Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Назва продавця/покупця в податковій накладній

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Назва продавця/покупця в податковій накладній

 

Як правильно заповнити назву продавця/покупця в податковій накладній, чи можна:

1) скорочувати організаційно-правову форму;

2) скорочувати частину назви підприємства (наприклад, ПМТЗ замість підприємства матеріально-технічного забезпечення);

3) писати російською мовою малими літерами, коли в установчих документах назву написано великими;

4) не брати назву в лапки?

(м. Запоріжжя)

 

1. Скорочена назва

продавця/покупця в податковій накладній тривалий час була приводом для побоювання за податковий кредит покупця. Після запеклих боїв світло побачив лист ДПАУ від 10.12.2003 р. № 10138/6/19-2415 (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 103), з якого випливав висновок: скорочення організаційно-правової форми продавця/покупця в податковій накладній (ПП замість приватне підприємство) не є підставою для визнання податкової накладної недійсною. У подальшому проблему вирішили на законодавчому рівні: тепер можливість використання скороченої назви прямо передбачено п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ. Це відбулося завдяки Закону № 2505.

Однак зверніть увагу на такий нюанс:

Закон про ПДВ допускає в накладній скорочену назву, якщо її зафіксовано у статутних документах. А якщо у тексті статутних документів немає скорочення «Приватне підприємство» на «ПП»? Чи можливо тоді скоротити безкарно організаційно-правову форму в податковій накладній? Ми вважаємо, що можна. І от чому. Річ у тім, що чинне законодавство не містить чіткого визначення поняття «повна назва». За роз’ясненнями звернемося до п. 1 ст. 23 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV (далі — Закон № 755), де зазначено: найменування юридичної особи містить інформацію про його організаційно-правову форму та назву. Отже, поняття «найменування» ширше поняття «назва». На підставі цього можна зробити висновок, що повною назвою буде частина найменування без абревіатури «ПП», тобто для підприємства з найменуванням ПП «Ластівка», назвою буде «Ластівка». Отже, скорочувати вид організаційно-правової форми господарювання в податковій накладній можна, навіть якщо таке скорочення не зафіксовано у статутних документах. А от скорочувати щось у слові «Ластівка» можна тільки з «дозволу» статутних документів.

Разом із тим, судячи з

листа від 30.12.2005 р. № 26268/7/16-1117, ДПАУ вважає інакше і вимагає орієнтуватися на статутне скорочення навіть у частині організаційно-правової форми. Тому, якщо раптом на цьому ґрунті з перевіряючими виникнуть проблеми, то ми рекомендуємо їм нагадати про п. 1.8 Рекомендацій ВГСУ від 09.12.2004 р. № 04-5/3358. Із нього випливає, що дефект у назві покупця/продавця — це ще не вирок.

2.

Тепер розглянемо ситуацію зі скороченням частини назви на прикладі підприємства ТОВ «Підприємство матеріально-технічного забезпечення «Імпульс». Часто постачальники, не замислюючись про наслідки, сміливо скорочують таку назву до ТОВ «ПМТЗ «Імпульс». Однак, дотримуючись положень п. 1 ст. 23 Закону № 755, про які зазначалось вище, абревіатура «ПМТЗ»* — це вже частина назви, і якщо таке скорочення не передбачено установчими документами, то користуватися ним у податкових накладних не можна.

* Абревіатура «ПМТЗ» не є організаційно-правовою формою: її ви не знайдете в державному класифікаторі ДК 002:2004, затвердженому Державним комітетом України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 28.05.2004 р. № 97.

3

. У відповіді на попереднє запитання ми не випадково навели приклад з назвою підприємства українською мовою. Річ у тім, що сьогодні практично всі статутні документи заповнюються українською мовою, причому вимогу щодо викладу українською мовою найменування (назви) чітко прописано в п.п. 1.1 Вимог щодо написання найменування юридичної особи або його відокремленого підрозділу, затверджених наказом Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 09.06.2004 р. № 65 (далі — Вимоги № 65). На цю особливість вказують представники податкових органів у своїх консультаціях (див. «Податки та бухгалтерський облік», 2005, № 95).

Отже, щоб убезпечити себе, підприємство, яке отримало податкову накладну, має врахувати вимоги

Закону про ПДВ щодо назви підприємств та вимагати від постачальника зазначати його українською мовою, якщо українською мовою його зафіксовано у статутних документах.

Щодо малих та великих літер, то, на наш погляд, це не повинно бути причиною невідповідності назви малими літерами, зазначеної в податковій накладній, та назви великими літерами зі статутних документів. Про те, що

найменування юридичної особи, написане великими літерами, є тотожним найменуванню юридичної особи, написаної великими та маленькими літерами, якщо ці літери повністю збігаються, ідеться в листі Держкомпідприємництва від 16.02.2005 р. № 893.

4

. У пп. 2.2, 2.4 Вимог № 65 зазначено, що в написанні найменування юридичної особи використовується символ лапки («»), причому назва особи береться в лапки та вказується безпосередньо після організаційно-правової форми.

Ураховуючи цю норму, багатьох цікавить питання: чи вважатиметься неправильною назва підприємства в податковій накладній, якщо в ній узагалі немає лапок або організаційно-правова форма стоїть за назвою?

Присутність або відсутність лапок в назві

не може вплинути на правильність її написання. Це випливає з останнього речення п. 2.4 Вимог № 65, де зазначено: використання лапок у найменуванні юридичної особи не є ознакою для визначення тотожності найменувань.

Місце розташування в найменуванні організаційно-правової форми (ПП «Ластівка» або «Ластівка» ПП) також не має відношення до назви. Адже, як ми зазначили вище, організаційно-правова форма — це частина найменування, а на дійсність податкової накладної впливає правильність написання назви.

Деякі підприємства-покупці, побоюючись за свій податковий кредит, вимагають від продавця копію їх установчих документів, щоб звірити правильність назви. Однак таку вимогу в законодавстві не встановлено, тому платники-продавці можуть її виконувати на власний розсуд.

 

Наталія Яновська, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі