Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Помилка в податковій накладній

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Помилка в податковій накладній

 

У червні 2009 року постачальник при заповненні податкової накладної допустив помилку, зазначивши неправильну ціну поставки за одиницю товару. У результаті вартість товару та нараховані на неї зобов’язання з ПДВ виявилися завищеними. Однак до реєстру отриманих та виданих податкових накладних і відповідно до декларації з ПДВ ця помилка не потрапила (операцію відобразили правильно).

У свою чергу, покупець на підставі помилкової податкової накладної збільшив податковий кредит з ПДВ, у результаті чого сума податкового кредиту покупця виявилася завищеною.

Помилку виявлено в серпні. Як можна її виправити?

(м. Київ)

 

Ніхто не сперечатиметься з тим, що ціна поставки, сума податку, а також загальна сума коштів, що підлягає сплаті з урахуванням податку, є

обов’язковими реквізитами податкової накладної (п.п. 7.2.1 Закону про ПДВ). Помилки в цих реквізитах стають приводом для визнання представниками головного податкового відомства порушення правил податкового обліку та для виключення з податкового кредиту сум ПДВ за такими неправильно заповненими податковими накладними. У зв’язку з цим податкову накладну, заповнену з помилкою, краще відразу замінити на правильну. Заповнену належним чином податкову накладну та лист із поясненням причин її складання необхідно відправити покупцю поштою. У цьому випадку доказом того, що постачальник зробив все необхідне для виправлення помилки, буде квитанція поштового відділення, через яке було відправлено податкову накладну. Передати податкову накладну можна і через кур’єра з повідомленням про доставку (воно міститиме дату отримання та розпис одержувача, що доводить вручення відправлення).

У ситуації, що розглядається, допущена в податковій накладній помилка ніяк не вплинула на зобов’язання з ПДВ

постачальника. Їх усе одно нарахували правильно. Отже, після виявлення помилки та заповнення нової податкової накладної постачальнику навіть не доведеться виконувати коригувань у податковому обліку.

Щодо

покупця, то він уже відобразив помилкову податкову накладну в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних і відповідно в декларації з ПДВ. І це незважаючи на те, що права на податковий кредит за такою податковою накладною покупець узагалі не мав. Адже відвантаження товарів на суму, яку було зазначено в недійсній податковій накладній, узагалі не відбулося. А отже, і претендувати на податковий кредит за такою податковою накладною підстав не було.

Допущену помилку доведеться виправляти. Для цього в реєстрі слід перекреслити помилковий запис, на полях реєстру вказати «виправленому вірити», поставити підпис, дату та зробити новий запис. При цьому документом, що підтверджує таку операцію, буде бухгалтерська довідка.

Тепер перейдемо до декларації з ПДВ. Виправлення помилок в цій формі звітності здійснюється за правилами, установленим

п. 5.1 Закону № 2181 та п. 4.4. Порядку № 166 . Відповідно до них усунути помилку можна двома способами:

— у декларації за будь-який наступний звітний період, протягом якого виявлено помилки;

— в уточнюючому розрахунку (УР) за формою, наведеною в додатку 5 до

Порядку №166.

При цьому необхідно пам’ятати, що виправити помилку, яка спричинила завищення податкового зобов’язання, можна в податковій декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого цю помилку було виявлено. А от помилка, що викликає заниження податкового зобов’язання, виправляється виключно в

декларації за попередній податковий період. На це звертала увагу ДПАУ в листах від 15.12.2003 р. №19470/7/11-1217 // «Податки та бухгалтерський облік», 2004, № 8, від 04.11.2003 р. №17174/7/11-1216 // «Податки та бухгалтерський облік», 2003, № 90.

У цьому випадку помилка, виявлена в червневій декларації з ПДВ, спричинила завищення податкового кредиту, тому зобов’язання платника податків зі сплати до бюджету суми ПДВ виявилися

заниженими. Зважаючи на те що червень відносно до серпня не є попереднім податковим періодом, виправити помилку можна тільки через уточнюючий розрахунок.

Покупцю слід скласти уточнюючий розрахунок до декларації за червень 2009 року, в якому суму зайво нарахованого податкового кредиту (зі знаком «-») відобразити в рядку

3 УР з відповідним коригуванням у такому УР підсумкових показників червневої декларації. Разом з уточнюючим розрахунком необхідно подати й додаток 5 «Розшифровка податкових зобов’язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» з відміткою, що він є уточнюючим та із заповненим (на суму уточнення зі знаком «-») розділом II.

І не забудьте, що перед поданням УР до бюджету необхідно перерахувати суму недоплати та 5 % штраф. Інакше помилка так і залишиться не виправленою. Хоча податківці розцінюють не сплачену у строк недоплату та штраф як податковий борг, який доведеться погашати із застосуванням штрафних санкцій.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі