Теми статей
Обрати теми

Щодо ліквідації в судовому порядку ТОВ, кількість учасників якого перевищила встановлену законом межу

Редакція ПБО
Лист від 07.05.2009 р. № 5222

Щодо ліквідації в судовому порядку ТОВ, кількість учасників якого перевищила встановлену законом межу

Лист Державного комітету України з питань регуляторної політики та підприємництва від 07.05.2009 р. № 5222

 

Державний комітет України з питань регуляторної політики та підприємництва розглянув <...> звернення щодо ліквідації в судовому порядку товариства з обмеженою відповідальністю, кількість учасників якого перевищила встановлену законом межу, та повідомляє наступне.

На даний час чинним законодавством не встановлено окремого порядку ліквідації товариства з обмеженою відповідальністю, кількість учасників якого перевищила встановлену законом межу, тому у даному випадку слід керуватися загальними нормами чинного законодавства.

Відповідно до пункту 2 частини першої статті 110 Цивільного кодексу України юридична особа ліквідується за рішенням суду про визнання судом недійсною державної реєстрації юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути,

а також в інших випадках, встановлених законом.

Згідно із частиною другою статті 110 Цивільного кодексу України вимога про ліквідацію юридичної особи на підставах, зазначених у пункті 2 частини першої цієї статті, може бути пред’явлена до суду органом, що здійснює державну реєстрацію, а також учасником юридичної особи.

Отже,

учасник товариства з обмеженою відповідальністю може пред’явити до суду вимогу про ліквідацію цього товариства на підставах, зазначених у пункті 2 частини першої статті 110 Цивільного кодексу України.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб — підприємців, регулює Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» (далі — Закон про реєстрацію).

Порядок державної реєстрації припинення юридичної особи на підставі судового рішення, що не пов’язане з банкрутством юридичної особи, визначений статтею 38 Закону про реєстрацію.

Згідно із частиною восьмою статті 38 Закону про реєстрацію документи для проведення державної реєстрації припинення юридичної особи подаються головою комісії з припинення (ліквідаційної комісії) юридичної особи, яку призначив суд, або головою комісії з припинення (ліквідаційної комісії), якого вказав в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців державний реєстратор, у порядку, який встановлено частинами першою — п’ятою статті 36 або частинами першою — шостою статті 37 цього Закону.

Крім цього, повідомляємо, відповідно до статті 1 Господарського процесуального кодексу України підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні), громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб’єкта підприємницької діяльності, мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У випадках, передбачених законодавчими актами України, до господарського суду мають право також звертатися державні та інші органи, фізичні особи, що не є суб’єктами підприємницької діяльності

.

 

Заступник голови С. Третьяков



коментар редакції

Ліквідація ТОВ з кількістю учасників більше 10

Питання про те, в якому порядку повинна проходити ліквідація товариства з обмеженою відповідальністю при перевищенні встановленої законом максимальної кількості учасників, особливо активно стало обговорюватися з

20.06.2007 р. — з дати набуття чинності Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Цивільного кодексу України» від 27.04.2007 р. № 997-V (далі — Закон № 977). Серед змін, що вносилися цим нормативним актом, зокрема була і норма, яка встановлює, що максимальна кількість учасників ТОВ не повинна перевищувати 10. Її введення привело в дію ст. 141 Цивільного кодексу України. Відповідно до неї при перевищенні максимальної кількості учасників ТОВ підлягає перетворенню на акціонерне товариство протягом одного року, а із закінченням цього строку — ліквідації в судовому порядку, якщо кількість учасників не зменшиться до встановленої межі. Відразу зауважимо, що перетворення на АТ, за зізнанням самого Держкомпідприємництва, — не єдиний варіант вирішення проблеми. Ми цю ж думку висловлювали ще в коментарі до Закону № 977 («Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 51, с. 38), указуючи на можливість перетворення ТОВ, наприклад, на приватне підприємство. Товариство з обмеженою відповідальністю також може бути перетворене на виробничий кооператив або будь-яку іншу передбачену законом організаційно-правову форму господарювання (див. лист Держкомпідприємництва від 31.12.2008 р. № 11210).

Однак норма, що передбачає ліквідацію ТОВ при перевищенні встановленої законом максимальної кількості учасників, не може діяти сама по собі — для її реалізації необхідно визначити, в якому порядку повинна проходити процедура ліквідації ТОВ за цією підставою і, найголовніше, хто може бути її ініціатором. Як визнав Держкомпідприємництва, держреєстратор таким суб’єктом бути не може, оскільки не наділений відповідними повноваженнями. Більше того, він не може навіть відмовити в реєстрації змін до установчих документів ТОВ на тій підставі, що кількість учасників у ньому не відповідає вимогам законодавства (лист від 31.12.2008 р. № 11210).

У листі ж, що коментується, Держкомпідприємництва нічого нового не зазначив, обмежившись вказівкою на те, що

вимога про ліквідацію ТОВ на підставі перевищення максимальної кількості учасників може бути пред’явлена до суду учасником товариства. Відповідний позов підлягає розгляду в господарському суді. Практики розгляду подібних позовів поки що немає. Не виключено, що суди відмовлятимуть у їх задоволенні, не побачивши в перевищенні максимальної кількості учасників ТОВ порушення прав учасника-позивача. Перспективнішим виглядає подання учасником позову з вимогою зобов’язати ТОВ здійснити перетворення на АТ.

Зауважимо, що сьогодні на розгляді в парламенті знаходиться законопроект, що підтримується Мін’юстом, згідно з яким пропонується

збільшити максимальну кількість учасників ТОВ з 10 до 50 (див. лист від 29.03.2008 р. № 39-34-307).

Робляться також спроби вивести зі сфери дії норми щодо максимальної кількості учасників товариства, яке вже було створено на момент набуття нею чинності, однак, варто попередити, що така позиція не знаходить підтримки в судах (див. постанову ВГСУ від 28.01.2009 р. № К39/191-08). Ситуація могла істотно змінитися з прийняттям Верховною Радою 21.05.2009 р. Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Цивільного кодексу України», яким передбачалася така індульгенція для вже створених ТОВ з кількістю учасників більше 10. Однак такі нововведення не було підтримано Президентом.

 

Олена Уварова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі