Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Податкова накладна виписується на кожну операцію поставки

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Податкова накладна виписується на кожну операцію поставки

 

За умовами договору А підприємство отримало передоплату за товар у розмірі 12000 грн. (у тому числі ПДВ — 2000 грн.). Цього ж дня, але вже на підставі договору Б, підприємство на умовах постоплати відвантажило тому самому контрагенту товар вартістю 6000 грн. (у тому числі ПДВ — 1000 грн.). На яку суму необхідно виписати податкову накладну?

(м. Рівне)

 

Відразу зауважимо, що в ситуації, що розглядається, необхідно виписати дві податкові накладні: одну за оплатою (на суму 12000 грн.) а іншу — за відвантаженням (на суму 6000 грн.). Пояснимо чому.

Згідно з вимогами

п.п. 7.2.3 Закону про ПДВ податкова накладна складається на кожну повну або часткову поставку товарів. При цьому під поставкою товарів розуміють будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за компенсацію незалежно від строків її надання (п. 1.4 Закону про ПДВ).

Виписується податкова накладна в момент виникнення податкових зобов’язань, які, як відомо, виникають на дату першої з подій:

— або на дату надходження грошових коштів від покупця на поточний рахунок або в касу продавця як оплата товарів;

— або на дату відвантаження товарів.

Як видно із ситуації, що розглядається, отримання передоплати та поставка товарів є першими подіями

двох різних операцій з поставки товарів: одна з них здійснюється в межах договору А, а друга — у межах договору Б. Отже, за кожною з цих операцій необхідно скласти окрему податкову накладну із зазначенням даних про номенклатуру товарів, визначених договором купівлі-продажу, їх ціни та кількості.

Нагадаємо: при отриманні передоплати постачальник заповнює податкову накладну у

звичайному порядку, тобто виписує її на суму отриманої передоплати. Якщо покупець сплачує не всю суму, а тільки частину вартості товару, то податкова накладна виписується на суму часткової передоплати. При цьому у графі 5 податкової накладної вказується кількість товару, пропорційна величині отриманої передоплати (тобто значення графи 5 може бути дробом).

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі