Теми статей
Обрати теми

Пошта редакції. Звичайна ціна перевищує договірну

Редакція ПБО
Відповідь на запитання

Звичайна ціна перевищує договірну

 

Бувають ситуації, коли наше підприємство продає товари за ціною нижче звичайної. Чи завжди потрібно як базу оподаткування приймати звичайну ціну або тільки в разі, якщо таке перевищення більше 20 %? Як виписати податкову накладну, якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін?

(м. Київ)

 

В

абзаці першому п. 4.1 Закону про ПДВ викладено загальне правило визначення бази обкладення податком на додану вартість: «база оподаткування операції з поставки товарів (послуг) визначається виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, визначеної за вільними цінами, але не нижче за звичайні ціни...».

В

абзаці другому того ж пункту викладено спеціальну норму (правило визначення бази оподаткування) для окремого випадку, коли договірна вартість нижча за звичайну ціну: «у разі якщо звичайна ціна на товари (послуги) перевищує договірну ціну на такі товари більше ніж на 20 %, база оподаткування операції з поставки таких товарів (послуг) визначається за звичайними цінами». Саме цією спеціальною нормою необхідно керуватися у випадку, для якого її передбачено. Такої ж думки дотримуються податківці (див. консультацію фахівців ДПАУ в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 27).

Отже, у разі поставки товарів (послуг), звичайна ціна яких перевищує договірну ціну більше ніж на 20 %, база оподаткування визначається виходячи зі звичайної ціни. Якщо ж звичайна ціна товарів (послуг) перевищує договірну ціну менше ніж на 20 % або договірна ціна вища за звичайну ціну, то база оподаткування визначається виходячи з договірної ціни.

Відповідно до

п. 19 Порядку № 165 , якщо база оподаткування визначається виходячи зі звичайних цін та перевищує суму поставки товарів (послуг), визначену виходячи з їх договірної (контрактної) вартості, тобто звичайна ціна перевищує фактичну, продавець виписує дві податкові накладні: одну на фактичну ціну (за загальними правилами), другу — на суму перевищення звичайної ціни над фактичною ціною.

У податковій накладній, виписаній на суму перевищення, у гр.

3 «Номенклатура поставки товарів (послуг) продавця» робиться запис «перевищення звичайної ціни над фактичною за товарами, послугами, зазначеними в податковій накладній № ___».

Номер такої податкової накладної повинен містити через дріб знак «ЗЦ», при цьому присвоювати їй наступний після «основної» податкової накладної номер, на наш погляд, немає сенсу. Тобто якщо основна податкова накладна мала номер «10», то податковій накладній, виписаній на суму перевищення звичайної ціни над фактичною, можна присвоїти номер «10/ЗЦ». Вона виписується у двох примірниках, причому обидва примірники залишаються у продавця.

У подальшому сума перевищення звичайної ціни над фактичною відобразиться в рядку «

Інші» Розділу I «Податкові зобов’язання» додатка 5 «Розшифровка податкових зобов’язань і податкового кредиту в розрізі контрагентів» до податкової декларації з ПДВ (див. лист ДПАУ від 03.07.2009 р. № 13995/7/16-1117 // «Податки та бухгалтерський облік», 2009, № 59).

 

Микола Шпакович, економіст-аналітик

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі