Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Ремонт автомобіля орендодавця — фізичної особи: чи буде податок з доходів

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Ремонт автомобіля орендодавця — фізичної особи: чи буде податок з доходів

 

Підприємство здійснює поточний і капітальний ремонти автомобіля, узятого в оренду у фізичної особи. Чи обкладається вартість поточного і капітального ремонтів податком з доходів фізичних осіб?

(м. Київ)

 

Перш ніж визначити, чи оподатковується вартість поточного і капітального ремонтів автомобіля, з’ясуємо, що означають ці поняття.

Поточний ремонт виконується за необхідністю, згідно з результатами діагностування стану транспортного засобу або в разі виявлення несправностей і призначений для забезпечення або відновлення роботоздатності транспортного засобу (п. 3.12 Положення про технічне обслуговування і ремонт дорожніх транспортних засобів автомобільного транспорту, затвердженого наказом Мінтрансу України від 30.03.98 р. № 102 (далі — Положення № 102).

До поточного ремонту належать роботи, пов’язані з одночасною заміною не більше двох базових агрегатів автомобіля (крім кузова і рами). Перелік базових агрегатів автотранспортного засобу наведено в додатку Г до Положення № 102 . Будь-який ремонт агрегатів належить до поточного ремонту.

Відповідно до ч. 1 ст. 776 ЦКУ поточний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймачем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Інакше кажучи, якщо інше в договорі не встановлено, то поточний ремонт має провести орендар.

Поточний ремонт за своїм визначенням не призводить до поліпшення автомобіля або збільшення строку його служби, а лише забезпечує або відновлює роботоздатність автомобіля. Тому можна говорити, що жодного доходу у орендодавця — фізичної особи в разі проведення поточного ремонту орендарем не виникає. Адже відповідно до п. 1.2 Закону № 889 дохід — це сума коштів, вартість матеріального і нематеріального майна, інших активів, що мають вартість, у тому числі цінних паперів і деривативів, одержаних платником у власність або нарахованих на його користь протягом звітного податкового періоду.

Оскільки в результаті проведення поточного ремонту дохід у орендодавця не виникає, то немає і об’єкта оподаткування податком з доходів фізичних осіб.

Щодо капітального ремонту зазначимо таке. Капітальний ремонт виконується для збільшення строку експлуатації транспортного засобу. До капітального ремонту належать роботи, пов’язані із заміною кузова для автобусів та легкових автомобілів, рами для вантажних автомобілів або одночасною заміною не менш трьох базових агрегатів (п. 3.16 Положення № 102).

Згідно з ч. 2 ст. 776 ЦКУ, якщо сторони не встановили інше в договорі (або якщо інше не встановлено в законі), капітальний ремонт речі проводить наймодавець (орендодавець) за свій рахунок. Крім того, якщо капітальний ремонт автомобіля (через певні обставини) виконує орендар, то він згідно з ч. 3 ст. 776 ЦКУ має право:

— відремонтувати річ, зарахувавши вартість ремонту в рахунок орендної плати або вимагати відшкодування вартості ремонту;

— вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

З цього можна зробити висновок, що при виконанні капремонту автомобіля орендарем у орендодавця виникає дохід, але тільки за умови, що він не відшкодовує вартість капремонту, або не погоджується на зарахування вартості ремонту в рахунок орендної плати.

Цей дохід слід класифікувати як додаткове благо, отримане від особи, що не є працедавцем (п.п. 4.2.9 Закону № 889).

У цій ситуації закономірно виникає запитання щодо того, в який момент виникає дохід орендодавця і в якій сумі?

ДПАУ відповіла на це запитання в листі від 18.07.2007 р. № 8838/5/15-0316 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2007, № 72)

«...у випадку надання платнику податку юридичною особою — податковим агентом доходу фізичній особі — орендодавцю у вигляді здійснення капітального ремонту орендованого автомобіля, то відповідно до п. 1.1 ст. 1 та п.п. 4.2.9 «е» п. 4.2 ст. 4 Закону № 889 такий дохід є додатковим благом і вартість такого ремонту підлягає оподаткуванню податком з доходів фізичних осіб у складі загального оподатковуваного доходу місяця, в якому було завершено ремонт, за ставкою, передбаченою п. 7.1 ст. 7 Закону № 889.»

Таким чином, ДПАУ вважає, що дохід в орендодавця виникає в момент завершення капітального ремонту*.

* Разом з тим багато хто з незалежних фахівців дотримуються думки, що фізична особа — орендодавець отримає дохід тільки при поверненні автомобіля. Пояснюється це тим, що орендар експлуатуватиме цей автомобіль і поверне його вже зі зносом.

Разом з тим хотілося б додати: оскільки дохід у вигляді капітального ремонту автомобіля (робіт з капремонту) фізичній особі — орендодавцю надається в негрошовій формі, до суми доходу (вартості ремонтних робіт) має застосовуватися «натуральний» коефіцієнт, установлений п. 3.4 Закону № 889 (зараз він становить 1,176471).

Податок з доходів фізичних осіб із суми витрат на капітальний ремонт, збільшеної на «натуральний» коефіцієнт, сплачується в порядку, установленому п.п. 8.1.4 Закону № 889, — протягом банківського дня, наступного за днем виплати (нарахування) такого доходу.

Сума нарахованого орендодавцю доходу (з урахуванням коефіцієнта) має відображатися в податковому розрахунку за формою № 1ДФ з кодом ознаки доходу 14 «Інші доходи».

 

Тетяна Онищенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі