Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Якщо операція не є об’єктом оподаткування

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Якщо операція не є об’єктом оподаткування

 

Чи потрібно виписувати податкові накладні за операціями, що не є об’єктом оподаткування? Як відобразити такі операції в реєстрі отриманих та виданих податкових накладних?

(м. Сімферополь)

 

Правила складання податкової накладної регулюються

п. 7.2 Закону про ПДВ та Порядком № 165. Відповідно до п.п. 7.3.2 Закону про ПДВ податкова накладна складається в момент виникнення податкових зобов’язань. При цьому за операціями, які обкладаються ПДВ (п. 3.1 Закону про ПДВ) та які звільнені від оподаткування (ст. 5, 11 Закону про ПДВ), складаються окремі податкові накладні. А ось вимоги щодо виписування податкової накладної при здійсненні операцій, що не є об’єктом оподаткування (перелік яких наведено в п. 3.2 Закону про ПДВ), відсутні як у Законі про ПДВ, так і в Порядку № 165. Це означає, що на операції, які не є об’єктом оподаткування, податкова накладна не виписується. Аналогічної думки дотримуються і представники головного податкового відомства в п. 3 листа від 12.09.2006 р. № 17002/7/16-1517 // «Податки та бухгалтерський облік», 2006, № 92.

Єдиним винятком є операції з нарахування та сплати відсотків у межах договору фінансового лізингу*. Необхідність виписування податкових накладних за такими операціями встановлено

абзацом четвертим п. 9 Порядку № 165. Відповідно до норм згаданого документа загальна сума нарахованих процентів повинна відображатися у графі 6 податкової накладної; сума, що перевищує подвійну облікову ставку НБУ, — у графі 7; а сума, що не перевищує її, — у графі 10.

* Як випливає з п.п. 3.2.2 Закону про ПДВ, якщо сума процентів або комісій у складі орендного платежу в межах договору фінансового лізингу не перевищує подвійної облікової ставки НБУ, установленої на день нарахування таких процентів, то операція з їх нарахування та сплати не є об’єктом обкладення ПДВ.

Щодо реєстру отриманих та виданих податкових накладних, то відповідно до

п. 6 Порядку № 244 у ньому, крім усього іншого, повинні відображатися й операції з поставки товарів, що не є об’єктом оподаткування. Інформація про такі операції повинна вказуватися у графі 10 розділу II реєстру. Отже, у реєстрі слід відображати не тільки оподатковувані та звільнені від оподаткування (пільговані) операції, а й операції, що не є об’єктом оподаткування.

 

Марина Ковенко, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі