток підприємства прибуток або збиток від операцій з такими облігаціями лише за наслідками звітного періоду, в якому цей платник їх продає

.

Одночасно повідомляємо, що аналогічна позиція викладена у листі Комітету Верховної Ради України з питань фінансів та банківської діяльності від 05.03.2005 р. № 06-10/10-196.

 

Заступник голови С. Чекашкін



коментар редакції

При продажу раніше викупленого цінного папера емітент має право на витрати окремого обліку

Проблема з податковим обліком продажу емітентом викупленого раніше власного цінного папера дійсно існує (у листі розглядаються операції з облігаціями, але ця проблема рівною мірою стосується й інших цінних паперів, а також корпоративних прав).

Загальновідомо, що емісія цінного папера не впливає на податковий облік емітента (в окремому обліку не відображаються доходи). Так само не відображаються в окремому обліку операції з викупу та погашення раніше емітованого цінного папера. Якщо з погашенням таке правило цілком логічне (папір вилучається з обігу), то з викупом воно виглядає дивно, адже після викупу емітент має повне право знову пустити цей цінний папір в обіг, наприклад, продати. У результаті буквальне тлумачення Закону про податок на прибуток призводить до незбалансованого податкового обліку —

доходи від такого продажу відобразити потрібно, а відображати витрати підстав немає .

У статті «Особливості оподаткування операцій з векселями» (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 54) на прикладі векселя ми описували три варіанти вирішення цієї проблеми, одним з яких був саме варіант, який пропонується в листі, що коментується. До речі, його ми відзначали як найбільш правильний та розумний (два інші варіанти можуть застосовуватися хіба що сміливими платниками податків — відображення викупу цінного папера у складі валових витрат та у складі витрат окремого обліку вже в періоді викупу — виглядають вельми радикально).

Отже, податківці

дозволяють відображати у витратах окремого обліку викуп цінного папера, але тільки в періоді, в якому буде отримано дохід від його продажу . У принципі, це не дуже відрізняється від підходу ДПАУ щодо витрат окремого обліку при звичайній купівлі цінного папера. Нагадаємо, що в багатьох листах (листи ДПАУ від 02.03.2005 р. № 1799/6/15-1116; від 14.05.2005 р. № 9265/7/15-1117; від 16.07.2004 р. № 13292/7/15-1117; перший і останній див. у газеті «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 6; 2004, № 100 відповідно) ДПАУ наполягала на відображенні витрат окремого обліку тільки в періоді отримання доходу від продажу цінного папера. Такий підхід, зрозуміло, суперечить нормам Закону про податок на прибуток, однак щодо операцій з викупу та подальшого продажу цінного папера може стати розумним компромісом для багатьох платників податків.

 

Дмитро Костюк

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі