Теми статей
Обрати теми

Незначні недоліки в податковій накладній

Редакція ПБО
Лист від 26.01.2007 р. № 10-1118/279

Незначні недоліки в податковій накладній

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.01.2007 р. № 10-1118/279

(витяг)

 

Юридичний департамент ДПАУ за результатами аналізу рішень судових органів, задоволених на користь платників податків, надсилає пропозиції.

<...>

2.

Відповідно до п.п. 7.2.1 ст. 7 Закону про ПДВ податкові накладні, зокрема, повинні містити: порядковий номер, дату виписування, податковий номер платника податку (продавця та покупця), повну або скорочену назву, зазначену у статутних документах юридичної особи, або прізвище, ім’я та по батькові фізичної особи, зареєстрованої як платник податку на додану вартість.

Суди, вирішуючи справи, не у всіх випадках приймають доводи про те, що не дозволяється включати до складу податкового кредиту суми сплаченого (нарахованого) податку, що не підтверджені податковими накладними у зв’язку з відсутністю обов’язкових реквізитів, та, вивчивши обставини у справах, судді «не вважають» такі недоліки причиною для зменшення платнику податків сум податкового кредиту.

Недотримання порядку, встановленого п.п. 7.2.6 ст. 7 Закону про ПДВ, не є підставою для висновку про неправомірність віднесення понесених позивачем витрат до податкового кредиту та не свідчить про обґрунтованість рішення ДПІ, оскільки згідно з абзацом другим п.п. 7.4.5 ст. 7 Закону про ПДВ підставою для відповідальності платника податку є непідтвердження сум податку, включеного до податкового кредиту, на момент перевірки платника податку.

Самі собою недоліки в заповненні податкових накладних, виявлені податковою інспекцією в результаті перевірки позивача, зокрема: неправильне зазначення адреси покупця та індивідуального податкового номера покупця або незазначення даних про місцезнаходження покупця та ІПН, № свідоцтва платника ПДВ, не роблять накладні недійсними та не свідчать про їх неналежність та недопустимість як доказів.

У постанові ВСУ від 06.12.2005 р. викладено позицію щодо застосування пп. 7.2.1, 7.2.6, 7.4.1, 7.4.5 ст. 7 Закону про ПДВ, що недоліки в заповненні податкових накладних, зокрема:

відсутність порядкового номера, одиниць виміру, адреси одержувача, не роблять накладні недійсними і не свідчать про їх неналежність та недопустимість як доказів.

Пропозиції по удосконаленню та врегулюванню по суті:

Внести зміни до Закону про ПДВ:

— підпункт 7.2.1 ст. 7 доповнити частиною другою наступного змісту:

«Податкова накладна, виписана з порушенням норм цього Закону, не дає права покупцю на нарахування податкового кредиту.»;

— у п.п. 7.2.6 ст. 7 перше речення абзацу першого викласти у такій редакції:

«Податкова накладна видається платником податку, який здійснює операції з поставки товарів (послуг), на вимогу їх отримувача лише за умови фактичного здійснення поставки таких товарів (послуг) та є підставою для нарахування податкового кредиту».

Запропоновані зміни удосконалять норми стосовно адміністрування податку на додану вартість та відшкодування такого податку з бюджету.

<...>

 

Директор Департаменту Л. Трофімова

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі